Εκδηλώσεις στα Πετράλωνα στη μνήμη του Σαχτζάτ Λουκμάν

Στις 17 Γενάρη έκλεισαν 7 χρόνια από την δολοφονία του 27χρονου Πακιστανού εργάτη μετανάστη Σαχτζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα.

Ο Λουκμάν το ξημέρωμα της 17/1/2013 πήγαινε στη λαϊκή για το μεροκάματο.
Τα μέλη της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής Χρήστος Σεργιόπουλος και Δημήτρης Λιακόπουλος επιβαίνοντες σε μηχανή, σταμάτησαν το ποδήλατό του στη γωνία Τριών Ιεραρχών και Φυλασίων στα Άνω Πετράλωνα. Του κάρφωσαν 7 μαχαιριές στην πλάτη, στα χέρια και το λαιμό, τον εγκατέλειψαν αιμόφυρτο στο οδόστρωμα και τράπηκαν σε φυγή. Μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο που οι γείτονες κάλεσαν, ο Λουκμάν άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο.
Οι δολοφόνοι ήταν σε εξόρμηση των ταγμάτων εφόδου. Καταδικάστηκαν πρωτόδικα αλλά αυτές τις μέρες στη διεξαγωγή της δίκης της Χ.Α. στο Εφετείο η περίπτωση Λουκμάν χαρακτηρίστηκε μεμονωμένο περιστατικό και αν γίνει δεκτή η εισαγγελική πρόταση οι δολοφόνοι θα επιφορτισθούν με πλημμεληματικές κατηγορίες (βλέπε εφ.”Ν.Π.” φ.703 σελ. 5.

Στις γειτονιές που έχουν μπολιαστεί με τους αγώνες από τον καιρό της ΕΑΜικής Επανάστασης και του Εμφύλιου της δεκαετίας του ’40 έως και την πρόσφατη ιστορία, δεν ξεχνιούνται από το μαχόμενο κίνημα η επίθεση στο στέκι Αντίπνοια, η επίθεση με βιτριόλι στην Κων/να Κούνεβα, οι εμπρησμοί στα σπίτια αγωνιστών από μπράβους της νύχτας, οι εμπρησμοί στην κατάληψη Παναιτωλίου 21, η δολοφονική απόπειρα των φασιστών στο κατειλημμένο πρώην ΠΙΚΠΑ, αλλά και πολλές επιθέσεις όλα αυτά τα χρόνια με εκατοντάδες νεκρούς στη χώρα, τα σύνορα και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Kαι φέτος, 7 χρόνια μετά, διοργανώθηκε από την αρχή του Γενάρη μεγάλη προετοιμαστική καμπάνια στους δρόμους των γειτονιών μας από διάφορες συλλογικότητες και κινήσεις και την Παρασκευή 17/1 έγινε η συγκέντρωση στην πλατεία Μερκούρη όπου διαβάστηκαν κείμενα και ακολούθησε δυναμική πορεία στους δρόμους των Ανω Πετραλώνων και του Θησείου που διήρκεσε γύρω στην μιάμισυ ώρα, με ολιγόλεπτη στάση στο σημείο της δολοφονίας. Το πανό της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Πετραλώνων Θησείου Κουκακίου έγραφε “ΣΑΧΤΖΑΤ ΛΟΥΚΜΑΝ Ενας από Εμάς. Κοινότητες αγώνα ενάντια στο Φασισμό και το σύστημα που τον γεννά και τον θρέφει”, επίσης έδωσαν το παρόν με καλέσματα και πανό το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα, η Δημοτική Κίνηση “Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, Ανταρσύα σε Κυβέρνηση -ΕΕ – Κεφάλαιο”, η Ενωση Γονέων της Γ΄ Δημοτικής Κοινότητας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. “Ο Παρθενώνας”, η αναρχική συλλογικότητα Vogliamo tutto e per tutti, το αναρχικό αντιεξουσιαστικό στέκι Αντίπνοια, η ΟΡΜΑ, αγωνιστές-τριες από την Κοινότητα Καταλήψεων Κουκακίου και πολλοί άλλοι-ες.
Η ΚΕΕΡΦΑ, το ΣΕΚ και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσαν στην πλατεία την ίδια ώρα και έκαναν την δική τους πορεία στα Πετράλωνα, χωριστά από όλες τις άλλες συλλογικότητες και οργανώσεις.
Το Σάββατο 18/1/20 στο χώρο της κατάληψης Πρώην ΠΙΚΠΑ διοργανώθηκε προβολή αντιφασιστικού περιεχομένου και ακολούθησε συζήτηση με θέμα: “οι αποχρώσεις του φασισμού και του ρατσισμού σε φόντο πολέμου, στρατοπέδων συγκέντρωσης, φτώχειας, καταπίεσης και εκμετάλλευσης.

Οι ναζί και οι φασίστες με την συμβολή των πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) αλλά και ιδιαίτερα τώρα με την πιο αντιδραστική (αλλά και σαθρή) κυβέρνηση από την πτώση της χούντας, βάζουν μπροστά την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, την έμφυλη βία και τον εθνικισμό και επιχειρούν να εκτρέψουν την οργή των από τα κάτω ενώ τα πραγματικά προβλήματα του φτωχού λαού είναι εξ αιτίας των μνημονίων, της ανασφάλειας, της φτώχιας και της ανεργίας. Όμως, το 2020, χρονιά της θύελλας όπως δείχνουν οι διεθνείς αναμετρήσεις της εργατικής τάξης, πρέπει εδώ και διεθνώς να ξεμπερδέψουμε με αυτές τις πολιτικές, που μόνο πολέμους και συμφορές μπορούν να σπείρουν, με την ανεξάρτητη από κυβέρνηση, κράτος και αφεντικά δράση της εργατικής τάξης, σε κάθε γειτονιά και σε κάθε χώρο δουλειάς. Το μέλλον μάς ανήκει, οι αναμετρήσεις είναι μπροστά μας παλεύοντας για ψωμί, δουλειά, και ελευθερία για τη στιγμή της κοινωνικής απελευθέρωσης.
Τ.Β.