Εκλογές ΕΣΗΕΑ – ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΜΜΕ

 

Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις στο νέο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αναδείχθηκαν οι στόχοι και τα στρατόπεδα.

 

Με συμφωνία της Δεξιάς και του Σύριζα εμποδίσθηκε η εκδήλωση της απεργίας στην Αυγή παρά το γεγονός ότι η συνέλευση των εργαζομένων της Αυγής είχα αποφασίσει σχεδόν με απόλυτη ομοφωνία να ζητήσει από την ΕΣΗΕΑ να κηρύξει 24ωρη απεργία για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων. 

 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή με τίτλο «Το “λευκό” που σπάει απεργίες» : 

 

Με το καλημέρα σας στο νέο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ οι παρατάξεις των Ενωμένων Δημοσιογράφων και της Συσπείρωσης κατάφεραν να συμμαχήσουν στις πλάτες απλήρωτων εργαζομένων.

Ενώ οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα “Αυγή” ανέμεναν την απόφαση για προκήρυξη της 24ωρης απεργίας που έλαβαν στη γενική συνέλευσή τους, ο εκλεγμένος με τη Συσπείρωση Σταύρος Καπάκος, ψήφισε λευκό για την απεργία. Μαζί του συντάχθηκε μετά από “διαβουλεύσεις” με το δίδυμο του προεδρείου της ΠΟΕΣΥ και η Μαρία Αντωνιάδου των Ενωμένων δημοσιογράφων προεδρεύουσα του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ακυρώνοντας έτσι την προηγούμενη απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με την οποία η ΠΟΕΣΥ είχε κήρυξε την απεργία, αφού δεν έχει συγκροτηθεί το προεδρείο της Ένωσης.

Η συμμαχία ΝΔ – κυβερνητικής Συσπείρωσης φρόντισε να βρεθεί και η νομική κάλυψη για την ακύρωση της απεργίας! Με πρόσχημα ότι δεν υπάρχει ομοφωνία ακύρωσε τους εργαζόμενους της «Αυγής» ενώ η πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ υπακούοντας στην συνδιαλλαγή φρόντισε να στείλει το εξώδικο της ακύρωσης!

Είναι φανερό πως οι δυο παρατάξεις στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ έχουν ήδη συμφωνήσει και συμμαχήσει για τι ακριβώς Ένωση Συντακτών θέλουν. Υποταγμένη σε εργοδότες, κόμματα και ιδιωτικά συμφέροντα στα ΜΜΕ. Αρκεί να έχουν μαζί το προεδρείο της ΕΗΕΑ. Και αυτό είναι μια προειδοποίηση για τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στον Πήγασο με δύο εβδομάδες απεργιακή δράση.

Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή κατήγγειλε αυτή την συνδιαλλαγή μέσα στο ΔΣ, απαιτεί και από τα άλλα μέλη του νέου ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να παρέμβουν άμεσα και να στηρίξουν την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην Αυγή όπως είναι η απόφαση της συνέλευσής τους…».

 

Χρεοκοπίες

 

Η κρίση στην εφημερίδα Αυγή και στο ραδιοσταθμό Κόκκινο έρχεται να επεκτείνει τον κύκλο των επιχειρήσεων ΜΜΕ που χτυπάνε “κόκκινο” μετά την απόφαση του τραπεζικού συστήματος να “καθαρίσει” υπό τις εντολές της τρόικα τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων.

 

Το συγκρότημα Μπόμπολα είναι στα πρόθυρα να κλείσει, όπως ήταν μετά την χρεκοπία ο ΔΟΛ που εκπλειστηριάστηκε πρόσφατα στον εφοπλιστή Μαρινάκη, ο όμιλος της Ναυτεμπορικής, αλλά και άλλα επώνυμα συγκροτήματα του τύπου με άμεση απειλή να πετάξουν στο δρόμο πάνω από 2,5 χιλιάδες εργαζόμενους σε έναν κλάδο που η ανεργία ξεπερνά το 45%.

 

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα απογοήτευσης και προσωπικών εκβιασμών επιβίωσης έγιναν οι εκλογές στην ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ που ψήφισαν 3100 από τα 6000 περίπου μέλη της Ενωσης.

 

Σ’ αυτές κατέρρευσε η παράταξη του Σύριζα και από τις 2 έδρες έπεσε στην μία και αυτό χάρις σε μεγάλες ομάδες εργαζόμενων στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ…

 

Η δεξιά εκμεταλλεύτηκε το περιβάλλον της ανεργίας και των προσδοκιών για υποσχέσεις δουλειάς στα ελεγχόμενα με δρακόντειους μηχανισμούς ιδιωτικά κανάλια και πέτυχε να αυξήσει τις έδρες της στο ΔΣ από 4 σε 5, αποτυγχάνοτας όμως να πετύχει την αυτονομία που είχε θέσει σαν αρχικό στόχο από την πτώση του Συριζα.

 

Τρίτη από πλευράς ψήφων (με 17 ψήφους διαφορά από την δεύτερη) ήρθε η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή σε σύνολο επτά παρατάξεων που κατέβηκαν στις εκλογές με μία -λόγω του συστήματος- έδρα στο ΔΣ.

 

Στην ΠΟΕΣΥ (Ομοσπονδία) εξέλεξε 13 αντιπροσώπους εξασφαλίζοντας τουλάχιστον μία έδρα στο ΔΣ της ομοσπονδίας, ενώ χαρακτηριστικό των αποτελεσμάτων είναι ότι ο πλειοψηφών εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας, πήρε λιγότερους ψήφους μόνο από την επικεφαλής της δεξιάς…