ΕΚΛΟΓΕΣ-ΠΑΡΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Αποχή που ξεπερνάει το 52%, κατακερματισμός των ολιγαρχικών δυνάμεων και άνοδος ψήφων των φασιστικών συμμοριών είναι τα κύρια σημεία των κοινοβουλευτικών εκλογών της 26 Οκτώβρη στην Ουκρανία.

Ένα μήνα πριν τον ένα χρόνο από το ξέσπασμα των συγκρούσεων στην Ουκρανία και η ιμπεριαλιστική Δύση χαιρετίζει στο πρόσωπο των «νικητών» των τελευταίων κοινοβουλευτικών εκλογών τη νίκη της δημοκρατίας. Μιας δημοκρατίας του πολέμου, διεφθαρμένης και απαξιωμένης από τον ίδιο το λαό, ανίκανης να δώσει λύση στα προβλήματα της ίδιας της ολιγαρχικής αστικής ελίτ για την οποία υπάρχει. Το πολιτικό σύστημα της χώρας είναι προεδροκεντρικό δίνοντας δευτερεύοντα ρόλο στην Κυβέρνηση και το κοινοβούλιο. Αυτό όμως που προκύπτει πλέον είναι ότι ούτε ο Πρόεδρος, ούτε η διαφαινόμενη σύνθεση του κοινοβουλίου μπορούν να διατηρήσουν μια βιώσιμη αστική δημοκρατική λειτουργία, παράγοντας παραλυτικά φαινόμενα και εκτρωματικά αποτελέσματα.

Σε μια χώρα που βρίσκεται υπό έναν εξελισσόμενο εμφύλιο ταξικό πόλεμο, με την εκεχειρία της 5ης Σεπτέμβρη να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, οι κοινοβουλευτικές εκλογές δεν μπορούν να αλλάξουν ουσιαστικά τον συσχετισμό δυνάμεων. Η απαξίωση ωστόσο των εκπροσώπων του διεθνούς κεφαλαίου, της μερίδας της ολιγαρχίας που κατέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία μετά τις κινητοποιήσεις Μαϊντάν του περασμένου χρόνου, έχει απλωθεί σε όλη τη χώρα.

Η αποχή βρίσκεται στο 52%. Στην πραγματικότητα είναι πολύ παραπάνω γιατί σε αυτό το ποσοστό δεν υπολογίζονται οι περίπου 5 εκατομμύρια κατοίκων των Λαϊκών Δημοκρατιών και της Κριμαίας  που έχουν και επίσημα, πέραν της ντε φάκτο άρνησής τους να ψηφίσουν μη νομιμοποιώντας τους σφαγείς τους, αποκλειστεί από τις εκλογές.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι όλοι εμφανίζονται νικητές, ενώ στην πραγματικότητα είναι όλοι περισσότερο αδύναμοι από πριν: το «Μπλοκ Ποροσένκο» του πρόσφατα εκλεγέντος Ποροσένκο (25 Μάη) ηττάται από το «Λαϊκό Μέτωπο» του Γιάτσενουκ, το οποίο όμως έρχεται δεύτερο σε έδρες στο κοινοβούλιο! Ούτε όμως το πρώτο, ούτε το δεύτερο, ούτε από κοινού είναι σε θέση να σχηματίσουν κυβερνητική πλειοψηφία, αναζητώντας έτσι τη συμμαχία με το τρίτο κατά σειρά κόμμα, τη λεγόμενη «Συμμαχία Αυτοβοήθειας»…

Κερδισμένοι εμφανίζονται οι φασίστες, που αθροιστικά (Σβαμπόντα, Δεξιός Τομέας, άλλοι) παίρνουν λίγο περισσότερο από 1 εκατομμύριο ψήφους. Παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά τους σε πανεθνικό επίπεδο είναι πολύ κάτω του 5% ωστόσο, έχουν δικαίωμα εκπροσώπησης στην «Βέρκχοβνα Ράντα» – Βουλή, λόγω  εκλογής τους σε ελάχιστες περιφέρειες.  

Την ίδια στιγμή, για πρώτη φορά μετά το 1991, το ΚΚ Ουκρανίας μένει εκτός κοινοβουλίου, παρά την άνοδό του σε ψήφους συγκριτικά με τις προεδρικές εκλογές του Μάη.

Η Ουκρανία είναι σε μια νέα φάση της ταξικής αναμέτρησης. Οι εξελίξεις καθορίζονται από την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο γίνονται και οι εκλογές στις αρχές των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς, την Κυριακή 2 Νοέμβρη. Παράλληλα οι  πολεμικές προετοιμασίες των Νατοϊκών κρατών της Ανατολικής Ευρώπης, με προεξάρχουσα την Πολωνία η οποία ενισχύει την στρατιωτική της παρουσία στα σύνορα με την Ουκρανία, συνεχίζονται.

Ε.Α.