ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΕΦΚ

 

Με αυξημένη συμμετοχή, τη μεγαλύτερη από το 2014, πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στο ΣΕΦΚ στις 16, 17 και 18 Μάρτη. Μέσα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για τον κλάδο, με τις απολύσεις, τη μη καταβολή μισθών, τη συνεχή ανανέωση των εργαζομένων στο χώρο, είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα πως υπάρχουν προϋποθέσεις συσπείρωσης στο σωματείο.

Το Ε.Ε.Κ. υποστήριξε και συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο για «Για τον ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό των από τα κάτω στο Σ.Ε.Φ.Κ.» που αποτέλεσε μια εκλογική συμμαχία των δυνάμεών μας με συντρόφους που δραστηριοποιούνται ευρύτερα στην αντικαπιταλιστική αριστερά, με αγώνες για πολλά χρόνια στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και συγκεκριμένα των φροντιστηρίων, το οποίο κατέλαβε τις 3 από τις 7 έδρες στο νέο Δ.Σ. του σωματείου.

 Το άλλο ψηφοδέλτιο ήταν το Ενωτικό Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο κυρίως με δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Αφορμή για την ξεχωριστή κάθοδο του ψηφοδελτίου «Για τον ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό των από τα κάτω στο Σ.Ε.Φ.Κ.» ήταν η καταψήφιση του απολογισμού της απερχόμενης πλειοψηφίας του Δ.Σ. (κυρίως δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) του ΣΕΦΚ. Είναι ένα κείμενο το οποίο χαρακτηριζόταν από την ατολμία να τεθεί ένα μέτωπο απέναντι στα εθνικιστικά συλλαλητήρια, που δε χαρακτηρίζονται καν ως τέτοια, με την αγνόηση της καπιταλιστικής κρίσης και της νέας φάσης που μπαίνει, χωρίς να αποτυπώνονται οι υπαρκτές τάσεις αλλά και η ανάγκη για έναν διαφορετικού τύπου εργατικό συνδικαλισμό, ο οποίος όσο μαχητικός και να είναι, αν δεν έχει κυρίως πολιτικά χαρακτηριστικά σύγκρουσης με το κεφάλαιο και το κράτος, είναι όχι μόνο αναποτελεσματικός για τους εργαζόμενους αλλά και τελικά επιβλαβής.

Επίσης δεν υπηρετούνταν ο στόχος για τη δημιουργία ενός ενιαίου κλαδικού σωματείου στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης συνολικά, όταν προκαταβολικά ο ΣΕΦΚ αποδέχεται πως τα ιδιωτικά σχολεία θα συνεχίσουν να υπάγονται συνδικαλιστικά στην ΟΙΕΛΕ για λόγους συνδικαλιστικών και γραφειοκρατικών σκοπιμοτήτων. Τα συμφέροντα των εργαζόμενων του κλάδου μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα υπό το βάρος συνδικαλιστικών σκοπιμοτήτων.

Τα βαρύτατα λάθη και η πολιτική ουράς απέναντι στο ΠΑΜΕ, που σε αυτόν τον απολογισμό καταλήγουν στη σταδιακή μετάλλαξη-κατάργηση του ΣΕΦΚ, έτσι ώστε να γίνει αυτός κλαδικό σωματείο στα φροντιστήρια, αναπαράγει τον κατακερματισμό στο χώρο, δε βοηθά το συνολικό στόχο ενός ενιαίου κλαδικού σωματείου στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Η εκλογική συμμαχία «Για τον ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό των από τα κάτω στο ΣΕΦΚ», αποτελεί ένα συνδυασμό αρχών με κέντρο τα εργατικά συμφέροντα, την υπηρέτηση του στόχου για την πολιτική ανεξαρτησία του εργατικού συνδικαλισμού και γενικά των εργαζομένων από κράτος, αφεντικά και συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες, ζητήματα στα οποία η απερχόμενη πλειοψηφία του ΣΕΦΚ δεν πέρασε τις εξετάσεις.

Όπως καταλήγει και η ανακοίνωση της συμμαχίας «Για τον ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό των από τα κάτω στο ΣΕΦΚ» μετά τις εκλογές, «Δεν είναι ώρα για εφησυχασμούς. Τώρα πρέπει να ξαναρχίσει η μάχη, έτσι ώστε ένα από τα πλέον ιστορικά σωματεία στον ιδιωτικό τομέα να πάρει σάρκα και οστά, να αποτελέσει ξανά κίνδυνο απέναντι στην εργοδοσία, να μπει φρένο στην ασυδοσία της.

Από τη μεριά μας, όπως κάνουμε είκοσι χρόνια τώρα συμβάλλοντας στο να γίνει ο ΣΕΦΚ παράδειγμα ακηδεμόνευτου, ασυμβίβαστου αγώνα, με συντροφικότητα και ταξική αλληλεγγύη, και σήμερα, από τις θέσεις του Δ.Σ. αλλά κυρίως μέσα από τις γενικές συνελεύσεις του σωματείου, και με την παρουσία μας στους χώρους δουλειάς και στους αγώνες που θα δώσουν συνολικά οι εργαζόμενοι/ες και οι άνεργοι/ες, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι δεν είναι πουκάμισο αδειανό η βιωματική συλλογική και αδιαπραγμάτευτη στάση: δυναμώνουμε το σωματείο, αλλάζουμε τη ζωή μας, ότι δεν είναι μάταιος, αλλά πάντα επίκαιρος, όσο ποτέ άλλοτε, ο αγώνας για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.»