ΕΚΤ: ΑΓΟΡΑΖΕΙ "ΣΚΟΥΠΙΔΟ-ΟΜΟΛΟΓΑ" ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ

Υπό τους ήχους βομβίδων κρότου λάμψης και με τα δακρυγόνα να έχουν καλύψει μεγάλο μέρος της πόλης, συνεδρίασε, την Πέμπτη 2/10, το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), στην Νάπολι, για να εξαγγείλει το επόμενο βήμα του περιβόητου προγράμματος Ντράγκι απέναντι στην κρίση χρέους και αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Πολύ περισσότερο όμως από τα σύννεφα των δακρυγόνων, το κτίριο όπου συγκεντρώθηκαν οι κεντρικοί τραπεζίτες της Eυρώπης, «σκίαζε» η απειλή του τεράστιου χρέους της Γαλλίας και της Ιταλίας το σύνολο του οποίου ξεπερνά, πλέον, το πρωτοφανές ποσό των τεσσάρων τρις ευρώ και απειλεί το ευρώ όσο τίποτα άλλο! Απέναντι στην άμεση απειλή μιας επίθεσης των αγορών στην Γαλλία, ο Μάριο Ντράγκι υποχρεώνεται να υψώσει ό,τι «εργαλεία» διαθέτει σαν κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης για να ρίξει κεφάλαια στις τράπεζες και ή δυνατόν στην οικονομία που βουλιάζει για τρίτο τρίμηνο στην ύφεση.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, μετά την κατά γενική ομολογία ανεπιτυχή ως προς την ανταπόκριση των τραπεζών παροχή των τετραετούς διάρκειας δανείων (TLTROs) με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο (0,05%) με τυπική δέσμευση  την χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων (απορροφήθηκαν μόλις 82 δις ευρώ), ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην αγορά από τις τράπεζες τιτλοποιημένων δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, που στο παρελθόν και στην Ελλάδα αποκαλούσαμε «δομημένα». Πρόκειται για ομόλογα των οποίων η εγγύηση είναι ένα μείγμα δανείων που έχουν δώσει οι τράπεζες σε ιδιώτες. Ο M. Sinn επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Ifo στην Γερμανία είχε καλέσει την Μέρκελ μόλις πριν λίγα 24ωρα να «μαζέψει» τον Ντράγκι και να τον σταματήσει από το να αγοράσει τίτλους ανάλογους με εκείνους (sub-prime) που έριξαν έξω την Lehman brothers και έγιναν η αφορμή να ξεσπάσει η κρίση το 2008.

Από τον Οκτώβριο ο Ντράγκι είναι έτοιμος πλέον να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου μπροστά στο αδιέξοδο της ευρωζώνης που βυθίζεται στον φαύλο κύκλο του χρέους και του αποπληθωρισμού. Θα αρχίσει να αγοράζει τα δάνεια των τραπεζών που δεν μπορούν πλέον να πουλήσουν αλλού, φορτώνοντας τον ισολογισμό της ΕΚΤ με τους σκελετούς που δεν μπορούν να καλύψουν πλέον οι ευρω-τράπεζες, από τη στιγμή που άρχισε η FED να σταματά το δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Το επόμενο βήμα για τον Ντράγκι και την παρέα του, μετά την αγορά των ευρωπαϊκών sub-prime είναι να αγοράσει κρατικό χρέος και να μεταφέρει μέρος του μη αξιόχρεου της Γαλλίας και της Ιταλίας στα αμπαρωμένα θησαυροφυλάκια της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη. Αυτό ετοιμάζεται να το κάνει στα τέλη του 2014 ή το αργότερο στις αρχές του 2015. Κάποιοι επιμένουν ότι η κίνηση αυτή θα αρχίσει νωρίτερα, μέσα στον Νοέμβριο, καθώς η κατάθεση του ελλειμματικού προϋπολογισμού της Γαλλίας θα προκαλέσει τις αγορές να δοκιμάσουν τις αντοχές του γαλλικού καπιταλισμού και του ευρώ…

Και μήνυμα Ντράγκι προς την Αθήνα : χωρίς μνημόνιο δεν έχει χρήμα  

Οι ανακοινώσεις του κ.Ντράγκι έστειλαν όμως και ένα μήνυμα  στην παραπαίουσα κυβέρνηση της Αθήνας. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν οι αγορές αυτές θα αφορούν και τις τράπεζες σε Ελλάδα και Κύπρο, είπε ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει και από τις ελληνικές τράπεζες τιτλοποιημένα ομόλογα, αλλά μόνο για όσο καιρό η Ελλάδα βρίσκεται υπό μνημονιακή επιτήρηση, ανατρέποντας την φιλολογία της κυβέρνησης για την περιβόητη έξοδο από το μνημόνιο. Με άλλα λόγια λεφτά για τις τράπεζες από την ΕΚΤ, χωρίς μνημόνιο, δεν έχει… Το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι λίγες ώρες αργότερα, μετά τις ανακοινώσεις Ντράγκι, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Παπασταύρου προσπαθούσε να πείσει τους δημοσιογράφους με “non paper” ότι ο Ντράγκι δεν εννοούσε νέο μνημόνιο αλλά την θεσμική επιτήρηση από το Σύμφωνο Σταθερότητας…

Γ. Aγγ.