Έκτακτη Ευρωμεσογειακή Συνάντηση ενάντια στην ιμπεριαλιστική πολεμική απειλή

Έκτακτη Ευρωμεσογειακή Συνάντηση ενάντια στην ιμπεριαλιστική πολεμική απειλή

Κάλεσμα του Βαλκανικού Κέντρου «Κρίστιαν Ρακόβσκι» και του RedMed

Έκτακτη Ευρωμεσογειακή Συνάντηση ενάντια στην ιμπεριαλιστική πολεμική απειλή

Η μονομερής απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και η πρόκληση της μεταφοράς της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, ακριβώς την παραμονή της 70ής επετείου της Νάκμπα, του εξανδραποδισμού του παλαιστινιακού λαού από τη γη του το 1948, όλα αυτά συνοδευόμενα με τη σφαγή των Παλαιστινίων διαδηλωτών στη Γάζα από τον ισραηλινό Σιωνιστικό Στρατό σηματοδοτούν μια επικίνδυνη κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και του πολέμου στη Μέση Ανατολή, που απειλεί να επεκταθεί διεθνώς από τον Καύκασο στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και πέραν αυτών.

Συνδεόμενες με αυτές τις εξελίξεις είναι οι αυξανόμενες εντάσεις και η πολεμική ρητορεία μεταξύ των αρχουσών τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, η δημιουργία μιας φιλοϊμπεριαλιστικής στρατιωτικο-πολιτικής συμμαχίας μεταξύ Ελλάδας /Κύπρου /Ισραήλ /Αιγύπτου, οι ανερχόμενοι εθνικιστικοί ανταγωνισμοί στα Βαλκάνια.

Ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, το Μακεδονικό Ζήτημα έχει γίνει και πάλι ένας παράγοντας ανάφλεξης της βαλκανικής πυριτιδαποθήκης. Πυροδοτώντας τις δεξιές εθνικιστικές αντιδράσεις, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ ασκούν πίεση στα Σκόπια και στην Αθήνα να επιλύσουν επειγόντως την παλιά διαφωνία σχετικά με την ονομασία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Πίσω απ’ τις κάμερες, ο στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας σε αυτά τα δύο ιμπεριαλιστικά μπλοκ, να δημιουργηθούν στο έδαφός της στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ, να ολοκληρωθεί η ιμπεριαλιστική περικύκλωση της Ρωσίας. Η επόμενη Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο του 2018 θα κάνει έναν ισολογισμό της κατάστασης και θα σχεδιάσει τη νέα φάση παρέμβασής του στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, των Βαλκανίων και του πρώην σοβιετικού χώρου.

Το Βαλκανικό Σοσιαλιστικό Κέντρο «Κριστιάν Ρακόβσκι» και η ιστοσελίδα RedMed, σε μια δήλωσή τους στις 18 Μαΐου 2018 έχουν ήδη επισημάνει τους κινδύνους που απορρέουν από την παρούσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια (http://redmed.org/article/declaration-christian-rakovski-balkan-socialist-centre-and-redmed-fight-imperialist-zionist). Τώρα καλούμε για μια Ευρωμεσογειακή Έκτακτη Συνάντηση αντιιμπεριαλιστικών /αντικαπιταλιστικών δυνάμεων και ακτιβιστών της περιοχής μας να συζητήσουμε για την κατάσταση, τους κινδύνους για τους λαούς μας, τα καθήκοντα ενώπιον των κινημάτων μας, διερευνώντας τις δυνατότητες ενός κοινού σχεδίου διεθνών δράσεων.

Η Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 24-25 Ιουλίου 2018.

Η Γραμματεία του
Βαλκανικού Σοσιαλιστικού Κέντρου «Κριστιάν Ρακόβσκι»

Η Συντακτική Επιτροπή του RedMed

11 Ιουνίου 2018