Έκτακτη Ευρωμεσογειακή Συνάντηση: Δελτίο Τύπου

 

 

 

ENGLISH

 

Βαλκανικό Σοσιαλιστικό Κέντρο “Κριστιάν Ρακόφσκι” και διαδικτυακή πλατφόρμα RedMed

 

 

Έκτακτη Ευρωμεσογειακή Συνάντηση, Ερέτρια, Ελλάδα, 23-25 Ιουλίου, 2018

 

 

Mε επιτυχία διεξήχθησαν οι εργασίες της Έκτακτης Ευρωμεσογειακής Συνάντησης που συγκάλεσαν το Βαλκανικό Σοσιαλιστικό Κέντρο “Κρίστιαν Ρακόφσκι” και η διαδικτυακή πλατφόρμα RedMed, στην Ερέτρια, στις 23-25 Ιουλίου, 2018

 

Στόχος ήταν η συζήτηση και η λήψη πρακτικών αποφάσεων δράσης σε σχέση με τις επικίνδυνες καταστάσεις που προκύπτουν από την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και την κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη και οι οποίες σημαδεύτηκαν από το “διπλωματικό μακελειό” της πενθήμερης επίσκεψης του Τραμπ στην Ευρώπη (11-16 Ιουλίου, 2018)

 

Η τραγωδία με τα θύματα από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, τις ημέρες της Συνδιάσκεψης, συγκλόνισε όλους τους συμμετέχοντες που με ειδικό ψήφισμα εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους.

 

Επαναστατικά Μαρξιστικά και Κομμουνιστικά κόμματα, οργανώσεις, έντυπα και ακτιβιστές /ακτιβίστριες από 11 χώρες πήραν μέρος στις εργασίες.

 

Aπό την Ελλάδα συμμετείχαν το ΕΕΚ (Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα, που διοργάνωσε τις διαδικασίες), το ΝΑΡ (Νέο Αριστερό Ρεύμα για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση), ο Συντονισμός για το Προσφυγικό – Mεταναστευτικό σωματείων, συλλογικοτήτων και φοιτητικών συλλογων, καθώς και ακτιβιστές που εργάζονται σε “hot spot” προσφύγων.

 

Aπό την Τουρκία το DIP (Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα) που συνδιοργάνωσε την Συνδιάσκεψη,

Από το Ιράν συμμετείχε στις εργασίες συντρόφισσα από τα κινήματα της χώρας,

Από την Ρωσία συμμετείχαν το ΟΚΠ (Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα) και το ΡΠΚ (Ρωσικό Κόμμα Κομμουνιστών),

Από τη Φινλανδία η MTL (Μαρξιστική Εργατική Ένωση),

Από την Ισπανία το Gruppo Indepedencia Obrera (Ομάδα Εργατικής Ανεξαρτησίας),

Από την Γαλλία  το Renaissance Ouvrière Révolutionnaire (Επαναστατική Εργατική Αναγέννηση),

Από την Ιταλία η  Porspettiva Operaia (Εργατική Προοπτική),

Aπό τη Βρετανία μέλη της συντακτικής επιτροπής του θεωρητικού περιοδικού Critique

Aπό τη Νότια Αφρική μέλη του κινήματος Unity και από την Αργεντινή το Partido Obrero (Εργατικό Κόμμα)

Από την Ουγγαρία το μαρξιστικό έντυπο Eszmélét συνέβαλε στη Συνάντηση στέλνοντας την έκθεση Moments of Hegemony  για το καθεστώς Όρμπαν που συνέγραψαν μελετητές του Κέντρου Karl Polanyi της Βουδαπέστης, ενώ χαιρετισμοί στάλθηκαν από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και τη συλλογικότητα Heqiqat (Αλήθεια) του Αζερμπαϊτζάν.

 

Οι συμμετέχοντες στη Συνδιάσκεψη ψήφισαν:

 

1. Tην Κεντρική Απόφαση με τίτλο «Παλέψτε τον Ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο με την μέθοδο της Παγκόσμιας Σοσιαλιστικής Επανάστασης! Εμπρός για της Επαναστατική Διεθνή» (ομόφωνα).

 

2. Ψήφισμα Αλληλεγγύης για τα θύματα από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα (ομόφωνα).

 

3. Ψήφισμα για την Παλαιστίνη (κατά πλειοψηφία).

 

4. Ψήφισμα για τον πόλεμο στην Υεμένη (κατά πλειοψηφία).

 

5. Ψήφισμα για την Μακεδονία και την Συμφωνία των Πρεσπών των Τσίπρα-Ζάεφ (ομόφωνα).

 

6. Ψήφισμα για το παγκόσμιο Γυναικείο Κίνημα και το δικαίωμα στην άμβλωση (που πρότεινε το ΡΟ και το οποίο, μετά από  πρόταση της Γυναικείας Επιτροπής της Συνάντησης τροποποιήθηκε ώστε να περιλαμβάνει και το γυναικείο κίνημα στις μουσουλμανικές χώρες (ψηφίστηκε ομόφωνα).

 

7. Ψήφισμα αλληλεγγύης για τους Πρόσφυγες και ενάντια στην ρατσιτική πολιτική της Ευρώπης-Φρύριο (ομόφωνα).

 

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στη Συνάντηση παρέμειναν και μετά το τέλος της και πήραν μέρος στο 13ο Διεθνιστικό Μαρξιστικό Εκπαιδευτικό Κάμπινγκ (26-29 Ιουλίου, 2018) που οργανώθηκε με επιτυχία από το ΕΕΚ και τη νεολαία του, την ΟΕΝ (Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας).

Φέτος το Διεθνιστικό Μαρξιστικό Εκπαιδευτικό Κάμπιγκ ήταν αφιερωμένο στα 200 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ, στα 50 χρόνια από το επαναστατικό 1968 και στην πάλη για τη Διεθνή. 

 

Η οικοδόμηση της Διεθνούς -όπως αποτυπώθηκε σε ένα ειδικό πανό του Kέντρου Κριστιάν Ρακόφσκι στην αίθουσα των συναντήσεων- ήταν ο άξονας της σημαντικής δουλειάς που έγινε κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας.

 

Η Γραμματεία του Βαλκανικού Σοσιαλιστικού Κέντρου “Κριστιάν Ρακόφσκι”

Η Συντακτική Επιτροπή του RedMed

 

30 Ιουλίου, 2018