Προπύλαια Πέμπτη 17/9, ώρα 18:30

Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο ΟΛΜΕ και ΔΟΕ

Δεν μπαίνουμε στο γύψο!

Θα διαδηλώνουμε, θα απεργούμε, θα αγωνιζόμαστε χωρίς «διαμεσολαβήσεις» και «συνεννοήσεις» με το κράτος.

Μετά τον ΕΛΛΑΚΤΩΡ και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, η ΕΛΜΕ Καρλοβασίου Σάμου αντιμέτωπη με τον αστυνομικό μεσολαβητή. Εάν δεν ήταν τόσο επικίνδυνοι θα ήταν γελοίοι

Την Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μισθωτών τεχνικών στην έδρα του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Κηφισιά. Η κινητοποίηση έλαβε χώρα στα πλαίσια τρίωρης στάσης εργασίας που είχε προκηρύξει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών με αιτήματα να ανακληθούν οι μειώσεις μισθών που επέβαλε εκβιαστικά ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ και οι εκδικητικές απολύσεις όσων εργαζόμενων δεν αποδέχτηκαν τον εκβιασμό για μείωση των μισθών τους.

Η διοίκηση του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ προκλητικά, επανέλαβε, στη συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΔΣ του ΣΜΤ, όσα είχε ισχυριστεί στην τριμερή διαδικασία του Υπουργείου Εργασίας:

Ότι οι απολύσεις είναι απόδοση «κοινωνικής δικαιοσύνης» απέναντι σε όσους «αποδέχτηκαν» και υπέγραψαν τις υποχρεωτικές μειώσεις στο μισθό τους.

Ότι ήδη διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι που «αποδέχτηκαν» τη μείωση γιατί ο όμιλος δεν επέβαλε αντίστοιχες μειώσεις στους οικοδόμους και άλλους ημερομίσθιους εργαζόμενους.

Ότι όσες απολύσεις έγιναν μέχρι στιγμής είναι με «κοινή συναίνεση» καθώς οι απολυμένοι βιάζονται να φύγουν για την «επόμενη» δουλειά τους.

Στην κινητοποίηση αυτή του Σωματείου, έγινε η πρεμιέρα της εφαρμογή του νέου νόμου για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων.

Ο αξιωματικός της αστυνομίας, που ορίστηκε ως ‘αστυνομικός διαμεσολαβητής’ για την κινητοποίηση, έκανε «τηλεφωνική όχληση» λίγη ώρα αφότου αναρτήθηκε η ανακοίνωση που ανήγγειλε την κινητοποίηση στον ιστότοπο του ΣΜΤ. Επεσήμανε τις «υποχρεώσεις των συγκεντρωμένων», τις νομικές ευθύνες που έχει το προεδρείο του ΣΜΤ και ζήτησε εκτίμηση για τον αριθμό των συγκεντρωμένων, τη διάρκεια της συγκέντρωσης και το πώς ακριβώς θα «τοποθετηθούν» οι διαδηλωτές στην πύλη των γραφείων του ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Με την έναρξη της κινητοποίησης οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να «οριοθετήσουν» τη συγκέντρωση και την τοποθέτηση του πανό σε ένα πεζοδρόμιο μακριά από την είσοδο των γραφείων και να επιβάλουν «περιορισμό» στον αριθμό των συνδικαλιστών που μπορούν να στέκονται στην είσοδο και να μοιράζουν ανακοίνωση στους εργαζόμενους που προσέρχονταν για δουλειά.

Η αποφασιστική στάση των συγκεντρωμένων εμπόδισε την προσπάθεια περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης απ’ τις δυνάμεις καταστολής.

Είναι πλέον φανερό και στον πλέον δύσπιστο ότι στόχος του νέου νόμου και του ΠΔ73 που δημοσίευσε η κυβέρνηση πριν λίγες μέρες, είναι η επιβολή περιορισμών που στην ουσία απαγορεύουν στα εργατικά σωματεία και σε κάθε μαζικό φορέα ή συλλογικότητα να συγκεντρωθούν και διαδηλώσουν. Αποδεικνύεται ότι η μαζικότητα και αποφασιστικότητα του εργατικού και συνολικά του λαϊκού κινήματος μπορεί να μετατρέψει το τερατούργημα της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων σε κενό γράμμα.

Στις 14/9, -παραμονή της απεργιακής στάσης και της συγκέντρωσης που είχε κηρύξει η ΕΛΜΕ

Σάμου- το Αστυνομικό Τμήμα Καρλοβασίου αναζήτησε τηλεφωνικά το γραμματέα του ΔΣ του σωματείου στο σχολείο που εργάζεται! Σκοπός του τηλεφωνήματος ήταν να ανακοινωθεί ότι έχει οριστεί ο «διαμεσολαβητής» για τη συγκέντρωση εκ μέρους της Αστυνομίας και να ζητηθεί και ο ορισμός του αντίστοιχου «διαμεσολαβητή» εκ μέρους του σωματείου. Ο Γραμματέας του ΔΣ του σωματείου αρνήθηκε βέβαια μια τέτοια «συνεννόηση» στη βάση της διακηρυγμένης θέσης του σωματείου.

Τηνεπ ομένη 15/9, αξιωματικός του Α.Τ. Καρλοβάσιου, έσπευσε από την ώρα έναρξης της συγκέντρωσης σε θέση κοντά σε αυτήν και δήλωσε ότι παρίσταται με την ιδιότητα και την ευθύνη του «διαμεσολαβητή». Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι παρέμεινε εκεί μέχρι το τέλος της συγκέντρωσης!

Είναι προφανές ότι το κράτος επιδιώκει να εφαρμόσει τον χουντικής έμπνευσης νόμο που

βάζει στο γύψο το δικαίωμα της διαδήλωσης, τον οποίο ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ τον

περασμένο Ιούλιο.

Είναι προφανές ότι το σύστημα και το κράτος του (που όχι μόνο δεν «λείπει» αλλά «περισσεύει» στην οργάνωση της επίθεσης ενάντια στο λαό και στα δικαιώματα του) θέλει να επιβάλλει «σιγή νεκροταφείου» για να περάσει τα νέα κύματα της πολιτικής που βυθίζει στην εξαθλίωση, στην ανεργία και σε συνθήκες κοινωνικού μεσαίωνα το λαό και τη νεολαία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αντιδραστική αυτή επιδίωξη έσπευσε να εκδηλωθεί –έστω «διακριτικά»- με την πρώτη «ευκαιρία», δηλαδή στην πρώτη κινητοποίηση της νέας χρονιάς. Και εκδηλώνεται ενάντια σε ένα σωματείο που επιδιώκει να σταθεί αγωνιστικά απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση.

Απέναντι στην πρόκληση αυτή και τα «μηνύματα» που αυτή επιχειρεί να στείλει προς όλες τις

κατευθύνσεις, η ΕΛΜΕ Σάμου απαντά:

Δεν μπαίνουμε στο γύψο! Θα διαδηλώνουμε, θα απεργούμε, θα αγωνιζόμαστε χωρίς

«διαμεσολαβήσεις» και «συνεννοήσεις» με το κράτος.

Παλεύουμε για την ανατροπή όλου του θεσμικού πλαισίου που απαγορεύει τις διαδηλώσεις και

πνίγει τη συνδικαλιστική δράση (Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, περιορισμός απεργιών, ΑΦΜ σωματείων)

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μπουν αποφασιστικά στον αγώνα ενάντια στην πολιτική

που αντιμετωπίζει ως αναλώσιμα τα δικαιώματα εκπαιδευτικών , μαθητών και όλου του λαού, στην υγεία, στις σπουδές και στη δουλειά.

Καλούμε όλα τα σωματεία, να σταθούμε απέναντι σε αυτή την πρόκληση, απέναντι στα σχέδια κατάπνιξης και φίμωσης της αγανάχτησης των εργαζομένων και της νεολαίας. Να υπερασπίσουμε αποφασιστικά το δικαίωμα του λαού και της νεολαίας στη διαδήλωση και στην μαζική πάλη!

Μετά από την τραγελαφική αλλά και δυστοπική αυτή κατάσταση, αναμένεται απόφαση καταγγελίας της ΟΛΜΕ και κάλεσμα απειθαρχίας. Το ίδιο αναμένεται και από την ΑΔΕΔΥ. Η κρατική ασφάλεια, τα αστυνομικά τμήματα και η κυβέρνηση γενικεύουν την εφαρμογή του κατάπτυστου νόμου για τις διαδηλώσεις. Ζητάνε ονόματα, υπεύθυνους, “μεσάζοντα” με την ασφάλεια. Ήδη υπάρχει κάλεσμα για πανκινητοποίηση αύριο 17/9 στα Προπύλαια με σύνθημα:

Δεν μπαίνουμε στο γύψο! Θα διαδηλώνουμε, θα απεργούμε, θα αγωνιζόμαστε χωρίς «διαμεσολαβήσεις» και «συνεννοήσεις» με το κράτος.