Ελληνικό: Οι άθλιες συνθήκες κινητοποιούν τους πρόσφυγες

Ελληνικό: Οι άθλιες συνθήκες κινητοποιούν τους πρόσφυγες

Ελληνικό
Οι άθλιες συνθήκες κινητοποιούν τους πρόσφυγες

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017 τα κανάλια κατακλείστηκαν από απευθείας συνδέσεις στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού όπου περίπου 600 πρόσφυγες ξεσηκώθηκαν κι έκλεισαν το χώρο των αφίξεων ζητώντας βελτίωση των συνθηκών διαμονής στο κέντρο κι αναγκάζοντας την επόμενη μέρα να κατέβει ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Μουζάλας.
Το Ελληνικό είναι χωρισμένο σε 3 δομές (κτίριο αφίξεων παλιό αεροδρομίου, γήπεδο χόκευ και γήπεδο baseball) όπου στεγάζονται συνολικά περίπου 1300-1500 καταγεγραμμένα άτομα. Ρυθμιστής ολόκληρου του κέντρου είναι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που συντονίζεται με διεθνείς ΜΚΟ για την κάλυψη διαφόρων αναγκών και κυρίως με τη δανέζικη DRC (Danish Refugee Council). Οι πρόσφυγες είναι από το Αφγανιστάν και η πολυπληθέστερη δομή είναι το κτίριο των αφίξεων του παλιού αεροδρομίου όπου στεγάζονται όπως προαναφέραμε 600 άτομα, πολλές οικογένειες και ασυνόδευτα ανήλικα.
Όλοι τους διαμένουν στον 1ο όροφο του κτιρίου, μέσα σε σκηνές με ελάχιστες τουαλέτες (οι ανάγκες τους καλύπτονται και από εξωτερικές χημικές τουαλέτες) και ντους ενώ στα άλλα δυο γήπεδα του Ελληνικού οι πρόσφυγες μένουν σε εξωτερικές σκηνές.
Από τις αρχές του χρόνου οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται καθημερινά για το φαγητό, το κρύο νερό, την θέρμανση και την ασφάλεια. Ιδίως στο χώρο των αφίξεων η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Μένουν μαζί όλες οι ομάδες – οικογένειες, ανήλικα, έφηβοι και αρκετοί νέοι άντρες και γίνονται καθημερινά σοβαρές φασαρίες, κλοπές, μαχαιρώματα και επιθέσεις σε γυναίκες από μεθυσμένους ή υπο την επήρεια ναρκωτικών άντρες (είτε από τους συζύγους τους ή και ξένους).
Κλείνουν ένα χρόνο πλέον στο κέντρο του Ελληνικού και στις καθημερινές συζητήσεις μαζί τους διαπιστώνει κανείς ότι είναι απελπισμένοι.
Οι διαμαρτυρίες των προσφύγων έγιναν εντονότερες την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή το φαγητό που τους δίνεται από την δανέζικη ΜΚΟ – DRC καθώς δεν είναι καλής ποιότητας και χωρίς τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία ενώ επαναλάμβανεται το μενού όλο αυτόν τον χρόνο ανά 10 μέρες. Αυτό όμως που εξόργισε τους πρόσφυγες είναι ότι τους κόπηκε η διανομή των προïόντων υγιεινής για τα μωρά τους – pampers- που τους έδινε το υπουργείο τακτικά, χωρίς καμία ενημέρωση. Το μόνο βοήθημα πλέον είναι και πάλι η DRC που τους δίνει μηνιαίως κάποιες συσκευασίες που όμως επ’ ουδενί δεν φτάνει να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Ως συνέπεια, την Παρασκευή 03/02 μια ομάδα 40 γυναικών με μωρά στην αγκαλιά τους βρεθήκανε έξω από τα γραφεία του υπουργείου και της ΜΚΟ DRC (βρίσκονται στο ισόγειο του κτιρίου) για να διαμαρτυρηθούνε. Η κατάσταση γρήγορα ξέφυγε και οι πρόσφυγες μπήκαν στα γραφεία της ΜΚΟ σπάζοντας πράγματα. Το κτίριο εκκενώθηκε από τους εργαζόμενους της ΜΚΟ και η διανομή φαγητού καθυστέρησε για αρκετές ώρες. Ενώ γίνονταν όλα αυτά στο κτίριο των αφίξεων, στα άλλα δύο γήπεδα δεν υπήρχε καμία διαμαρτυρία των προσφύγων.
Το Σάββατο οι πρόσφυγες στις αφίξεις έκαναν αποχή από την διανομή του φαγητού με αποκορύφωμα την Κυριακή 05/02 όπου κατέλαβαν το κτίριο και δεν άφηναν κανέναν να μπει. Μάλιστα το φορτηγό του catering μπήκε με αστυνομική συνοδεία στο κέντρο και κατευθύνθηκε στα άλλα δύο γήπεδα όπου διανεμήθηκε κανονικά.
Η κατάσταση συνεχίστηκε την Δευτέρα 06/02 λαμβάνοντας μεγάλες διαστάσεις καθώς όλα τα κανάλια μετέδιδαν την διαμαρτυρία και την κατάληψη των προσφύγων. Ο υπουργός κατέβηκε αμέσως στο κέντρο ώστε να αποσοβήσει μεγαλύτερα επεισόδια αντίστοιχα της Μόρια και της Χίου. Με την αστυνομία έσπασε την κλειδαριά και με επίδειξη βίας σπρώχνοντας και χτυπώντας τα γυναικόπαιδα ανέκτησε τον έλεγχο του κτιρίου δηλώνοντας στις κάμερες ότι το κράτος δεν δέχεται ανυπακοή και στο μέλλον θα υπάρξουν τα ΜΑΤ, (αυτά που ήδη υπήρχαν λίγα μέτρα πριν την είσοδο του Ελληνικού).
Ο Μουζάλας τους υποσχέθηκε ότι θα βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης. Τους έταξε καλύτερο φαγητό, περισσότερες τουαλέτες, ζεστό νερό και πλυντήρια ρούχων…
Όλα αυτά δεν θα γίνουν! Πώς να γίνουν άλλωστε όταν οι εγκαταστάσεις του Ελληνικού είναι σάπιες, κάθε πρίζα νέα που μπαίνει, πέφτει το ηλεκτρικό και το υδραυλικό σύστημα οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να καταρρεύσει (όπως ήδη έγινε πριν λίγους μήνες που ξεχύλησε το αποχετευτικό σύστημα και πλημμύρισε όλο το κτίριο!). Κανένα έργο βελτίωσης δεν μπορεί να γίνει στο κέντρο. Είναι ακατάλληλο να ζήσει οποιοσδήποτε εκεί μέσα!
Όσο για τα σχολεία και τους γιατρούς που επίσης τους υποσχέθηκε? Σε ποιούς γιατρούς αναφέρεται? Σε αυτούς που απολύθηκαν και στα νοσοκομεία που έκλεισαν?
Ο κ. Μουζάλας είπε στους πρόσφυγες ότι σε 20 μέρες θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις του και θα ξανα κατέβει στο Ελληνικό. Οι μόνες που θα ξανα κατέβουν σε 20 μέρες θα είναι οι κλούβες των ΜΑΤ που θα γροθοκοπάνε τους πρόσφυγες!
Τα επεισόδια στο Ελληνικό μόλις ξεκίνησαν. Οι πρόσφυγες δεν θα σταματήσουν και δεν πρέπει να σταματήσουν! Και εμείς, πολιτικές οργανώσεις της αριστεράς και όλη η ελληνική κοινωνία πρέπει να είμαστε μαζί τους!
Ήδη σε αυτές τις διαμαρτυρίες υπήρχαν αλληλλέγυοι που ήταν στο πλευρό των προσφύγων.