Εκδήλωση στο ΤΡΙΑΝΟΝ, Παρασκευή 10 Νοεμβρίου: μαζική και συγκλονιστική εκδήλωση ενάντια στη βαρβαρότητα των επαναπροωθήσεων

Παρά την καταρρακτώδη βροχή, εκατοντάδες παρακολούθησαν την εκδήλωση που με μεγάλη επιτυχία έγινε στις 10 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο Τριανόν και την οποία οργάνωσαν οι “συνήθεις ύποπτοι”: το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων, οι Συλλογικές Δράσεις για Αλληλεγγύη στο 18 Άνω και το Σωματείο Υποστήριξης στο έργο του 18 Άνω, ενάντια στην βάρβαρη θανατοπολιτική κατά των προσφύγων που οδήγησε και στο έγκλημα της Πύλου.

Μετά από το άνοιγμα της εκδήλωσης από την Κατερίνα Μάτσα, την υπέροχη μουσική και το τραγούδι από την Παλαιστίνη με την Κατερίνα Τζιβίλογλου και τον Δημήτρη Μικέλη στο ούτι, κι ένα μικρό αλλά εξαιρετικό φιλμάκι για τους πρόσφυγες από το Σχολείο του 18 Άνω, προβλήθηκε η συγκλονιστική ταινία-ντοκυμανταίρ The Other Half του Γιώργου Μουτάφη. Η ταινία καταγράφει με μοναδικό τρόπο την τραγωδία του βάρβαρου πολέμου στα σύνορα του Φρούριου-Ευρώπη κατά των προσφύγων που προσπαθούν απελπισμένα να επιζήσουν και να ζήσουν. Ο ίδιος ο δημιουργός του φιλμ Γιώργος Μουτάφης έκανε ένα ταξίδι-αστραπή από το εμπόλεμο Ισραήλ για να μιλήσει στην εκδήλωση, μαζί με τις συνομιλήτριές του, Γιάννα Κούρτοβικ (μέλος της Επιτροπής Νομικών για το Ναυάγιο της Πύλου), την Ελένη Σπαθανά (Δικηγόρος – Υποστήριξη προσφύγων στο Αιγαίο RSA), την Άσαντ Γουίνσεο (μέλος των Συλλογικών Δράσεων Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το 18 Άνω) με συντονίστρια την δημοσιογράφο και ακτιβίστρια Μαρία Λούκα.

Δημοσιεύουμε παρακάτω την εναρκτήρια ομιλία της Κατερίνας Μάτσα εκ μέρους των οργανωτών

Τα Κοινωνικά Ιατρεία, αυτοοργανωμένες δομές αλληλεγγύης στους ευάλωτους πληθυσμούς, δεν περιορίζονται μόνο στην παροχή δωρεάν φροντίδας υγείας προς όλους χωρίς διακρίσεις. Οργανώνουν και εκδηλώσεις, μαζί με άλλες συλλογικότητες, στο πνεύμα της αλληλεγγύης ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό. Η εκδήλωση «ενάντια στη βαρβαρότητα των επαναπροωθήσεων των προσφύγων» αποτελεί τη συνέχεια της εκδήλωσης «Δικαιοσύνη για το έγκλημα της Πύλου», την απαίτηση να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον άδικο πνιγμό 600 προσφύγων, ανάμεσά τους πολλών γυναικών και παιδιών. Η εκδήλωση εκείνη, που έγινε με μεγάλη επιτυχία στο χώρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων τον Ιούλιο του 2023, είχε σαν άμεση επίπτωση την εκδικητική έξωση του ΣΕΑ από το χώρο του από το Υπουργείο πολιτισμού. Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει μια άκρως αντιπροσφυγική πολιτική, μια πολιτική εξόντωσης ουσιαστικά αυτών των κατ’ εξοχήν ευάλωτων πληθυσμών της εποχής μας.

Μιλώντας για «ευάλωτους πληθυσμούς», λέει η Τζούντιθ Μπάτλερ, εννοούμε εκείνους που χρειάζονται προστασία και φροντίδα. Εκείνους που στερούνται βασικά ανθρώπινα αγαθά, όπως τροφή και στέγη, αλλά και εκείνους που η ελευθερία μετακίνησης και τα δικαιώματα της νόμιμης ιθαγένειας τελούν υπό άρνηση, αν δεν ποινικοποιούνται κιόλας.

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από τα τεράστια κύματα προσφυγικών πληθυσμών, θυμάτων ιμπεριαλιστικών πολέμων και καταστροφών. Εκατομμύρια άνθρωποι υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τις πατρίδες τους, αφήνοντας πίσω τους ερείπια. Φτάνοντας στις χώρες υποδοχής αντιμετωπίζονται ως «εισβολείς», ανεπιθύμητοι. Η Μαρίν Λε Πεν μιλά για «προσφυγική ανατροπή», ενώ ο τρισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ υποστηρίζει ανοιχτά το ναζιστικό κόμμα της Γερμανίας (ΑfD) για την αντιπροσφυγική του πολιτική, χαρακτηρίζοντας μάλιστα και αυτός τις ΜΚΟ που διασώζουν πρόσφυγες ως… συνεργούς των διακινητών!( Liberation 6/10/23 )

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την εποχή των πυρκαγιών φέτος το καλοκαίρι έφτασε στο σημείο να τους αποκαλέσει «εμπρηστές», πυροδοτώντας τα ρατσιστικά πογκρόμ στον Έβρο. Γιατί η Ελλάδα έχει αναλάβει το ρόλο της «ευρωπαϊκής ασπίδας», κατά την έκφραση της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, που κρατά τους πρόσφυγες έξω από το Φρούριο- Ευρώπη

Το πνεύμα της Ευρώπης ενάντια στους πρόσφυγες το εξέφρασε καθαρά η πρώην επίτροπος Μετανάστευσης στην Ευρώπη Άννα Διαμαντοπούλου στο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, που έγινε πριν λίγες μέρες στην Αθήνα. «Εύχομαι να μη γίνει διά της βίας σε 100 χρόνια σκουρόχρωμη η Ευρώπη», είπε, καταχειροκροτούμενη και από τον Μητσοτάκη.

Παρολαυτά, κάποιοι καταφέρνουν να φτάσουν στην Ελλάδα, προσβλέποντας στην Ευρώπη, σαν «Γή της Επαγγελίας»

Εκείνους που φτάνουν στη στεριά, η κυβερνητική πολιτική είναι να τους κρατά έγκλειστους σε στρατόπεδα-φυλακές, ασφυκτικά γεμάτα, με ελάχιστη, άθλια τροφή και ελάχιστο νερό, χωρίς φάρμακα και επαρκή υγειονομική φροντίδα και χωρίς κανένα σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Πολλοί κοιμούνται σε χαρτόκουτα στο πάτωμα. Ακόμα χειρότερα, εκατοντάδες πρόσφυγες Σύροι και Παλαιστίνιοι, που έφτασαν στη Ρόδο κοιμούνται σε πάρκα και πλατείες, χωρίς να τους παρέχεται καμμιά φροντίδα από τους αρμόδιους, ούτε καν νερό και τροφή -επιβιώνουν χάρη στους αλληλέγγυους- γιατί δεν υπάρχει χώρος γι’ αυτούς στα κέντρα υποδοχής! (Εφ. Συν. 25/10/23)

Στη θάλασσα η κυβέρνηση εφαρμόζει την πολιτική της μη-διάσωσης και τους αφήνει να πνίγονται, ενώ σε όσους καταφέρουν να πατήσουν στη στεριά εφαρμόζει την πολιτική των επαναπροωθήσεων (pushbacks) στην Τουρκία, προκειμένου να μη μείνουν στο ελληνικό έδαφος. Επίσημα, βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση το αρνείται. Όμως, οι καταγγελίες από σοβαρούς οργανισμούς που ασχολούνται με το προσφυγικό είναι πολλές, κάποιες έχουν φτάσει και στο ευρωκοινοβούλιο. Εξάλλου, ο ίδιος ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δήλωσε σε δημοσιογράφο που αναφέρθηκε στους «λαθρομετανάστες» ότι «όπως κι αν τους πούμε δεν πρέπει να μπαίνουν και η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι για την αποτροπή των παράνομων αφίξεων» (Εφ. Συν. 31/11/23, Γ. Παγούδης)

Στις 6 Οκτώβρη 2023 ο Δ. Αγγελίδης (Εφ. Συν) έγραφε ότι εντοπίστηκαν από το τουρκικό λιμενικό 574 πρόσφυγες μέσα σε πάνω από 27 φουσκωτές βάρκες να πλέουν ακυβέρνητες στο Αιγαίο, σύμφωνα με στοιχεία της Αegean Boat. Αυτό δείχνει ότι οι επαναπροωθήσεις, τα pushbacks, που είχαν σταματήσει για λίγο μετά το ναυάγιο της Πύλου έχουν πλέον ξαναρχίσει.

Με βάση στοιχεία της Aegean Boat Report, από τις 2 μέχρι τις 29 Οκτώβρη καταγράφηκαν 41 επιχειρήσεις επαναπροώθησης κατά τις οποίες εγκαταλείφθηκαν από το Λιμενικό 1224 πρόσφυγες σε ακυβέρνητες φουσκωτές σχεδίες τύπου liferaft στο Αιγαίο, αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων μηνών (Εφ. Συν. 2/11/23, Δ. Αγγελίδης).

Στις 20 Οκτώβρη σκάφος του λιμενικού εμβόλισε μια προσφυγική βάρκα σε θαλάσσια περιοχή της Χίου. Έχασε τη ζωή του ένας πρόσφυγας και τραυματίστηκαν σοβαρά τρεις, ως αποτέλεσμα των pushbacks, όπως τονίζει η «Χιακή Συμπολιτεία» (Εφ. Συν. 26/10 Γ. Παγούδης).

Από την έκθεση της Επιτροπής Καταπολέμησης της Απάτης (ΟΛΑΦ) της ΕΕ για το 2022 αποδεικνύεται ότι η Frontex γνώριζε και συγκάλυπτε την αλήθεια των βίαιων επαναπροωθήσεων προσφύγων από τις ελληνικές αρχές, συμμετέχοντας και η ίδια σε πολλές από αυτές. Από τον Μάρτη 2020 μέχρι το Σεπτέμβρη 2021 συμμετείχε σε 222 επιχειρήσεις, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν (Εφ. Συν. 29/7/22).

Με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια πολλοί πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν βίαια και πολλοί έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο ή στον Έβρο. Τραγική περίπτωση οι 18 πρόσφυγες που κάηκαν στις 19 Αυγούστου 2023 στο δάσος στον Άβαντα του Έβρου. Όπως έγραψαν οι New York Times οι 12 από τους 18 είχαν συλληφθεί από τις ελληνικές αρχές στις 14 Αυγούστου και είχαν επαναπροωθηθεί στην Τουρκία. Στις 17 Αυγούστου ξαναμπήκαν στην Ελλάδα και κρύφτηκαν στο δάσος για να μη συλληφθούν και επαναπροωθηθούν. Μετά δύο μέρες το δάσος έπιασε φωτιά και κάηκαν ζωντανοί… (Εφ. Συν. 3/10/23)

Όπως αναφέρει η έκθεση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 2 Νοέμβρη 2023 και καταγράφει μαρτυρίες προσφύγων, «η μη παροχή βοήθειας, η βία και οι επαναπροωθήσεις έχουν καταστεί αναπόσπαστο μέρος ενός συστήματος διαχείρισης των συνόρων στα νησιά της Σάμου και της Λέσβου, το οποίο χρηματοδοτείται και νομιμοποιείται από την ΕΕ, με καταστροφικές συνέπειες για όσους επιχειρούν να αναζητήσουν προστασία στην Ευρώπη». (Σε κοινή θέα. Το ανθρώπινο κόστος των Πολιτικών Μετανάστευσης και των βίαιων Πρακτικών στα Ελληνικά Θαλάσσια Σύνορα ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ).

Το τι σημαίνει «επιχείρηση επαναπροώθησης» το επεξηγεί η Έκθεση των ΓΧΣ μέσα από μαρτυρίες προσφύγων: καταδίωξη, ξυλοδαρμός, χειροπέδηση, σωματική έρευνα από άτομα με καλυμμένο πρόσωπο με εξευτελιστικό τρόπο, κατάσχεση και καταστροφή όλων των προσωπικών αντικειμένων, ακόμα και φωτογραφιών, βίαιη απόσπαση όλων των χρηματικών ποσών που έχουν πάνω τους, ακόμα και απαγωγή!

Είναι συγκλονιστική η μαρτυρία προσφύγισσας που περιλαμβάνεται στην Έκθεση. «Ενας άντρας άρχισε να ψάχνει το σώμα μου, έβαλε τα δάκτυλά του στον κόλπο και στον πρωκτό μου… Έπειτα έφερε τα χέρια του στο στέρνο μου, έκοψε το σουτιέν μου και άγγιζε και κρατούσε το στήθος μου από κάτω, ολόγυρα, ανάμεσα… Τότε είπα: κύριε θηλάζω ένα μωρό». Στη συνέχεια άρχισε να αγγίζει τα μαλλιά μου, έψαξε ανάμεσα στις κοτσίδες μου και τις έλυσε μία-μία. Έπειτα έγδυσε το μωρό, τού έσκισε την πάνα και την έψαξε. Έψαξε όλο του το κορμάκι… Έψαξαν όλες τις γυναίκες στη βάρκα και έπειτα όλους τους άντρες. Έβαζε το δάκτυλο στον πρωκτό τους, έψαχνε τα γεννητικά τους όργανα και δεν άλλαζε καν γάντια. Απλώς πήγαινε από τον ένα στον άλλον και όλοι κοιτούσαν».

Αν αυτό δεν είναι βαρβαρότητα, τότε τι είναι;

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων οργανώνει τις δράσεις του στη βάση της αρχής της αδελφοσύνης, ότι όλοι οι ξένοι είναι αδέλφια μας. Αυτή η αδελφοσύνη θεμελιώνεται πολιτισμικά, ριζώνει στις συνειδήσεις και στην ηθική ευαισθησία και γίνεται επαναστατική αξία. Εκφράζει τη ζωτική ανθρώπινη ανάγκη κοινοτικών δεσμών και αλληλέγγυων σχέσεων με όλους και ιδιαίτερα με τους ευάλωτους, δίνοντάς τους το χέρι μας και παλεύοντας μαζί τους. Γιατί η ευαλωτότητα δεν ταυτίζεται με την παθητικότητα. Η ευαλωτότητα μπορεί να διανοίξει και τόπους αντίστασης, όπως λέει η Τζούντιθ Μπάτλερ. Στη δημιουργία τέτοιων τόπων αντίστασης αποβλέπουν όλες οι δράσεις μας και σας ζητάμε να τις στηρίξετε με τη συμμετοχή σας. Γιατί ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ είναι σήμερα η πιο ζωτική ανάγκη, προϋπόθεση της επιβίωσης του ανθρώπινου είδους. Ιδιαίτερα στην εποχή μας που σημαδεύεται από τη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα…