ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΓΚΕΖΙ

Τουρκία

«Δεν μπορείτε να καταλάβετε την Ταξίμ, όπως είχατε κάνει πέρυσι επειδή οφείλετε να σεβαστείτε τον νόμο (…) αν το κάνετε, το κράτος θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εγγυηθεί την ασφάλειά του».

Με την παραπάνω δήλωση ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να τιμήσει την επέτειο για τον ένα χρόνο από την εξέγερση που ξεκίνησε με αφορμή την καταστροφή του πάρκου Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη.

Χιλιάδες όμως άνθρωποι δεν σεβάστηκαν τον νόμο και αψήφισαν το κράτος συμμετέχοντας στις συγκεντρώσεις. Η απάντηση του κράτους σε αυτό ήταν να επιτεθεί στους συγκεντωμένους και να μην τους αφήσει να φτάσουν στην πλατεία Ταξίμ, η οποία είναι η πλατεία σύμβολο της εξέγερσης.

Οι διαδηλωτές όμως δεν έμειναν άπραγοι απέναντι στα χημικά και τις αντλίες νερού της αστυνομίας και απάντησαν με πέτρες και εκτόξευση πυροτεχνημάτων ενάντια στην αστυνομία. Το αποτέλεσμα τον συγκρούσεων ήταν πάνω από 70 συλληφθέντες και πολλοί τραυματίες απο την μεριά των διαδηλωτών.

Όπως φαίνεται από την παραπάνω διαδήλωση όπως επίσης και από όλα τα πολιτικά και εξεγερσιακά γεγονότα του τελευταίου χρόνου, η κυβέρνηση του Ερντογάν δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί, αντίθετα, με τη βία της προκαλεί συνεχώς για την ανατροπή της. Ο λαός και η νεολαία της Τουρκίας έχει δεχτεί την πρόκληση και με κάθε αφορμή παλεύει ενάντια στην κυβέρνηση και την καταπίεση.
Ηλ. Η.