του Κυριάκου Μουτίδη

Το Σάββατο 24 Απρίλη καλούμε σε στάση εργασίας και μοτοπορεία, αγωνιζόμενοι για την ένταξή μας στα Βαρέα Ανθυγιεινά.

Το σωματείο μας [ΣΒΕΟΔ] έχει ήδη καταθέσει υπόμνημα με προτάσεις που εξηγεί διεξοδικά για ποιούς λόγους πρέπει οι κούριερ – διανομείς – υπάλληλοι εξωτερικών εργασιών να μπουν στα ΒΑΕ (μαζί και στα κόμματα της αντιπολίτευσης). Δυστυχώς φαίνεται ότι κάποια πράγματα δεν είναι αυτονόητα για ένα επάγγελμα που έχει καταγράψει (όταν καταγράφονται…) τα πέρισσότερα εργατικά ατυχήματα και θανάτους τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα έχουμε ζητήσει συνάντηση με το υπουργείο εργασίας για διευκρινήσεις και συζήτηση.

Από την πρώτη στιγμή ύπαρξης του σωματείου ο ένας από τους πυλώνες που στήριξε την δράση του ήταν και είναι η αναγνώρηση του κλάδου και η ένταξή του στα βαρέα και ανθυγιεινά. Οι αγώνες που έχουμε δώσει έχουν φέρει στο φως τα προβλήματα του κλάδου: την εργασιακή ανασφάλεια, την εντατικοποίηση, την ανεργία, τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και την τρομοκρατία των αφεντικών.

Η ΣΒΕΟΔ προσπάθησε πρώτα απο όλα να κάνει ορατούς τους εργαζόμενους με μηχανάκι σε ενα επάγγελμα που έχει αποδειχτεί ότι δεν είναι περιστασιακό, ούτε δουλειά του ποδαριού για «παιδιά». Αναδείξαμε ότι είμαστε εργάτες σε μια επικίνδυνη εργασία που και λόγω της κρίσης και της αναδιάρθρωσης της παραγωγής ο αριθμός των συναδέλφων μας γιγαντώνεται. Κάποιοι εργαζόμαστε για δεκαετίες και έχουμε αποφασίσει ότι δεν θάμαστε μάζες κρέατος απομύζησης αξίας για τα αφεντικά. Το εργοστάσιο που δουλέυουμε είναι ο δρόμος, εκτεθειμένοι σε απρόβλεπτες καταστάσεις (πρώτα πρώτα η κατάσταση των ίδιων των δρόμων και οι καιρικές συνθήκες…), μέσα στο στρές για τον όγκο και τον αριθμό των παραδόσεων σε καθορισμένη ώρα, μέρα και νύχτα. Εργασιακές ασθένειες όπως λοιμώξεις του αναπνευστικού, κρυοπαγήματα, εγκάυματα, θερμοπληξίες, αλλεργίες, μυοσκελετικές παθήσεις και άλλα που μπορείτε να φανταστείτε, μαζί με την άθλια πολλές φορές συμπεριφορά των πελατών και τα ακατάλληλα οχήματα, θέτουν σε διαρκή κίνδυνο την υγεία και την σωματική μας ακεραιότητα.

(Εδώ ίσως πρέπει να πούμε ότι λεπτομέρειες και περισσότερα στοιχεία θα βρεί οποι@ θέλει στην εφημερίδα της ΣΒΕΟΔ «Στο Ρελαντί» -ίσως την πιο συνεπή συνδικαλιστική εφημερίδα δρόμου στην Ελλάδα –και στην ιστοσελίδα του σωματείου : www.sveod.gr.)

Η ΣΒΕΟΔ σε συνεργασία με κάθε άλλη εργατική οργάνωση και σωματεία του κλάδου θα παλέψει αταλάντευτα για τα δίκαια αιτήματά μας ενάντια στην ταξική αναλγησία – ανοησία των αστών και της εξουσίας τους. Να πούμε ότι το σωματείο μας δεν κάνει μια απεργία για να την κάνει, αλλά προσπαθεί να κοινωνήσει κάθε προσπάθειά του με όλη την τάξη και συνδιαμορφώνει και συνδιοργανώνει τις απεργίες του με όσο το δυνατόν παραπάνω συναδέλφους. Σκοπός είναι η συμμετοχή των συναδέλφων και όχι ασκήσεις και υπογραφές «επιτελείων» που στην τελική δεν προάγουν την συνείδηση της τάξης ούτε και τον αγώνα της ενάντια στην ταξική σκλαβιά.

Δεν εχουμε καμια αυταπάτη για αυτή ή οποιαδήποτε αστική κυβέρνηση – τίποτα δεν μας χαρίζεται και κατανοούμε την κατάσταση ως μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την τάξη μας.

Τα λέμε στον δρόμο…

ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΑΠΡΙΛΗ

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 14.00 – 18.00

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΜΟΤΟΠΟΡΕΙΑ

στις 14.00 στο ΠΕΔΙΟ του ΑΡΕΩΣ