ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Αγαπητοί σύντροφοι,

εκ μέρους της Ένωσης Νέων για το Σοσιαλισμό (Unión de Juventudes por el Socialismo-UJS), επιθυμούμε να στείλουμε το θερμότερο χαιρετισμό στη διεθνή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ώρες. Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας η ανάγκη να συζητηθούν και να αποφασιστούν μια επαναστατική πολιτική και μια στρατηγική για τη νεολαία, την οποία η καπιταλιστική χρεοκοπία πλήττει ιδιαίτερα σκληρά. Για το λόγο αυτό, η εξέγερση των νέων κατά της εργασιακής επισφάλειας, της μαζικής ανεργίας και της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης καταλαμβάνει μια πολύ σημαντική θέση στον αγώνα ενάντια στην προσπάθεια των καπιταλιστών και των κυβερνήσεών τους να φορτώσουν τις συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης στις πλάτες των εκμεταλλευμένων.

Σε αυτόν τον αγώνα, η οργάνωσή μας έχει σφυρηλατηθεί στο πεδίο σκληρών μαχών και σημαντικών νικών. Η εργαζόμενη και σπουδάζουσα νεολαία που οργανώνονται στην UJS έχει αναχθεί στην πολιτική αναφορά μεγάλων τομέων συνδικάτων, σχολείων, πανεπιστημίων και σε όλην τη χώρα. Αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα ενός αγώνα με ακριβές πολιτικό περιεχόμενο: η καταγγελία, η οριοθέτηση και η συστηματική πάλη ενάντια στον αστικό εθνικισμό, που εκφράζεται πολιτικά μέσω του κιρχνερισμού, που κυβερνά την Αργεντινή εδώ και μια δεκαετία.

Ενώ ένα μεγάλο τμήμα της Αριστεράς και οι νεολαίες τους, επέλεξαν να στηρίξουν την κυβέρνηση, η νεολαία του Εργατικού Κόμματος (Partido Obrero -PO) ξεδίπλωσε μέσα στο εργατικό και φοιτητικό κίνημα έναν ισχυρό πολιτικό αγώνα προκειμένου να εκθέσει το ταξικό περιεχόμενο αυτής της κυβέρνησης, η οποία ενίσχυσε τη θέση της νεολαίας ως φθηνό, επισφαλές εργατικό δυναμικό του κεφαλαίου, αφενός, και προχώρησε στην διαπλοκή της δημόσιας εκπαίδευσης με τις μεγάλες επιχειρήσεις, από την άλλη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η UJS είχε κατακτήσει και υπερασπιστεί για περισσότερο από μια δεκαετία, τη διοίκηση της Πανεπιστημιακής Ομοσπονδίας του Μπουένος Άιρες (Federación Universitaria de Buenos Aires-FUBA), το κύριο πανεπιστήμιο της χώρας, με σκοπό να γίνει μια ανεξάρτητη φοιτητική οργάνωση που θα αντιμάχεται τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις, που επιτίθενται στην εκπαίδευση μέσω των μεταρρυθμίσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας, και θα ξετυλίξει τους στρατηγικούς της αγώνες σε ενότητα με την εργατική τάξη. Με βάση αυτή την πολιτική, η UJS οδηγήθηκε το 2013 σε νέες προόδους και εξελίξεις, στην κλίμακα ολόκληρης της χώρας και όλων των τομέων της νεολαίας.

Η ανάπτυξη της UJS-PO συνέβαλε στην επίτευξη του στόχου της ανάκτησης των συνδικάτων από τα χέρια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Η πάλη κατά της εξωτερικής ανάθεσης και της εργασιακής ανασφάλειας στην Αργεντινή σίγουρα αποτυπώνεται στο πρόσωπο του συντρόφου μας, Mariano Ferreyra, που δολοφονήθηκε το 2010, από τις συμμορίες της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, με την ανοικτή συνενοχή του κράτους και των καπιταλιστών. Μια ευρεία λαϊκή κινητοποίηση, ανεξάρτητη από την κυβέρνηση, ήταν το εργαλείο με το οποίο πετύχαμε να βάλουμε πίσω από τα κάγκελα [της φυλακής] τους δράστες και τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας του συντρόφου μας.

Αναμφίβολα, αυτή η πορεία της UJS πρέπει να ενσωματωθεί στον αγώνα και την ανάπτυξη που πέτυχε το PO αυτήν την περίοδο. Η διαδικασία αυτή αποκρυσταλλώνεται στη νίκη του PO και του Μετώπου της Αριστεράς  (Frente de Izquierda y de los Trabajadores -FIT) στις πρόσφατες εκλογές, διπλασιάζοντας τα ήδη σημαντικά αποτελέσματα του 2011 και εκλέγοντας εθνικούς βουλευτές και νομοθέτες σε έναν αριθμό από επαρχίες. Αυτή η πολιτική άνοδος της επαναστατικής αριστεράς συμβαίνει στο πλαίσιο μιας κρίσης βάθους του κιρχνερισμού, που έχει εξαντλήσει τους οικονομικούς και πολιτικούς πόρους του για τη διάσωση των καπιταλιστικών συμφερόντων. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: οι πολιτικές αυτές δεν θα υπήρχαν χωρίς τον συστηματικό αγώνα και την αποσαφήνιση στο εσωτερικό των εργατικών οργανώσεων και τις οργανώσεις νεολαίας, όπου το PO αγωνίστηκε όλα αυτά τα χρόνια. Κόντρα στον οπορτουνισμό, αλλά και την πολιτική τελεσιγράφων ή τη σεχταριστική αυτοδιακήρυξη, δώσαμε στο FIT μία μέθοδο και ένα πρόγραμμα, που συνδέει τις πιο επείγουσες ανάγκες της εργατικής τάξης και της νεολαίας για μια ανεξάρτητη πολιτική δράση των εργαζομένων και, τελικά, στον αγώνα για μια εργατική κυβέρνηση.

Το βήμα που τώρα απαιτείται από εμάς να γίνει είναι να αναπτύξουμε αυτή τη μέθοδο σε μεγαλύτερο βάθος να προχωρήσουμε αποφασιστικά στο μεγάλο έργο της συγχώνευσης του εργατικού κινήματος και της εκμεταλλευόμενης νεολαίας με τη σημαία του επαναστατικού σοσιαλισμού.

Σύντροφοι, δεχτείτε τις καλύτερες ευχές και προσδοκίες μας για τη συζήτηση και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από αυτή τη διεθνή συνάντηση.

Εκ της εθνικής διεύθυνσης της UJS-PO,
Gabriel Illescas

Μπουένος Άιρες, 17 Ιανουαρίου 2014
Ολόκληρο το κείμενο  στο site: www.eek.gr