Την Κυριακή 24 Ιούνη 2018 ενώ η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων – Θησείου – Κουκακίου είχε την τακτική συνέλευσή της στον χώρο της Κατάληψης του πρώην ΠΙΚΠΑ Πετραλώνων, μια αγέλη 50 νεοναζί φορώντας κράνη και κρατώντας σιδηρολοστούς, έκανε την εμφάνισή της έξω από το χώρο ψάχνοντας να εντοπίσει το κτίριο της κατάληψης. Στη συνέλευση εκείνη την στιγμή βρισκόμαστε 9 άτομα, 7 συντρόφισες και 2 σύντροφοι. Αστραπιαία χωρίς πανικό, αντιδράσαμε πέρνοντας μέτρα προστασίας για τον χώρο και τις ζωές μας. Η αγέλη επιτέθηκε με πέτρες και μολότοφ μαινόμενοι με συνθήματα κατά της Αναρχίας και των Κομμουνιστών. Η επίθεση αποκρούστηκε μέσα στο χώρο, σβήνοντας την μολότοφ που έσκασε στο περβάζι του παραθύρου και με μάχη σώμα με σώμα στο δρόμο, ευτυχώς με έναν μόνο ελαφρύ τραυματισμό στο κεφάλι συντρόφου και μέλους της Αν. Συν. που διακομίσθηκε στο Τζάνειο.
Οι φασίστες, ενώ έπεφταν στα κεφάλια τους γλάστρες από τα μπαλκόνια γειτόνων, κυνηγήθηκαν στην οδό Καλλισθένους από δύο συντρόφους μέλη της Αν. Συν., με τις σημαίες της αυτοοργάνωσης και της αντίστασης στα χέρια. Το αποτέλεσμα της καταδίωξης ήταν στη γωνία Αχαιών και Τριών Ιεραρχών μετά από μπλόκο της Αστυνομίας να προσαχθούν στη ΓΑΔΑ 3 μέλη της Αν. Συν., 1 Αντιφασίστας και 2 στα Κ. Πετράλωνα με αιτιολογία ότι οπλοφορούσαν (υπάρχει σχετικό βίντεο-μαρτυρία στο μπλοκ της Αν. Συν- askpthk.espivblogs.net).
Τα φασιστοειδή έφυγαν από τον ΗΣΑΠ Πετραλώνων με κατεύθυνση την Καλλιθέα, ανενόχλητοι και ελεύθεροι από την Αστυνομία, προπηλακίζοντας μετανάστες που εύρισκαν στο διάβα τους.
Η συμμορία ξεκίνησε από φασιστοσύναξη του Συντάγματος, κατέβηκε στο σταθμό ΗΣΑΠ Θησείου, βεβήλωσε την συναγωγή των Εβραίων, πέρασε από το σπίτι του εθνικιστή Γρίβα στο Θησείο και έφτασε πεζή ψάχνοντας το ΠΙΚΠΑ με την διακριτική παρακολούθηση ομάδας ΔΙΑΣ και ΟΠΚΕ.
Η κινητοποίηση της γειτονιάς ήταν άμεση. Mέσα από την τηλεφωνική δικτύωση συγκεντρώθηκαν πριν καν ανέβει ανακοίνωση στο διαδίκτυο πάνω από 400 άτομα Αντιφασίστριες/ες, από όλο το πολιτικό φάσμα της Αναρχίας και της Αριστεράς, Συνδικαλιστές, μέλη Συλ. Γονέων και Κηδεμόνων των περιοχών μας, μέλη των στεκιών της γειτονιάς, πλήθος γειτόνων, σύντροφοι και συντρόφισες από το ΕΕΚ. Μετά και τα ευχάριστα νέα από το νοσοκομείο για τον χτυπημένο σύντροφο, αργά το βράδυ δυναμική πορεία διέσχισε τους δρόμους των Πετραλώνων βροντοφωνάζοντας μεταξύ άλλων συνθημάτων “ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ, ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ, ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ”. Όταν η πορεία τελείωσε ήλθαν τα νέα ότι αφέθηκαν ελεύθεροι και οι 6 σύντροφοι από την ΓΑΔΑ.
Την επόμενη μέρα μεγάλη Ανοιχτή Συνέλευση στο χώρο της κατάληψης απόφασισε καμπάνια στην γειτονιά που καλούσε σε Αντιφασιστική συγκέντρωση την Παρασκευή 29 Ιούνη στην πλατεία Μερκούρη. Πράγματι επί τρεις μέρες πολυπληθή συνεργεία όργωσαν τα Πετράλωνα, το Θησείο και το Κουκάκι αφισοκολώντας και μοιράζοντας κείμενα χέρι-χέρι, πόρτα- πόρτα σε κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής. Την Παρασκευή το πρωί στην λαϊκή των Ανω Πετραλώνων ανάμεσα στους πάγκους λαχανικών γράφτηκε για την συγκέντρωση το πανό του “Κοινωνικού Χώρου για την Υγεία” που συστεγάζεται στο ΠΙΚΠΑ ενημερώνοντας με έντυπο υλικό τους διερχόμενους γείτονες για τα γεγονότα.
Το απόγευμα της Παρασκευής η πλατεία Μερκούρη γέμισε ασφυκτικά από εκατοντάδες αλληλέγγυους που ήλθαν από την γειτονιά αλλά και από κάθε γωνιά του λεκανοπεδίου και όχι μόνο. Στη πλατεία στήθηκε μικροφωνική, τραπεζάκια με έντυπο υλικό και συγκεντρώθηκαν πράγματα για την Δομή Αλληλεγγύης και Συλλογής Προσφοράς ειδών πρώτης ανάγκης “Το Ντουλάπι” που στεγάζεται στο ΠΙΚΠΑ. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν αγωνιστές από το Στέκι Αντίπνοια, την Αναρχική συλλογικότητα Vogliamo tutto e per tutti, την ΟΡΜΑ, τις δύο συλλογικότητες της κατάληψης πρ. ΠΙΚΠΑ. Επίσης παρευρέθηκαν και μίλησαν η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων της 3ης Δημοτικής Κοινότητας του δ.Αθηναίων, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα με τις κόκκινες σημαίες του.
Το ΕΕΚ εδώ και 30 χρόνια είμαστε σ’ αυτές τις γειτονιές δρούμε και οργανώνουμε δράσεις μαζί με συντρόφους-ες. Χτίζουμε κοινότητες αγώνα. Συμμετέχουμε και στηρίζουμε τις αυτοοργανωμένες δομές των γειτονιών μας.
Η δολοφονική επίθεση είναι η συνέχεια των ανάλογων πρόσφατων επιθέσεων σε μετανάστες, αγωνιστικές συλλογικότητες και καταλήψεις. Υπό την απειλή ενός πολέμου που πλανιέται πάνω από τα κεφάλια μας και μετά τα εθνικιστικά συλλαλητήρια αρχής γενομένης από αυτά του Φλεβάρη του 2018, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άφησε να βγει στην επιφάνεια ένας πολιτικός οχετός ενάντια στην εργατική τάξη και τον κόσμο του αγώνα.
Όπως γράφτηκε σε ανακοίνωση της Ανoικτής Συνέλευσης Π.Θ.Κ.: “… Οι επιθέσεις αυτές δεν μας τρομοκρατούν. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε απέναντι σε κάθε μηχανισμό που επιβουλεύεται τη ζωή μας. Τα ντουβάρια του ΠΙΚΠΑ έχουν τη δική τους ιστορία. Ο συνοικισμός χτίστηκε με πέτρες του Ναυτικού Ασύρματου από τους πρόσφυγες από την Μ. Ασία. Αντιστάθηκε ενεργά σε ναζί, χίτες, ταγματασφαλίτες. Δονούνταν από τις αγγλικές βόμβες που πέφταν στο λόφο του Φιλοπάππου τον Δεκέμβρη του ΄44. Η Συνοικία το Όνειρο, όπως και όλες οι γειτονιές των Πετραλώνων, του Θησείου και του Κουκακίου γνωρίζουν τι είναι ο φασισμός... ” Μια ιστορία διαρκών αγώνων βαραίνει τις πλάτες μας και την σηκώνουμε. Από τον Εμφύλιο μέχρι τα χτυπήματα των φασιστών στο στέκι της Αντίπνοιας, την δολοφονία του Λουκμάν, την επίθεση με βιτριόλι στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, τους εμπρησμούς στα σπίτια μας από μπράβους της νύχτας και την δολοφονική απόπειρα των φασιστών στο κατηλειμμένο πρώην ΠΙΚΠΑ.
Το μέλλον μας ανήκει, οι αναμετρήσεις είναι μπροστά μας στους δρόμους, τις πλατείες παλεύοντας για ψωμί, δουλειά και ελευθερία για την στιγμή της κοινωνικής απελευθέρωσης. 50 χρόνια από το Μάη του ’68 περιμένουμε τους δικούς μας Μάηδες. Εχει έλθει η ώρα να δώσουμε τέρμα στη μιζέρια που αυτό το σύστημα γεννάει και την υποτίμηση της δύναμής μας.
Κανένας συμβιβασμός με τον εθνικισμό, είτε με δεξιό είτε με “αριστερό” πρόσημο! Η πάλη ενάντια τον φασισμό, η πάλη για ελευθερία, είναι αδιαχώριστη από την διεθνιστική πάλη ενάντια στα πολεμικά σφαγεία. Κι ακόμη: η πάλη ενάντια στην κρατική καταστολή, τον πόλεμο των ιμπεριαλιστών και των αφεντικών, είναι αξεχώριστη από την πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού, του συστήματος που στη σήψη του γεννάει τέρατα, δικτατορίες, πολέμους, καταστροφή, προσφυγιά.
Ο φασισμός τσακίζεται στο δρόμο! Με την ανεξάρτητη -από κυβέρνηση, κράτος, αφεντικά- δράση της εργατικής τάξης. Φωνάζουμε: Κάτω τα χέρια από τον κόσμο του αγώνα και τις καταλήψεις! Δυνάμωμα των καταλήψεων για την υπεράσπιση των εργατικών αναγκών! Κάτω τα χέρια από τα ταξικά μας αδέρφια, τους μετανάστες! Να βαδίσουμε μαζί στους αγώνες μας σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς!
Παλεύουμε για ν’ αλλάξουμε τον κόσμο, για να κατακτήσουμε την ΖΩΗ. Γιατί μιας και ζούμε το αδιανόητο η μόνη ρεαλιστική λύση είναι να παλέψουμε για το ΑΔΥΝΑΤΟ.
Τρ. Β.