Πηγή φωτογραφίας: ygeionomikoi.gr

της Μαρίας Χλωρού

Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής ενάντια στην εργολαβική εταιρεία καθαρισμού και στην Διοίκηση του Νοσοκομείου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγγέλλονται οι άθλιες συνθήκες εργασίας που ισχύουν στις εταιρείες καθαρισμού Δημόσιων Οργανισμών, Νοσοκομείων κ.λπ. Τα πενιχρά μεροκάματα, οι απλήρωτες υπερωρίες και αργίες, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, οι εκβιασμοί, το κλίμα τρομοκρατίας, ο φόβος για την απόλυση είναι η καθημερινότητα για τους εργαζόμενους σε αυτές.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα αποτελούν ένα τα πιο άγρια εκμεταλλευόμενα, τα πιο καταπιεσμένα κομμάτια της εργατικής τάξης σήμερα στην Ελλάδα. Στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες μετανάστριες και αυτό έχει την σημασία του. Υπό τον φόβο της απόλυσης, σπάνια τολμούν να μιλήσουν να καταγγείλουν, να διεκδικήσουν και να συνδικαλιστούν. Κάποιες φορές οι εργοδότριες εταιρείες προχωρούν πολύ πέρα από την απόλυση και λειτουργώντας σαν μαφίες τιμωρούν όσους και όσες σηκώνουν κεφάλι, για να θυμηθούμε την περίπτωση της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα που την έκαψαν με βιτριόλι το 2008 χωρίς να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Για τους λόγους αυτούς οι εργαζόμενοι στους Δημόσιους Οργανισμούς έχουν το ταξικό καθήκον να βοηθήσουν τους εργαζόμενους στην καθαριότητα. Να γίνουν η φωνή τους, να καταγγείλουν, να διεκδικήσουν γι’ αυτούς, μαζί με αυτούς, να τους εντάξουν στα σωματεία τους σαν ταξικά αδέλφια.

Οι διοικήσεις των Οργανισμών και των Νοσοκομείων έχουν ευθύνη για όσα συμβαίνουν στα συνεργεία καθαριότητας γιατί επιλέγουν τις εταιρείες με διαγωνισμό, υπογράφουν συμβάσεις και έχουν την υποχρέωση να τις ελέγχουν.

Οι εργαζόμενοι στο ΨΝΑ καταγγέλλουν επίσης και τα μέλη της Διοίκησης του Νοσοκομείου που αρνούνται να προβούν σε έλεγχο για τα όσα συμβαίνουν στην εργολαβική εταιρεία καθαρισμού, παρά τις αναφορές και καταγγελίες που φτάνουν στην Διοίκηση.

Πολλά Νοσοκομεία έχουν διώξει τις εργολαβικές εταιρείες και έχουν προχωρήσει σε ατομικές – ιδιωτικές συμβάσεις με τους/τις εργαζόμενους καθαριότητας, με καλύτερες, βέβαια, συνθήκες και μισθολογικές απολαβές.

Η απαίτηση δεν είναι οι ιδιωτικές – ατομικές συμβάσεις αλλά η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και αυτό ζητούν και οι εργαζόμενοι στο ΨΝΑ, που για πρώτη φορά, με την καταγγελία τους, ενώνουν την φωνή τους με τους εργαζόμενους της εργολαβικής εταιρείας καθαρισμού και καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 14-10-2020 στις 11.00 στα γραφεία της Διοίκησης του ΨΝΑ-Δαφνί.

Παραθέτουμε αυτούσια την καταγγελία τους:

ΧΑΪΔΑΡΙ 29/09/2020

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΣΤΟ Ψ.Ν.Α. – ΔΑΦΝΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Ο Σύλλογος εργαζομένων ΨΝΑ γίνεται αποδέκτης συχνών καταγγελιών από εργαζόμενες του ιδιωτικού συνεργείου κατά της εργολαβικής εταιρίας καθαρισμού, για συστηματική παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων, την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειάς τους, καθώς και αναφορές εκφοβισμού και τρομοκράτησης, υπό την απειλή απόλυσής τους.

Ενώ το Νοσοκομείο πληρώνει αδρά για τις εργασίες καθαρισμού (στις οποίες περιλαμβάνονται οι πλήρεις αποδοχές και οι εισφορές των εργαζομένων για βαρέα και ανθυγιεινή εργασία), η εργολαβική εταιρία ανενόχλητη συνεχίζει να παρανομεί μη καταβάλλοντας τις νόμιμες αποδοχές και εισφορές. Για εξάωρη/εξαήμερη εβδομαδιαία απασχόληση καταβάλλει στις καθαρίστριες μηνιαία 330,00– 350,00, υποχρεώνοντας τις εργαζόμενες να υπογράφουν μηνιαίες εξοφλητικές αποδείξεις, με σημαντικά υψηλότερα ποσά από αυτά που πραγματικά τους καταβάλλονται. Ο εργολάβος δεν αποδίδει εισφορές για βαριά και ανθυγιεινή εργασία, δεν λαμβάνει υπ’ όψη του προϋπηρεσίες, δεν καταβάλλει οικογενειακά επιδόματα, δεν αποζημιώνει για εργασία Κυριακών και Αργιών, δεν χορηγεί στο σύνολό της την προβλεπόμενη κανονική άδεια κ.ο.κ. Απαιτεί οι εργαζόμενες κάθε μήνα να προσέρχονται στην έδρα της εταιρείας, να υπογράφουν σε λευκά χαρτιά ή σε χαρτιά που τους αποκρύπτουν το περιεχόμενό τους, τα οποία δεν τους επιτρέπουν ούτε να τα βλέπουν, ούτε να λαμβάνουν αντίγραφα. Οι ενέργειες αυτές επιφέρουν βλαπτικές μεταβολές των συμβάσεων εργασίας και γίνονται σε βάρος των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Επισημαίνουμε ότι η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει το σύνολο των αποδοχών τους μέσω τραπέζης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αποκλειστικά σε λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων μισθωτών.

Παρ’ ότι έχουν γίνει καταγγελίες κατ’ επανάληψη για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η εταιρεία, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Εργασίας, η Επιθεώρηση Εργασίας, ο ΕΦΚΑ (πρώην Ι.Κ.Α.), η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΣΔΟΕ), αλλά πρωτίστως το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, δεν προβαίνουν στις ενέργειες που οφείλουν να κάνουν για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Ο Σύλλογος εργαζομένων ΨΝΑ καταγγέλλει τρία συγκεκριμένα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου του Νοσοκομείου, που κατ’ επανάληψη με τη ψήφο τους αγνοούν και ακυρώνουν τις εισηγήσεις της υπηρεσίας για πολλές και σοβαρές παραβάσεις του εργολάβου στην τήρηση των όρων της σύμβασης καθαρισμού.

Τα ίδια αυτά μέλη καθ’ υπόδειξη του εργολάβου με κοινοποίηση εξωδίκων του, παρέπεμψαν με την ψήφο τους σε Ε.Δ.Ε. συνάδελφό μας, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με τον έλεγχο υλοποίησης της σύμβασης καθαριότητας, ώστε δήθεν να διερευνηθεί η αμεροληψία του, αντί να προβούν σε ενέργειες προστασίας του υπαλλήλου, απόρριψης των ισχυρισμών του εργολάβου και προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος, ενώ δεν ζήτησαν ποτέ τη συνδρομή των ελεγκτικών αρχών ως όφειλαν.

 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

1. ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΝΟΜΙΜΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΔΟΧΟ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΥΠ. ΑΡΙΘ. 48.10 ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ.

2. ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΔΙΩΞΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ.

3. ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΕΚΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ» ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ «ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ»

4. ΑΜΕΣΗ ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

5. ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ

ΚΑΛΟΥΜΕ

ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΙΣ 14.10.2020 ΚΑΙ ΩΡΑ 11:00 ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

TO Δ.Σ.