Εργάτες ΣΙΔΕΝΟΡ
Ζήτησαν αύξηση 6-8%
Το αφεντικό κήρυξε λοκ άουτ και το δικαστήριο παράνομη την απεργία!
Παράνομη αλλά όχι καταχρηστική, έκρινε, στις 30 Ιουλίου, το «αδέκαστο» Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στη χαλυβουργία ΣΙΔΕΝΟΡ. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν τον Ιούνιο ως αντίδραση των εργατών στο λοκ άουτ της εταιρείας που έκρινε υπερβολικό και παράνομο το αίτημα για αύξηση 6-8%. Ύστερα από τη δικαστική απόφαση της «τυφλής» και δίκαιης δικαιοσύνης εργάτες θα αποφασίσουν για τη μορφή των κινητοποιήσεών τους μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Το δικαστήριο έκρινε «παράνομη» για τυπικούς λόγους την απεργία, γιατί, λέει, το σωματείο δεν είχε ορίσει ονομαστικά προσωπικό ασφαλείας!
Τις προηγούμενες ημέρες με συνεντεύξεις τύπου, κινητοποιήσεις στα διόδια Θεσσαλονίκης, ενημέρωναν τον κόσμο της εργασίας για τον αγώνα τους και το αίτημά τους να υπογράψουν νέα συλλογική σύμβαση εργασίας και ζητούσαν συμπαράσταση.
Οι εργαζόμενοι μέχρι σήμερα πραγματοποιούσαν επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας τις οποίες σκοπεύουν να εντατικοποιήσουν μετά τον Αύγουστο που το εργοστάσιο θα τεθεί ξανά σε λειτουργία ύστερα από το σταμάτημα λόγω συντήρησης.
Οι εργαζόμενοι μετά την λήξη της παλιάς διμερούς σύμβασης εργασίας, στις 30/4/19, προχώρησαν σε γενική συνέλευση που διαμόρφωσε ένα διεκδικητικό πακέτο αιτημάτων σε κατεύθυνση να πάρουν πίσω ένα μέρος από αυτά που έχουν χάσει (30%), λόγω των περικοπών που επιβλήθηκαν από την εταιρεία από το 2008 και μετά, με αφορμή τόσο τα αρνητικά αποτελέσματα της εταιρείας, όσο και τα μνημονιακά μέτρα. Oι εργαζόμενοι ζητούν 8% αύξηση στους μισθούς, καλυτέρευση των συνθηκών ασφάλειας και υγιεινής στην εργασία, να σταματήσει η εργολαβοποίηση τμημάτων συντήρησης αλλά και παραγωγής, καθώς και ο ενδο-εταιρικός δανεισμός εργατών.
Η εταιρία που όταν έκανε τις περικοπές υπόσχονταν πως αν επιστρέψει σε θετικούς ισολογισμούς θα δώσει πίσω στους εργαζόμενους ό,τι τότε τους έκοβε, σήμερα που είναι κερδοφόρα, αντί να κάνει πράξη αυτό που είχε υποσχεθεί, εφάρμοσε το μέτρο της διαθεσιμότητας (ΛΟΚ-ΑΟΥΤ), επικαλούμενη αόριστα οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν μόλις οι εργαζόμενοι της ζήτησαν πίσω ένα μικρό μέρος από τα χαμένα. Ταυτόχρονα απευθύνθηκε στην δικαιοσύνη για να κηρύξει τις στάσεις εργασίας παράνομες και καταχρηστικές, επιζητώντας μάλιστα και αποζημίωση από το σωματείο, 5.000 ευρώ για κάθε κινητοποίηση!
Ο αγώνας των εργατών στην ΣΙΔΕΝΟΡ είναι αγώνας για ζωή, εκφράζει ανάγκες που αγγίζουν το σύνολο της τάξης που έχει δεχτεί στην πλάτη της την δεκαετή μνημονιακή λαίλαπα. Είναι ένας αγώνας που προσπαθεί να βρει βηματισμό κάτω από τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφώσει οι αντεργατικές και αντι-συνδικαλιστικές νομοθεσίες. Είναι ένας αγώνας που κινείται πέρα από τις ανάγκες επιβίωσης. Είναι αγώνας για αξιοπρέπεια απέναντι στην αδιαλλαξία, την υπεροψία, την κοροϊδία και την επιθετικότητα του εργοδότη.
Στην κατάσταση αυτή βρίσκονται οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε πολλές εταιρίες και ιδιαίτερα στον τομέα μετάλλου που συνδικαλιστικά εντάσσονται στην ΠΟΕΜ. O αγώνας μπορεί να αποκτήσει εύρος και να κερδίσει την συμπαράσταση κι άλλων τμημάτων της εργατικής τάξης και πρώτα πρώτα των ομοειδών επιχειρήσεων. Για να έχει όμως ο αγώνας προοπτική, χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να πάει κόντρα στον γραφειοκρατικά εκφυλισμένο και τον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό που προσπαθεί μόνο με παραστάσεις στα υπουργεία να ξεγελά και να απογοητεύει τους εργάτες. Eίναι ανάγκη οι εργάτες να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους. Ένας συντονισμός από τα κάτω είναι αναγκαίος που να ενώνει τους εργαζόμενους όλων αυτών των επιχειρήσεων.
Nα πάρουμε πίσω τώρα όλα τα κλεμμένα!