Ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

του Θόδωρου Κουτσουμπού

Ενώ μέσα στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός της Δεξιάς Μητσοτάκης έταζε “λαγούς και πετραχήλια”, για να εξαπατήσει αφελείς να τον ξαναψηφίσουν, έξω, στους δρόμους της Θεσσαλονίκης χιλιάδες διαδηλωτές, εργάτες και φοιτητές, διαδήλωναν εναντίον του.

Μαζική ήταν η παρουσία του μπλοκ της Καμάρας, σημείο συγκέντρωσης της επαναστατικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, της αναρχίας και του αναρχοκομμουνισμού. Πάνω από τρεις χιλιάδες έδωσαν το δυναμικό τους παρών, αψηφώντας την ασφυκτική πίεση των χιλιάδων ΜΑΤ και αστυνομίας που κινητοποίησε η κυβέρνηση εναντίον τους. “Κ@@ίκι Μητσοτάκη δεν μας σταματάς, το μέλλον ανήκει στον κόσμο της δουλειάς”, ήταν ένα από τα συνθήματά τους. Εργάτης αντιπρόσωπος από το εργοστάσιο της Μαλαματίνας έφερε το αγωνιστικό μήνυμα των εργατών που εδώ και ενάμισυ μήνα βρίσκονται σε μεγάλη κινητοποίηση και συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, ενάντια στις απολύσεις. Παρών στη διαδήλωση ο Γιάννης Μάγγος, πατέρας του κακοποιημένου και δολοφονημένου Βασίλειου, στο Βόλο. Κρατώντας ένα πλακάτ κατάγγελνε τη συγκάλυψη από τις κρατικές, αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές… Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη!

Στο μπλοκ της Καμάρας ήταν σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εκπαιδευτικοί και συνταξιούχοι, αδιόριστοι επιτυχόντες/επιτυχούσες του ΑΣΕΠ το 2008, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές, η πρωτοβουλία SOS Bέρμιο για ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά, η Συμμαχία στα Δυτικά, η AntiWar συλλογικότητα, κ.ά. Από τις αριστερές οργανώσεις το ΝΑΡ/νΚΑ, το ΚΚΕ(μ-λ), η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, το Λαϊκό Μέτωπο από την Τουρκία και το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα. “Κάτω η κυβέρνηση των κοριών, της πείνας και της ανεργίας – μόνη διέξοδος η εργατική εξουσία”, έγραφε το πανό του ΕΕΚ.

Η πίεση της αστυνομίας, ιδίως των ΜΑΤ ήταν ασφυκτική, όπως σημειώσαμε, παρότι η πορεία ήταν εντελώς ειρηνική, προκαλώντας τα οργισμένα συνθήματα των διαδηλωτών, ενάντια στην αστυνομοκρατία και την λεγόμενη “πανεπιστημιακή αστυνομία”. Είναι κι αυτό ένα δείγμα γραφής της κυβέρνησης των κοριών, του Μητσοτάκη. Καθώς οι λογαριασμοί του ρεύματος, του φυσικού αερίου, των τροφίμων καλπάζουν, η ακροδεξιά κυβέρνηση των ακραίων φιλελεύθερων και φασιστών του ΛΑΟΣ, το μόνο που μπορεί να προσφέρει στο ακροδεξιό της ακροατήριο είναι “τάξη και ασφάλεια” – ακόμη και όταν ούτε μία βιτρίνα δεν κινδυνεύει!

Κάποιες οργανώσεις όπως το Ξεκίνημα, προτίμησαν να φύγουν από την Καμάρα όπου είχαν προσυγκέντρωση, για να συνταχθούν με τις δυνάμεις του κρατικού υποταγμένου συνδικαλισμού της κρατικοδίαιτης ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΘ, στο Άγαλμα Βενιζέλου, όπου και ο Σύριζα… Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφ.Συν στο μπλοκ ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ/ΕΚΘ, παρά την αιμοδοσία από αριστερές οργανώσεις (ΔΕΑ, ΣΕΚ, Ξεκίνημα, ΟΚΔΕ και φοιτητικά μπλοκ περί την ΛΑΕ) συμμετείχαν περί τους 2.000 διαδηλωτές. Στο τρίτο μπλοκ, αυτό του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ και σωματείων της επιρροής τους, συμμετείχαν 3.500 διαδηλωτές. Η ίδια εφημερίδα υπολογίζει το μπλοκ της Καμάρας σε 4.000 διαδηλωτές.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές, τα τελευταία χρόνια ότι το μαχόμενο μπλοκ της Καμάρας, το ανεξάρτητο από την κρατική γραφειοκρατία κίνημα, συσπειρώνει ένα μεγάλο, μαχόμενο μέρος της εργατικής πρωτοπορίας και νεολαίας. Μήνυμα των καιρών που πρέπει να αναπτυχθεί.