ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΑΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η ανάπτυξη της κρίσης στην Ευρώπη περνά στη νέα της φάση, χτυπώντας τις χώρες του σκληρού πυρήνα της, με κύρια χαρακτηριστικά την ύφεση, τον αποπληθωρισμό και την υπερχρέωση. Οι κοινωνικές εκρήξεις κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας σε Βέλγιο και Αγγλία διαβάζονται ως τα πρώτα μηνύματα της φάσης αυτής.

Βέλγιο: Μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις μεταπολεμικά

Στις 6 Νοεμβρίου συνέρρευσαν από όλη τη χώρα στις Βρυξέλλες περισσότεροι από 100.000 απεργοί εργαζόμενοι από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για να διαδηλώσουν κατά των μέτρων λιτότητας της νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Σαρλ Μισέλ.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, την κατάργηση της αυτόματης προσαρμογής των μισθών ανάλογα με τον πληθωρισμό, τις μειώσεις μισθών και τις περικοπές κοινωνικών δαπανών ύψους 11 δις. Πρόκειται για τη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας που υπαγορεύονται από την ΕΕ και που έχουμε δει να εφαρμόζονται και να αποτυγχάνουν με καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τη νεολαία στον Νότο της Ευρώπης και ειδικά στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Τα μέτρα αυτά επιβάλλονται από την αύξηση του δημοσίου χρέους του Βελγίου στο 105% και του ιδιωτικού κοντά στο 250% του ΑΕΠ και την επιδείνωση της κρίσης συνολικά στην Ευρώπη.

Η διαδήλωση που οργανώθηκε από εργατικά συνδικάτα και αριστερές οργανώσεις παρέμεινε δυναμικά στο δρόμο για πολλές ώρες και συγκρούστηκε με τις δυνάμεις της αστυνομίας, η οποία απάντησε με αντλίες νερού και δακρυγόνα. Η σύγκρουση κατέληξε στον τραυματισμό πολλών διαδηλωτών και αστυνομικών και άφησε τους δρόμους να θυμίζουν πεδίο μάχης με καμμένα αυτοκίνητα και ξηλωμένα πεζοδρόμια. Η διαδήλωση προαναγγέλλει μια σειρά από κινητοποιήσεις κάθε Δευτέρα μέχρι την Γενική Απεργία της 15ης Δεκεμβρίου.

Αγγλία: Remember, remember the 5th of November

Στις 5 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε διαδήλωση στο Λονδίνο ύστερα από κάλεσμα της ομάδας Anonymous που έχουν σα σύμβολό τους τη μάσκα του κεντρικού ήρωα από το V for Vendetta. Στη διαδήλωση που έφερε τον τίτλο Million Mask March συμμετείχαν αρκετές χιλιάδες κόσμου, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία περιφερειακά του Αγγλικού κοινοβουλίου, φορώντας τη μάσκα του παραπάνω κομιξικού ήρωα. Στις συγκεντρώσεις δημιουργήθηκε ένταση λόγω της μαζικής παρουσίας της αστυνομίας και πραγματοποιήθηκαν και πέντε συλλήψεις.

Παρόλο που η συγκέντρωση δεν ήταν ιδιαίτερα συγκρουσιακή και μαχητική όπως στο Βέλγιο, η αντίδραση της αστυνομίας, των καθεστωτικών ΜΜΕ και των κονδυλοφόρων τους μπορεί να μας δείξει το μέγεθος του φόβου που δημιουργούν τέτοιες κινητοποιήσεις στην άρχουσα τάξη. Η αστυνομία επέβαλε για μερικές ώρες την εφαρμογή ενός νόμου του 1994 αντίστοιχου με τον δικό μας κουκουλονόμο, πράγμα που διαλύει τους ισχυρισμούς δημοσιογραφίσκων που προσπάθησαν να αποδείξουν, στηριζόμενοι στο γεγονός της διαδήλωσης, την αποτυχία της αριστεράς και την οριστική νίκη της αγοράς μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, χαρακτηρίζοντας την “μια συμβατική αριστερή ψωρόσυγκέντρωση”.

Η Αγγλία εφαρμόζει από το 2010 μέτρα λιτότητας με σκοπό να αντισταθμίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Τα μέτρα αυτά, που επιβάλλουν μεγάλες περικοπές κοινωνικών δαπανών και κλείνουν τα μάτια μπροστά στην καταστροφή των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, πρόκειται να παραταθούν μέχρι το 2018, σύμφωνα με τη φετινή έκθεση του αγγλικού Υπουργείου Οικονομικών. Στην πιο μακρόχρονη πολιτική λιτότητας της χώρας, οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα αντέδρασαν στις 19 Οκτωβρίου ενάντια στην κυνική αύξηση 1% του μισθού τους η οποία είναι δυσανάλογα χαμηλότερη από το ποσοστό του πληθωρισμού.

Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προβλέπεται ραγδαία και στο πλαίσιο αυτό, η κινητοποίηση της 5ης Νοεμβρίου μαρτυρά την κοινωνική δυναμική που υφέρπει κάτω από τις μάσκες του Γκάι Φωκς.

ΗΑ
ΝΑΛ