Η άσκηση δίωξης κατά των σωματείων των εργαζομένων σε ΜΕΤΡΟ και ΤΡΑΜ με το αιτιολογικό ότι συμμετείχαν στην τρίωρη στάση εργασίας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, τη Τρίτη 10/5, που έγινε σε υποστήριξη της προσφυγής στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά του νόμου Χατζηδάκη, έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση πολλών εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων. Μεταξύ άλλων η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ., κατ’ εντολήν της κυβέρνησης, ζήτησε την κήρυξη της στάσης εργασίας ως παράνομης αλλά και τη φυλάκιση και την επιβολή χρηματικής ποινής κατά των συνδικαλιστών.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. ζήτησε την κήρυξη της απεργίας ως παράνομης και καταχρηστικής, την απαγόρευση συνέχισής της, την καταδίκη των συνδικαλιστών με επιβολή ποινής 1.500 ευρώ  και… σε προσωπική κράτηση 6 μηνών στον καθένα για κάθε παραβίαση της απόφασης...

Σε ανακοίνωσή τους τα σωματεία των εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ. κάνουν λόγο για «προκλητικό αίτημα στο δικαστήριο, για την φυλάκιση και την επιβολή χρηματικού προστίμου σε συνδικαλιστές», ενέργεια που παραπέμπει σε άλλες εποχές.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των σωματείων:
By Tilemahos Efthimiadis – Flickr: Metro Station “Evangelismos”, Athens, Greece, CC BY-SA 2.0,

-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΣΕΛΜΑ)
-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ.ΣΥ
-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΡΑΜ (ΣΕΤ)
-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ & ΛΟΙΠΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΤΑΣΥ (ΣΗΕΚ)
-ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ
-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ ΤΡΑΜ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΣΗΤΑ)
-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ (ΣΗΑΜ)
-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΣΕΚΕΛΜΑ)
Αθήνα, 11/5/2022

«Προκλητική αξίωση της Διοίκησης της ΣΤΑ.ΣΥ να φυλακιστούν συνδικαλιστές για συμμετοχή σε τρίωρη στάση εργασίας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας»

Με ένα προκλητικό αίτημα στο δικαστήριο, για την φυλάκιση και την επιβολή χρηματικού προστίμου σε συνδικαλιστές, συνοδεύτηκε η προσφυγή της ΣΤΑ.ΣΥ για να κηρυχθεί εκ των υστέρων παράνομη η τρίωρη στάση εργασίας (9 π.μ.- 12 μ.μ.), που πραγματοποίησαν την Τρίτη 10/5, την ώρα εκδίκασης της προσφυγής στο Συμβούλιο Επικρατείας ενάντια στον Νόμο Χατζηδάκη του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και της ΑΔΕΔΥ, τα Σωματεία Εργαζομένων στην Εταιρεία, ακολουθώντας σχετική απόφαση του ΕΚΑ.

Η ενέργεια, αυτή, αποτελεί απτή απόδειξη της αυταρχικής συμπεριφοράς της σημερινής Διοίκησης της ΣΤΑ.ΣΥ και αποτελεί ΝΤΡΟΠΗ και μελανή κηλίδα στην Ιστορία των Σταθερών Συγκοινωνιών και του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ειλικρινά, απορούμε πως δέχτηκε να συμπράξει σ’ αυτό το ολίσθημα η νομική σύμβουλος της Εταιρείας, συμπεριλαμβάνοντας στο δικόγραφό της ένα τέτοιο αίτημα, που στρέφεται ευθέως εναντίον συναδέλφων της.

Αλήθεια ο διάσημος εκ Θεσσαλονίκης Εργατολόγος της Εταιρίας, αυτό το άθλιο αίτημα το έγραψε στην αγωγή μετά από παραγγελία του εντολοδόχου του;

Σε κάθε περίπτωση η στόχευση της Διοίκησης είναι προφανής και είναι ενταγμένη στην πολιτική της κυβέρνησης, που όπως έχει αποκαλυφθεί, από μια σειρά νόμους, με αποκορύφωμα τις διατάξεις του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, επιδιώκει να αποδυναμώσει τον συνδικαλισμό και να βάλει στον «γύψο» την συνδικαλιστική δράση, θυμίζοντας πρακτικές άλλων εποχών.

Ωστόσο, θα πρέπει να ξέρουν, κυβέρνηση και Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ότι οι εργαζόμενοι δεν θα υποκύψουν σε τέτοιες αυταρχικές, αντιδημοκρατικές συμπεριφορές.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς

Με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Επαρχίας Λιβαδειάς καταγγέλλει την απαράδεκτη δίωξη συνδικαλιστών των Σωματείων εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ και στο ΤΡΑΜ, επειδή κινητοποιήθηκαν στην 3ωρη στάση εργασίας που είχε εξαγγείλει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, για να υποστηρίξει την αντίθεσή του στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων που προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη και εκδικαζόταν στο Συμβούλιο της Επικράτειας.

Η δίωξη αυτή που πραγματοποιήθηκε με αγωγή που κατέθεσε η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε., μετά την πραγματοποίηση της κινητοποίησης, θέλει να ποινικοποιήσει την συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων, με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου Χατζηδάκη.

Η τακτική της διοίκησης της ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε., είναι υπαγορευμένη από την κυβέρνηση με στόχο, πρώτο να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους στο ΜΕΤΡΟ και στο ΤΡΑΜ που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τους και κατά δεύτερο είναι μήνυμα τρομοκράτησης των εργαζομένων  και των συνδικαλιστών όλης της χώρας.  Αυτή η δίωξη που απαιτεί και την εκδίκαση 6 μηνών κράτηση και πρόστιμο 1500  €  στον κάθε συνδικαλιστή, είναι μια εκφοβιστική ενέργεια προς όλο το Εργατικό Κίνημα της χώρας και όχι μια μεμονωμένη περίπτωση.

Είναι μια δίωξη που έρχεται μετά από πετυχημένες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις μεταφορές, e-food και στο λιμάνι COSCO που έγραψαν τον νόμο «στα παλιά τους τα παπούτσια». Η κυβερνητική αυτή αντίδραση, μέσω της διοίκησης της ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε., μπορεί να γίνει ο τελευταίος σπασμός του κυβερνητικού νόμου, εάν το Εργατικό Κίνημα αναλάβει την απαραίτητη δράση ενάντια στην ακρίβεια, στον πόλεμο και στο νόμο που του περιορίζει την δράση να διεκδικήσει την ζωή του.

Κανένας μόνος απέναντι στο νόμο. Πάλη για τον συντονισμό του αγώνα ενάντια στην ακρίβεια, στον πόλεμο και στον κατάπτυστο νόμο Χατζηδάκη 4808/21.

Απαιτούμε να αποσυρθεί τώρα η δίωξη.

Για  το  Δ.Σ.

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΛΙΟΥΣΗΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  –   Ο  ΓΕΝ.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΣ