Η πανδημία του κορωνοϊού επιτάχυνε το ποιοτικό άλμα στη νέα φάση της καπιταλιστικής κρίσης, η οποία έχει οδηγήσει, με ανισόμετρο αλλά συνδυασμένο τρόπο σε όλο τον κόσμο, στην κατάρρευση της καπιταλιστικής οικονομίας. Η διάλυση του συστήματος υγείας από όλες τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις σε συνδυασμό με τις απολύσεις, τα αντεργατικά μέτρα της «εκ περιτροπής εργασίας» και τους μισθούς πείνας, διαμορφώνουν ένα ζοφερό τοπίο για τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και όλη την εργατική τάξη.

Η ακροδεξιά Κυβέρνηση στην Ελλάδα, παρεμβαίνει καταπατώντας δικαιώματα και ελευθερίες, χρησιμοποιώντας την καραντίνα για να εξαπολύσει την αστυνομική καταστολή, χτυπώντας τους αγωνιζόμενους γιατρούς αλλά και τους καταδικασμένους από το σύστημα εξαθλιωμένους, τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους άστεγους, τους τοξικομανείς, κάθε καταπιεσμένο. Απέναντι στο δίκαιο αίτημα των υγειονομικών γιατρών και νοσηλευτών για δημόσια δωρεάν υγεία για όλο το λαό, για την αντιμετώπιση και την διέξοδο από την πανδημία, αντιπαρατάσσει την αστυνομία ενάντια τους, τις απαγορεύσεις μετακίνησης και τα πρόστιμα απέναντι σε εργάτες αγωνιστές.

Το διάταγμα της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την επιβολή της «εκ περιτροπής εργασίας» από τους καπιταλιστές στο προσωπικό των εταιρειών τους, ένα μέτρο της Κυβέρνησης αποφασισμένο τον Οκτώβρη στο επενδυτικό πολυνομοσχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη -όταν υποτίθεται ότι η οικονομία τους πέταγε-, με επιπλέον φοβερά αντεργατικές διατάξεις, είναι ένα χτύπημα που ωχριά μπροστά σε αυτά που ετοιμάζουν οι καπιταλιστές και στα προβλήματα που ήδη βιώνουν οι εργαζόμενοι, είτε εργάζονται μέσω διαδικτύου είτε εκτίθενται σε άθλιες συνθήκες εργασίας, είτε μένουν άνεργοι.

Η «επόμενη μέρα» της πανδημίας είναι ήδη εδώ παρά το ότι η πανδημία δεν έχει αντιμετωπιστεί. Ο εφιάλτης της ανεργίας έχει επιστρέψει δριμύτερος παρά ποτέ στην κατεστραμμένη από τα μνημόνια Ελλάδα και καμιά «συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση» τύπου ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εξωραΐσει την κατάσταση ή πολύ περισσότερο να δώσει λύση.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες της καραντίνας, της αστυνομικής απαγόρευσης και του σκόπιμα καλλιεργούμενου φόβου που καλλιεργούν οι κρατούντες, είναι που το αίτημα για ζωή, ενάντια στη δυστυχία και τον θάνατο που προκαλεί ο καπιταλισμός, βγαίνει από τα δισεκατομμύρια των εργατών. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές των διαλυμένων συστημάτων υγείας κινητοποιούνται μαζί με τους αλληλέγγυους και απαιτούν δημόσια και δωρεάν υγεία για όλο το λαό. Οι εργάτες των αλυσίδων διανομής και εμπορίου σε μια σειρά χώρες, απεργούν διεκδικώντας όλα τα μέτρα εργασιακής προστασίας. Δομές αλληλεγγύης στους άνεργους, τους άστεγους, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, τους τοξικό-εξαρτημένους, τους αποκλεισμένους, γεννιούνται διαρκώς, σπάζοντας τον φόβο και την σιωπή, διεκδικώντας μια ζωή με αξιοπρέπεια για όλους.

Μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό!

Η ατομική ευθύνη του «μένουμε σπίτι» που εξαγγέλλεται από τις κυβερνήσεις, αποτελεί ξεκάθαρα ταξική μεροληψία. Δεν είναι ίδια για τους επιχειρηματίες, τους εργοδότες και τα κυβερνητικά στελέχη με τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τις άνεργες, τους άστεγους, τους μετανάστες και τις μετανάστριες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τους τοξικοεξαρτημένους, τους φαντάρους, τους φυλακισμένους και τις φυλακισμένες.

Η Εργατική Συμμαχία στα Δυτικά, ενώνει τις δυνάμεις της και την φωνή της, με όλους εκείνους που παλεύουν ενάντια στην πανδημία και όλη την καπιταλιστική βαρβαρότητα για μια διέξοδο από αυτήν. Καλεί όλους τους εργάτες, να συντονίσουμε την δράση μας για να αντιμετωπίσουμε από κοινού όλα τα επείγοντα προβλήματα της κρίσης που έχουν γεννηθεί απαντώντας σε κάθε χτύπημα από τους καπιταλιστές με όλη την δύναμη της τάξης μας, ανεξάρτητα και ενάντια στους γραφειοκράτες. Το όπλο μας είναι η ταξική ενότητα και η αλληλεγγύη στο πλευρό κάθε καταπιεσμένου, ενάντια στο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και το κράτος του.

  • Όχι στους μισθούς πείνας και τις απολύσεις, την ανεργία και την «εκ περιτροπής εργασία». Συντονισμένη δράση σε κάθε συνοικία και χώρο δουλειάς, για την συνένωση των αγώνων της εργατικής τάξης ενάντια στο κεφάλαιο. Για την απαγόρευση των απολύσεων και της ελαστικής εργασίας, για λιγότερη δουλειά-δουλειά για όλους, με μισθούς σύμφωνα με τις ανάγκες των εργατών.
  • Άμεση απελευθέρωση των μεταναστών και μεταναστριών από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και ένταξή τους σε συνθήκες αξιοπρεπούς ζωής με υγεία, παιδεία, περίθαλψη, ελευθερία.
  • Όχι στην διάλυση του συστήματος υγείας, για μαζικούς και μόνιμους διορισμούς στο ΕΣΥ γιατρών και υγειονομικών, για την χρηματοδότηση των αναγκών των νοσοκομείων, όλων των μονάδων δημόσιας υγείας καθώς και το άνοιγμα νέων, για την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και την κατάσχεση των υλικών τους, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών τους και κάτω από τον έλεγχο των ίδιων των εργαζομένων.
  • Άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών, των μονάδων του ελληνικού στρατού και άλλων χώρων μαζικού εγκλεισμού.
  • Όχι στην αστυνομική απαγόρευση και την καταστολή, για την ελεύθερη μετακίνηση όλων των εργατικών συλλογικοτήτων και οργανώσεων, για το δικαίωμα στην συγκέντρωση και την διαδήλωση.
  • Εισόδημα καραντίνας χωρίς εργασία και άλλες προϋποθέσεις.
  • Όχι στην λιμοκτονία και την έλλειψη στέγης, για την ανάπτυξη δομών ταξικής αλληλεγγύης στο πλευρό κάθε αποκλεισμένου, υλική και ψυχική αλληλεγγύη στα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας.

Όλοι και όλες εμείς δεν πρέπει να περιμένουμε να λογαριαστούμε μετά βγαίνοντας με απουσίες και χαμένοι περιμένοντας τα μέτρα που θα εφαρμοστούν ή που ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται. Βγαίνουμε τώρα μπροστά σε κάθε πρόβλημα και αγώνα των εργατών και του λαού, για να προετοιμάσουμε την αναμέτρηση με την Κυβέρνηση των καπιταλιστών και να δώσουμε την εργατική απάντηση στην κρίση του καπιταλισμού, με την ανατροπή του. Ο φόβος και η καταστολή δεν θα μας σταματήσουν. Ο αγώνας της εργατικής τάξης και όλων των καταπιεσμένων για τη ζωή, είναι η κινητήρια δύναμη της ιστορίας και ο καταλύτης για να προχωρήσει η ανθρωπότητα στην απελευθέρωσή της.

Εμπρός στο δρόμο του αγώνα,σπάζοντας παλιά και νέα δεσμά,δίνοντας απάντηση στο αγωνιώδες ερώτημα, ποια θα είναι η αυριανή μετά την κρίση, κοινωνία.

ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΟΥΣ.

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ

(για επικοινωνία: ergatikisymmaxia@gmail.com)

Από: https://ergatikisymmaxia.blogspot.com/2020/04/blog-post.html