ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΕΚ

 

 

Την Κυριακή 1 Μάρτη πραγματοποιήθηκε η πανελλαδική Εργατική Συνδιάσκεψη του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος. Προκηρυγμένη από την Κ.Ε. του ΕΕΚ και με ευθύνη της Εργατικής του Επιτροπής, αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη κεντρικού χαρακτήρα προσυνεδριακή διαδικασία του Ε.Ε.Κ.

Όπως επισήμανε η εισήγηση της Εργατικής Επιτροπής προς το σώμα, θα ήταν λάθος να ΜΗ δούμε τα καινούργια στοιχεία στην πολιτική κατάσταση μετά τις εκλογές της 25 Γενάρη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με ένα αριστερό κόμμα στον πρώτο ρόλο, καθιστούν τις εκλογές τις σημαντικότερες από τον εμφύλιο και μετά. Μια εκλογή στην κυβέρνηση, που συνοδεύτηκε από ελπίδες και προσδοκίες ευρύτατων τμημάτων της εργατικής τάξης. Η πολύ γρήγορη συνθηκολόγηση όμως με τους δανειστές, αλλάζοντας τις έννοιες και τις λέξεις του συμβιβασμού, αλλά κρατώντας το περιεχόμενο, αντικειμενικά θέτει άλλα καθήκοντα στο εργατικό κίνημα γενικά, στην επαναστατική αριστερά ειδικά, στο ΕΕΚ ιδιαίτερα.

Επισημάνθηκε η διεθνής σημασία των εξελίξεων στην ελληνική πολιτική ζωή, και ιδιαίτερα το ενδιαφέρον για τη στάση του εργατικού κινήματος. Δεν είναι τυχαίο, όπως τονίστηκε στη συνδιάσκεψη, πως διεθνή forum του κεφαλαίου, αναγορεύουν την Ελλάδα σε έναν από τους 3 κύριους συστημικούς κινδύνους, μαζί με το Ουκρανικό ζήτημα και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με το ISIS. Καθόλου τυχαία και τα 3 συμπυκνώνουν και συνδέονται με την κρίση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσα από τη συζήτηση φωτίστηκαν ευκρινέστερα βασικές διαπιστώσεις της εισήγησης, υπό το πρίσμα της πλούσιας άμεσης παρέμβασης συντρόφων.

Κεντρική θέση στη συζήτηση, και ως άμεσο καθήκον του επόμενου διαστήματος ως το συνέδριο, είχε ιδιαίτερα το εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ και η κατάσταση στην Ε.Ρ.Τ. Οι πανελλαδικές κινητοποιήσεις που ήδη συζητούν οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ, θέτουν στο κέντρο της πάλης, όχι μόνο την ανάγκη, χωρίς αναμονή, να μπουν στα εργοστάσια οι εργάτες και να τα λειτουργήσουν, όπου αυτό εκτιμάται ως δυνατό να συμβεί, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια άμεση απάντηση από τη σκοπιά του εργατικού κινήματος, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την ανεργία. Ενταγμένη στην πάλη της ίδιας της εργατικής τάξης για την κατάκτηση και εδραίωση της εξουσίας της. Από την άλλη, ιδιαίτερα το πρωτοπόρο εγχείρημα της ΕΡΤ32, που το Ε.Ε.Κ. χαιρετίζει σε ειδική ανακοίνωσή του Π.Γ. του, έχει μεγάλη σημασία, γιατί η πορεία του αγώνα στην Ε.Ρ.Τ., στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα, είναι συνδεδεμένη με κεντρικές πολιτικές εξελίξεις τα τελευταία 2 χρόνια. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αγωνιζόμενοι της Ε.Ρ.Τ., είναι από αυτούς που έδωσαν το σύνθημα για να ξεκινήσει η τελική αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Θα πρέπει να τονιστεί η σημασία που είχε η συζήτηση και η ανταλλαγή εμπειρίας γύρω από το ζήτημα των κοινωνικών ιατρείων τόσο στην Αθήνα, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως στο Ιατρείο της συνέλευσης Αγ. Νεκταρίου στο Βόλο. Επισημάνθηκε εύστοχα η προσπάθεια της κυβέρνησης να ενσωματώσει αυτές τις προσπάθειες, επιχειρώντας να «μπαλώσει» τις τρύπες ενός διαλυμένου Ε.Σ.Υ. Το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, ήρθε να επιβεβαιώσει αυτές τις προβλέψεις. Συνολικότερα όμως, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να μπαίνει το αίτημα του ελέγχου των υπηρεσιών υγείας, στον οποίο θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων και των ασθενών. Ενάμιση μήνα μετά, η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει κανένα στέλεχος στο χώρο της υγείας.

Η εμπειρία από τα εργοστάσια, δείχνει πως είναι σωστή η εκτίμηση του Κόμματος, πως εδώ δε μιλάμε για μια προσπάθεια αναβίωσης του συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ, υπό το μανδύα του ΜΕΤΑ. Η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, καλείται να χειριστεί την κρίση και την αποβιομηχάνιση, χωρίς να μπορεί να υποσχεθεί ή να εξασφαλίσει δουλειά, όπως έκανε η ΠΑΣΚΕ τη δεκαετία του 1980. Από αυτήν την άποψη θα φέρει τις ίδιες αντιφάσεις και αδιέξοδα με το κόμμα στο οποίο αναφέρεται. Τονίστηκε και σωστά, πως το Ε.Ε.Κ. μπορεί και θα εκτιμήσει στο πολιτικό του σχέδιο για το εργατικό κίνημα, το σύνολο των εμπειριών και των συμπερασμάτων που βγάζει η εργατική τάξη, πέρα από τα πρωτοπόρα παραδείγματα της ΒΙΟΜΕ, της Ε.Ρ.Τ. κ.τ.λ.

Από αυτήν την άποψη, ήταν φυσικό έχει το δικό της ρόλο στη συζήτηση, η παρέμβαση των συντρόφων σε ζητήματα ακραίας εργοδοτικής αυθαιρεσίας, τα οποία όμως μπορούν να είναι ζητήματα κρίκοι, ώστε να συναντιέται η αγανάκτηση και η οργή από άλλα τμήματα της εργατικής τάξης, και να αναζητά αγωνιστική διέξοδο. Τα παραδείγματα του καταστήματος Gamato, Migato, που απασχόλησαν ευρύτερα, αγωνιζόμενους εργαζόμενους και συλλογικότητες στο εργατικό κίνημα, έδειξαν πως μπορούν στην πάλη να μπαίνουν νέες δυνάμεις. Οι οποίες εκπαιδευόμενες για πρώτη φορά στον αγώνα, ταυτόχρονα καλούν και τις πρωτοπορίες να εκπαιδευτούν στον τρόπο παρέμβασής τους.

Τέλος απασχόλησαν τη συνδιάσκεψη τα ζητήματα της παρέμβασης στο χώρο των ανέργων όπως και στις συλλογικότητες και συνελεύσεις γειτονιάς, που τα τελευταία χρόνια έχουν τη δική τους θέση στην πάλη για την υπεράσπιση εργατικών δικαιωμάτων, που έχουν να κάνουν άμεσα με τη ζωή μας (στέγαση κ.τ.λ.)  

Στο κλείσιμο επισημάνθηκε πως η κόκκινη κλωστή, που διαπερνά και συνδέει όλες τις πλευρές της πάλης, είναι πως δεν χωρά καμιά αναμονή, δεν μπορούμε να έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Η μονομερής διαγραφή του χρέους, η απαγόρευση των απολύσεων, η πάλη για συλλογικές συμβάσεις, με την ιδιαίτερη σημασία που έχει ιδίως για χώρους όπως οι τηλεπικοινωνίες (Wind, Vodafone), η εθνικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο, είναι μερικά μόνο από τα προγραμματικά σημεία, που δεν γίνεται να μην επιδιώκεται η σύνδεσή τους με τις πλευρές της πάλης σε κάθε εργατικό αγώνα.

Το Ε.Ε.Κ. προχωρά προς το 14ο Συνέδριό του, έχοντας ήδη μια πολύτιμη διαδικασία όπως ήταν η Εργατική Συνδιάσκεψη, στο ενεργητικό του. Σε ένα χρονικό διάστημα που η παρουσία του σε αγωνιστικές προσπάθειες των εργαζομένων, ήδη πραγματοποιείται με άλλες απαιτήσεις.  

Ν.Π.