Ετοιμάζουν περιβαλλοντική καταστροφή στην Ήπειρο

 

Φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να καταστρέψει τα δάση του Ελλαδικού χώρου και γι’ αυτό γιατί δίνει άδειες σε κάθε λογής πολυεθνικές εταιρίες : εξόρυξης χρυσού,  πετρελαϊκές, «πράσινης ανάπτυξης» – άδειες να λεηλατήσουν ελεύθερα το φυσικό περιβάλλον της χώρας.

Στο προηγούμενο φύλλο της Νέας Προοπτικής είχαμε γράψει για την περιβαλλοντική καταστροφή που ετοιμάζουν στα Άγραφα, καθώς σχεδιάζουν να μετατρέψουν το παρθένο Δάσος της  Νότιας Πίνδου σε χώρο για ανεμογεννήτριες, παρουσιάζοντάς το ως πράσινη ανάπτυξη.

Στα σχέδια των πετρελαϊκών, είναι  η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου, η Κρήτη και η δυτική Πελοπόννησος.

Στην Ήπειρο, πραγματοποιούνται σεισμικές έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν και πού ακριβώς υπάρχουν κοιτάσματα για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, δηλαδή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η επιβάρυνση για το περιβάλλον έχει άρχισει από τις επιπτώσεις της… έρευνας καθώς ανοίγονται δρόμοι, κόβονται δέντρα, σκάβονται γεωτρήσεις 12 μέτρων, τοποθετούνται πολλά κιλά εκρηκτικών για να πραγματοποιηθούν χιλιάδες εκρήξεις από τις οποίες οι πετρελαϊκές εταιρείες, που αφού ρημάξουν το περιβάλλον θα κρίνουν αν τα κοιτάσματα είναι αρκετά για οικονομικά βιώσιμες εξορύξεις.

Σύμφωνα με την Greenpeace, oι πολύτιμοι ποταμοί της περιοχής, όπως ο Καλαμάς, ο Άραχθος και ο Βοϊδομάτης, οι προστατευόμενες περιοχές και τα είδη ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, όπως ο λύγκας και η βίδρα, όλα απειλούνται από τις εξορύξεις. Επιπλέον, ο τουρισμός, που βασίζεται στη μαγευτική φύση και στα πολιτιστικά μνημεία της Ηπείρου και η παραγωγή ντόπιων προϊόντων όπως η φέτα, το τσίπουρο και οι πίτες, κινδυνεύουν από τη ρύπανση του νερού και του εδάφους.

Δυναμικές κινητοποιήσεις

Mεγάλη κινητοποίηση στα Γιάννενα

Με μεγάλη συμμετοχή συλλογικοτήτων, κινημάτων και πολιτών από όλη την Ήπειρο αλλά και από την Aθήνα και άλλες περιοχές, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Ιουνίου στα Γιάννενα κινητοποίηση ενάντια στις εξορύξεις υδρογοναθράκων στην Ήπειρο.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συλλαλητήριο, μπροστά στην Περιφέρεια Ιωαννίνων, ενώ ακολούθησε μεγάλη διαδήλωση στους δρόμους της πόλης.

Ανησυχώντας για τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ερευνών, κάτοικοι από τα γύρω χωριά δημιούργησαν την «Πρωτοβουλία κατά της Έρευνας και Εξόρυξης Υδρογονανθράκων στην Ήπειρο».

Παράλληλα υπογράφουν στη διαδικτυακή εκστρατεία μέσω της πλατφόρμας Avaaz με βασικό αίτημα τη διάσωση της Ηπείρου από τις εξορύξεις το οποίο μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει 5.000 υπογραφές, «η Ηπειρος αξίζει καλύτερη μοίρα από το να “καεί” στον βωμό της απληστίας των πολυεθνικών του πετρελαίου για ακόμη περισσότερη από την, σαφώς παρωχημένη πλέον, βρόμικη αυτή ενέργεια».

Καταστροφή για λόγους «εθνικού συμφέροντος»

Παλιότερα ήταν η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που επιχείρησε να ξεκινήσει από το Πωγώνι τη δημιουργία ΕΟΖ (Ειδική Οικονομική Ζώνη)  – με καταστροφικές συνέπειες για όλη την Ήπειρο. Η απειλή εκείνη απετράπη ύστερα από αντιδράσεις και μεγάλες κινητοποιήσεις φορέων και πολιτών, στην Ήπειρο και στην Αθήνα.

Tώρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ξεκινώντας και πάλι από την Ήπειρο, επιχειρεί να δημιουργήσει στην Ήπειρο, και σε όλη τη Δυτική Ελλάδα μια “Πετρελαϊκή ΕΟΖ”, με ανυπολόγιστες συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον, στον πολιτισμό, όσο και στην τοπική παραγωγή και οικονομία. Tο κίνημα του λαού και των εργαζομένων πρέπει να δώσει τη δική του απάντηση και ν’ ανατρέψει και αυτή τη φορά τα σχέδια της κυβέρνησης και των πολυεθνικών του πετρελαίου.

Παρά τις αντιδράσεις, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιμένει να υποστηρίζει τη σημασία της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων για λόγους εθνικού συμφέροντος, καθώς -όπως επισημαίνεται- αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεδομένου ότι στις περιφέρειες της χώρας όπου γίνονται έρευνες για υδρογονάνθρακες προβλέπεται να αποδίδεται περιφερειακός φόρος 5% από τα έσοδα που θα προκύψουν στη φάση της παραγωγής, ενώ θα ενισχυθούν και οι τοπικές θέσεις απασχόλησης.

Γ.Σ