EUROGROUP: ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΕ ΜΙΑ "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ" ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

EUROGROUP: ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΕ ΜΙΑ "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ" ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Η αδιέξοδη συνάντηση στο έκτακτο Eurogroup της 11/2, και η αδυναμία έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος, επισφραγίζει το γεγονός ότι στην υπόθεση της κρίσης στην Ελλάδα αποκρυσταλλώνεται το αδιέξοδο της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Πέρα από τη «νόμιμη» και εκ των προτέρων γνωστή θέση της κυβέρνησης της Αθήνας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την «παράταση» του μνημονιακού προγράμματος -όταν την ίδια στιγμή διαδήλωναν δεκάδες χιλιάδες λαού στην Aθήνα και σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό- η αδυναμία «συμφωνίας» είχε τη βάση της στα πολλαπλά αδιέξοδα και τις συγκρούσεις στο εσωτερικό των υπόλοιπων χωρών και κυρίως της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Η αντίδραση αυτών των κυβερνήσεων σε μiα πρόταση προσέγγισης που είχε ετοιμάσει ο πρόεδρος της κομισιόν Γιουνκέρ ήρθε να στηρίξει την ανελαστική στάση του Σόιμπλε και των βορειοευρωπαίων υπoυργών Οικονομικών απέναντι στην απαίτηση της Αθήνας για μια νέα συμφωνία χωρίς παράταση του μνημονίου και της τρόικας. Ένα ενδεχόμενο μιας θετικής συμφωνίας με την κυβέρνηση στην Ελλάδα θα προκαλούσε άμεσα την κοινοβουλευτική  εκτόξευση των Podemos στην Ισπανία, στις προσεχείς εκλογές του φθινοπώρου. Ανάλογη είναι η κατάσταση και οι συνέπειες στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία, Ιταλία, κ.λ.π.

Ηδη η ΕΚΤ είχε προετοιμάσει τον κλοιό της ασφυκτικής πίεσης δέκα ημέρες ενωρίτερα όταν αποφάσισε να κλείσει την μια, την κυριότερη, από τις δύο  «κάνουλες» χρηματοδότησης των τραπεζών στην Ελλάδα. Που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή εφόσον οι όροι σύγκρουσης συνεχίσουν μέσα στο πλαίσιο της ευρωζώνης θα μπορούσε να κλείσει και την δεύτερη «κάνουλα» (μέσω της ΤτΕ) οδηγώντας την εγχώρια οικονομία σε κανονικό χρεοστάσιο.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες τα επόμενα 24ωρα ή λίγες εβδομάδες, θα κριθεί όχι απλά «η σχέση της Ελλάδας με την Ευρωζώνη», αλλά το ποια θα είναι κατεύθυνση που θα πάρει ο νέος κύκλος πολιτικής και οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη.

 

Τα ενδεχόμενα στο εσωτερικό μέτωπο είναι τρία:

1) Η κυβέρνηση στην Αθήνα υπό τη σκιά των προσδοκιών και των ελπίδων των μαζών που ανέδειξαν μια «αριστερή κυβέρνηση», όπως οι ίδιες την καταλαβαίνουν, αλλά και όσων εκ των υστέρων όπως αποδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις την υποστηρίζουν στην σύγκρουση με τα ευρωπαϊκά κέντρα του κεφαλαίου, δεν αποδέχεται ένα συμβιβασμό, όπως τον απαιτεί η συμμαχία της ευρωπαϊκής χριστιανοδημοκρατίας και των σοσιαλδημοκρατών. Το αδιέξοδο οδηγεί σε πλήρη διακοπή χρηματοδότησης  που ντεφάκτο σε δυο το πολύ μήνες προκαλεί πιστωτική ασφυξία και χρεοστάσιο εντός της Ευρωζώνης, δρομολογώντας ανεξέλεγκτες από την ευρωπαϊκή άρχουσα τάξη εξελίξεις στην Ελλάδα με αλυσιδωτές συνέπειες σε όλη την Ευρωζώνη.

2) Η κυβέρνηση της Αθήνας υπό την πίεση της πιστωτικής ασφυξίας από την Ευρωζώνη συμβιβάζεται και αποδέχεται κατ’ αρχήν την παράταση του μνημονίου, προκειμένου να ξεκινήσει και πάλι η χρηματοδότηση και η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους με αντάλλαγμα κάποιες ελαφρύνσεις του προγράμματος λιτότητας. Μια τέτοια εκδοχή δρομολογεί απογοήτευση στο εσωτερικό και ταχύτατες πολιτικές εξελίξεις και ανατροπές με κατακόρυφη ανάπτυξη της ταξικής πάλης.

3) Ευρωζώνη και κυβέρνηση μπροστά στον κίνδυνο μιας από τις δύο προηγούμενες εκδοχές «κλωτσάνε» για μερικούς μήνες το μπαλάκι του αδιεξόδου… πιο κάτω με μια προσωρινή συμφωνία, χωρίς χρήματα και μέτρα, με στόχο να κερδίσουν χρόνο απέναντι στο εσωτερικό πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο της κάθε πλευράς. Η κρίση τροφοδοτούμενη από την ασφυκτική ταμειακή πίεση γίνεται καθημερινή κατάσταση στην Ελλάδα με συνέπειες πολιτικές και οικονομικές που εντείνουν τους σπασμούς της οικονομικής δυσπραγίας και των κοινωνικών αντιδράσεων τροφοδοτώντας την ταξική πάλη με εκρήξεις σε όλα τα επίπεδα μεταξύ των μαζών και της κρατικής και κοινωνικής αντίδρασης.  

Γ. Aγγ.

 

XPHMATOΔOTHΣH MEΣΩ EΛA

Mε το μηχανισμό που το αρτικόλεξό του παραπέμπει στο όνομα μιας επαναστατικής-τεροριστικής οργάνωσης, του ELA [Eπαναστατικός Λαϊκός Aγώνας], θα χρηματοδοτούνται οι ελληνικές τράπεζες ακόμη και σε περίπτωση που τη Δευτέρα 16/2 δεν επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup.

Ακόμη και ενδεχόμενη αποτυχία στις διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα στήριξης με αντάλλαγμα «μεταρρυθμίσεις» δεν θα έκλεινε την πόρτα στη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ αυτές θα επανέλθουν στον ομαλό δανεισμό τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εάν υπάρξει συμφωνία, δήλωσε την Πέμπτη 12/2 ο Έβαλντ Νοβότνι, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ εξουσιοδότησε την Τράπεζα της Eλλάδος για την παροχή περίπου 60 δις ευρώ στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, ωστόσο αυτή η έγκριση απαιτείται να ανανεώνεται τακτικά από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Όπως σχολιάζει το πρακτορείο, η ρευστότητα μέσω του ΕLA είναι σημαντική για τις ελληνικές τράπεζες μετά την απόφαση του Ντράγκι να σταματήσει να δέχεται η ΕΚΤ ως ενέχυρα τα ελληνικά ομόλογα την περασμένη εβδομάδα.

Έτσι η ΤτΕ θα παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσω ELA, αλλά με σημαντικά υψηλότερο κόστος, επιτόκιο 1,55% έναντι επιτοκίου 0,05%.