ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΒΙΟΜΕ

Για τρεις ημέρες (28-30 Οκτώβρη) το ενδιαφέρον των αυτοδιαχειριζόμενων εγχειρημάτων από όλο τον κόσμο στρέφεται στο κατειλημμένο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ.

Η “Δεύτερη Ευρωμεσογειακή Συνάντηση για  την Οικονομία των Εργαζομένων» γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή καθώς βαθαίνει η άλυτη παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και  η Ευρωπαϊκή Ένωση διαλύεται κάτω από το βάρος των εκρηκτικών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων  της παγκοσμιοποίησης του κεφαλαίου.

Από τουλάχιστον 18 χώρες, πρωτοπόροι εργάτες, πανεπιστημιακοί και διανοούμενοι, συζητούν για ένα εναλλακτικό σχέδιο της εργατικής τάξης σε παγκόσμια κλίμακα.

Η χρεοκοπημένη Ελλάδα, το πρώτο θύμα της παγκόσμιας κρίσης εντός της καπιταλιστικής Ευρώπης, παραμένει ο σπασμένος κρίκος που σε αυτόν διασταυρώνεται η κρίση της Ευρώπης και το μακελειό της Ανατολής, παραμένοντας πόλος έλξης και προβληματισμού για όλους τους πρωτοπόρους αγωνιστές που δεν μέθυσαν με τις «επιτυχίες της αριστερής» συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους εθνικιστές ΑΝΕΛ, δεν ταύτισαν την ήττα του ρεφορμισμού με την ήττα του κινήματος και δεν ονειρεύονται νησίδες ελευθερίας σε ένα καθεστώς συστηματικής ανελευθερίας.

Το γεγονός ότι η συνάντηση φιλοξενείται στο μοναδικό κατειλημμένο εργοστάσιο της χώρας, στη ΒΙΟΜΕ, μια έμπρακτη αμφισβήτηση της ατομικής καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, που έχει δεχτεί τα χτυπήματα του αστικού κράτους με απίστευτη αντοχή, αποδεικνύει ότι μονάχα η πλατιά και κυρίως διεθνής ταξική αλληλεγγύη ατσάλωσε τους εργάτες να επιχειρήσουν το αδιανόητο. «Αν δεν μπορείτε εσείς, μπορούμε εμείς». Που σημαίνει ότι, αν το σύστημα σας κύριοι κεφαλαιοκράτες έφτασε στο τέλος του, εμείς μπορούμε να πάρουμε το τιμόνι της κοινωνίας και όχι μόνο εδώ αλλά και παγκόσμια!

Οι θεματικές ενότητες, με ομιλητές που αναπτύσσουν κάθε ενότητα μέσα από τις δικές τους εμπειρίες και οπτικές, πλαισιώνονται με παράλληλα πάνελ συζήτησης κι εργαστήρια, ενώ την τελευταία ημέρα θα γίνει μια συνόψιση όλης της συζήτησης για τη χάραξη προοπτικών. Το αναλυτικό πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στο :

http://euromedworkerseconomy.net/el/program/  και http://www.eek.gr

 
Διαβάστε την σχετική τοποθέτηση του σ. Σάββα Μιχαήλ στην συνδιάσκεψη: http://www.eek.gr/index.php/concerninglabor/4517-pagkosmia-kapitalistiki-krisi-kai-ergatiki-aftodiaxeirisi-topothetisi-gia-ti-2i-evro-mesogeiaki-syndiaskepsi-gia-tin-oikonomia-ton-ergazomenon-sti-viome