Με εξώδικο στον Γ. Παπαχρήστου απαντά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, διαμαρτυρόμενος για το ψευδές και συκοφαντικό δημοσίευμα στη στήλη “Απόψεις” της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ της 22/7/2023. Ο Σύλλογος αναφέρει ότι «με συνεχείς δημοσιεύσεις σας εστιάζετε στο θέμα τού επί της οδού Ερμού αρ. 134-136 παραχωρηθέντος από το ΥΠΠΟ κτηρίου που στεγάζει τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, προτρέποντας έμμεσα και άμεσα το ΥΠΠΟ να άρει την παραχώρηση, με προφανή στόχο να πληγεί έμπρακτα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και τα μέλη του».

Ο ΣΕΑ διαμαρτύρεται γιατί προκύπτει άμεση υλική βλάβη του Συλλόγου και των μελών του από το δημοσίευμα καθώς «το κτίριο αυτό στεγάζει τόσο τα γραφεία του Συλλόγου, όσο και την βιβλιοθήκη του Συλλόγου, ξενώνα για τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που διαβιούν στην επαρχία, επιστημονικές διαλέξεις που προβάλλουν το έργο των αρχαιολόγων-μελών, σεμινάρια που παρακολουθούν τα μέλη για την βελτίωση των δεξιοτήτων τους».

Φωτο από την εκδήλωση στον κήπο του κτηρίου του ΣΕΑ στις 18 Ιουλίου που προκάλεσε το τοξικό, ανακριβές και συκοφαντικό άρθρο του κ. Παπαχρήστου

Ζητούν από τον δημοσιογράφο και την εφημερίδα να προβούν σε επανόρθωση, δημοσιεύοντας το εξής κείμενο: «Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στεγάζεται στο κτίριο ιδιοκτησίας ΥΠΠΟ επί της Ερμού 134-136, με νόμιμη παραχώρηση που ερείδεται άρθρο 16, παρ. 5 του Ν. 1264/1982. Ο Σύλλογος κάνει χρήση του κτιρίου στη βάση των καταστατικών του σκοπών, με εκδηλώσεις που προάγουν την σχέση των αρχαιολόγων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με την κοινωνία και το κύρος του Συλλόγου, και εκπληρώνουν τους κοινωνικούς σκοπούς ενός δημόσιου κτηρίου, αποτελώντας έναν ζωντανό χώρο-τοπόσημο στην περιοχή του Θησείο. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον κτίριο του Συλλόγου στις 18/7/2023 με θέμα “Δικαιοσύνη για το έγκλημα στην Πύλο”, σε συνέχεια ομόφωνης απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, και το ακουστικό live που ακολούθησε, αποτέλεσε μια εκδήλωση μνήμης για τους νεκρούς του ναυαγίου της Πύλου, με απόλυτο σεβασμό στο κτίριο που τη φιλοξένησε”, και ζητούν από την εφημερίδα να συμπληρώσει ότι οποιαδήποτε αναφορά στην εκδήλωση “βασίστηκε σε μη ακριβή πληροφόρηση που είχε ο συντάκτης του σχετικού άρθρου”.

Θυμίζουμε ότι για το συκοφαντικό άρθρο του κ. Παπαχρήστου έχει γράψει σχετικά η Νέα Προοπτική,

https://www.neaprooptiki.gr/o-papachristou-nea-kai-i-ekdilosi-gia-tous-prosfyges-ston-kipo-tou-sea/

Επίσης η Κατερίνα Μάτσα, βασική ομιλήτρια στην εκδήλωση και εκ των βασικών οργανωτών της εκδήλωσης καλεί σε υποστήριξη του ΣΕΑ, βλέπε https://www.neaprooptiki.gr/katerina-matsa-kato-ta-cheria-apo-ton-sea/ .

Oλόκληρο το εξώδικο του ΣΕΑ :