Φιλαδέλφεια : KATΩ TA XEPIA AΠO TOYΣ XΩPOYΣ ΣYΛΛOΓIKHΣ ΔPAΣHΣ - EΞΩ OI EMΠOPOI TOY AΘΛHTIΣMOY

Η συνέχιση της κατάληψης του χώρου που συστεγάζεται ο αυτοδιαχειριζόμενος χώρος «Στρούγκα» και η Λαϊκή Συνέλευση Ν. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, όπως επίσης και οι ασταμάτητες παρενοχλήσεις που δέχονται η δημοτική αρχή και κάτοικοι που στο παρελθόν έχουν αντιταχθεί στο σχέδιο Μελισσανίδη για το γήπεδό του (και όχι της Α.Ε.Κ.) αποτελεί ένα όνειδος όχι μόνο για την εφαρμογή στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που μπορεί να διατείνεται πως θα «βάλει τάξη στα Εξάρχεια» κατά τα λεγόμενα του περίφημου Τόσκα, αλλά αδυνατεί να παρέμβει απέναντι σε μια ισχνή μειοψηφία οπαδών της Α.Ε.Κ., που αφαιρούν το στοιχειώδες δικαίωμα της έκφρασης σε άλλη ομάδα κατοίκων της περιοχής. Και είναι όνειδος, γιατί έπειτα από την προκλητική εφαρμογή του Ρυθμιστικού Σχεδίου του Σαμαρά, η κυβέρνηση προσπερνά την αντισυνταγματικότητα των τελευταίων νομικών παρεμβάσεων που αφορούν τα υψομετρικά ζητήματα του γηπέδου, προωθώντας τη συμμαχία της με επιχειρηματίες τύπου Μελισσανίδη και Σαββίδη. Από αυτήν την άποψη η συνέχιση της ομηρίας χώρων που διεξάγεται συλλογική δράση, αποτελεί ευθέως πολιτική ενέργεια ενάντια σε αγωνιζόμενους κατοίκους, υπό το πρόσχημα της προστασίας κάποιων δικαιωμάτων κάποιου αθλητικού συλλόγου. Αποτελεί φαινόμενο εκφασισμού της δημόσιας ζωής, ένα φίμωμα λόγου και πράξης που δεν πρέπει να γίνει άλλο ανεκτό! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως η κατάληψη αυτού του χώρου, όπως και οι επιθέσεις σε δημοτικούς παράγοντες και κατοίκους, συνδέθηκαν κατευθείαν με επιθέσεις ενάντια στην αριστερά, εκφραζόμενες στο πρόσωπο του Άρη Βασιλόπουλου, δημάρχου της Ν. Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.

Από την άλλη μεριά, οι αθλητικοί σύλλογοι, και κατά συνέπεια και οι φίλοι και οπαδοί που τους παρακολουθούν, έχουν διαταξική σύνθεση και διαφορετική πολιτική συμπεριφορά. Δεν υπάρχουν ομάδες και οπαδοί φασίστες ή επαναστάτες, αριστερές ή δεξιές ομάδες. Και από αυτή την άποψη είναι λάθος οι εκτιμήσεις που λένε πως οι οπαδοί που φιμώνουν τη Στρούγκα δεν έχουν σχέση με την Α.Ε.Κ., ή το ανάποδο, πως όποιος ΑΕΚτζής ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές, τάσσεται σιωπηλά με το Μελισσανίδη. Και οι δυο απόψεις, που αδρά έχουν εμφανιστεί στην αριστερά, είναι λογικό ούτε στο οπαδικό κίνημα να μπορούν να βάλουν διλήμματα, ούτε και από την άλλη να καταλάβουν πως δεν υπάρχουν συμπεριφορές συμβατές με κάποιους συλλόγους, και όχι με κάποιους άλλους.

Τώρα είναι η στιγμή για ένα πλατύ κάλεσμα σε όλη την αριστερά, σε κάθε κάτοικο της Ν. Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, σε οπαδικές συλλογικότητες μέσα αλλά και έξω από την Α.Ε.Κ., σε ανεξάρτητες αθλητικές προσπάθειες, για την παύση της κατάληψης στο χώρο της Στρούγκας. Υπάρχει σύνδεση σε ένα ολόκληρο αντιδημοκρατικό πλέγμα εντός του κράτους έκτακτης ανάγκης, που μπορεί να ανέχεται να παραμένουν κλειστοί κινηματικοί χώροι, και ταυτόχρονα να προωθεί την κάρτα φιλάθλου, την αστυνομική επιτήρηση και το φακέλωμα εντός και πέριξ των γηπέδων. Ενός κράτους που μπορεί να επιτρέπει να πέφτουν μαχαιριές πριν την έναρξη του τελικού του κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ όλων όσων διεκδικούν την οπαδικά σωστή στάση, αφού πρώτα έχει επιτρέψει τα μαχαιρώματα και τις απειλές κατά της ζωής ενάντια σε όποιον πάει να σπάσει τις κυβερνητικές συμμαχίες. Όποιος τώρα είναι θύτης ενάντια στη Στρούγκα, ή θα ήθελε να ενισχύσει αυτό το αίσχος, είναι πολύ πιθανό αύριο να είναι ο ίδιος συλληφθείς σε κάποιο αστυνομικό τμήμα, αν δεν αποτελεί άμεσα προστατευόμενο κάποιου ποδοσφαιρικού μεγαλοπαράγοντα, με το αζημίωτο φυσικά.

Η στάση απέναντι σε ένα αθλητικό γήπεδο, αν πραγματικά εξυπηρετεί κοινωνικά συμφέροντα, και την ανάπτυξη ενός αθλητικού συλλόγου, είναι κρίσιμη. Αν κάποιος επιχειρηματίας θέλει το γήπεδό του, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του και τον ίδιο το σύλλογο που επικαλείται, τότε να φροντίσει να το κάνει με τα δικά του χρήματα. Ούτε ευρώ από το φορολογούμενο εργαζόμενο για τα γούστα και το οικονομικό συμφέρον τού οποιουδήποτε μεγαλόσχημου συνδαιτημόνα της κυβέρνησης!

Το γήπεδο που θα ανεγερθεί στη Νέα Φιλαδέλφεια πρέπει να είναι ένας χώρος που θα είναι ανοιχτός στη νεολαία και γενικότερα στους κατοίκους της περιοχής. Ανοιχτό σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Και από αυτή την άποψη πρέπει να περιέλθει στα χέρια του δημοσίου, ως τμήμα μιας αναγκαίας διαφορετικής πολιτικής στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, υπό τον έλεγχο των συλλογικοτήτων της περιοχής, των εργαζόμενων στο δήμο Ν. Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, που μόνο αυτές οι συλλογικότητες μπορούν να εξασφαλίσουν το κοινωνικό συμφέρον. Που μπορεί να παραχωρείται στην Ερασιτεχνική Α.Ε.Κ., μια που η έκταση ανήκει σε αυτήν, βάζοντας έτσι το ζήτημα της διαχείρισης των συλλόγων συνολικά από τα ίδια τα μέλη τους. Άρα και τη σύνδεση των αναγκών του συλλόγου με αρμονικό τρόπο με τις ανάγκες της περιοχής. Χωρίς περιβαλλοντική καταστροφή, χωρίς αγοραία αξιοποίηση οποιασδήποτε έκτασης. Έξω οι έμποροι του αθλητισμού από τα γήπεδα και τους συλλόγους!

Αυτή μπορεί να είναι μια πρώτη διατύπωση κάποιων μεταβατικών διεκδικήσεων στο ζήτημα.

Δε  βοηθά σε αυτή τη φάση η αποκλειστικά  αυτόκεντρη ανάπτυξη πολιτικών πρωτοβουλιών, έξω και πέρα από τη διαμόρφωση ενός πραγματικού Μετώπου υπεράσπισης και διεύρυνσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Ας δώσουμε τις δυνάμεις μας σε αυτό. Και έτσι θα σπάσει και ο φόβος όχι μόνο των κατοίκων, αλλά και των ίδιων των φίλων της Α.Ε.Κ. που δεν ταυτίζονται με ό,τι συμβαίνει στη Ν. Φιλαδέλφεια εδώ και μήνες.

EPΓATIKO EΠANAΣTATIKO KOMMA

15-5-2015