ΦΟΡΤΩΣΑΝ ΤΟΝ ΑΤΥΧΟ 22ΧΡΟΝΟ ΦΑΝΤΑΡΟ ΣΤΟ ΚΤΕΛ ΣΠΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΤΝ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΣΤΟ 401 Σ.Ν.

 Ένας ακόμα φαντάρος είναι νεκρός εξαιτίας στης εγκληματικής αδιαφορίας του στρατού. 

Ο Νικήτας ήταν ένας καλοκάγαθος γίγαντας, έτσι τον θυμούνται όλες οι σειρούλες που τον γνώρισαν στην Τρίπολη, στο Γύθειο και στην Σπάρτη. Κανονικά, επειδή ήταν υπέρβαρος θα έπρεπε να χαρακτηριστεί η σωματική ικανότητα Ι-5. Όμως ο Νικήτας υπηρέτησε, για να πέσει θύμα τελικά της Αδιαφορίας για την ανθρώπινη ζωή, που κυριαρχεί στον Ελληνικό Στρατό. Ο Νικήτας αφού κόπηκε μετά από ιατρικές εξετάσεις στο Γύθειο, όπου εκπαιδεύονταν για μάγειρας, πήγε στο ΚΕΝ Σπάρτης, περιμένοντας τη μετάθεση σε μονάδα της παραμεθορίου.
Στο ΚΕΝ Σπάρτης, σε αυτό το άθλιο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, που κυριαρχεί η βρωμιά, που βασιλεύει η Αδιαφορία των στελεχών και της Διοίκησης, γρήγορα θα παραπονεθεί για την κατάσταση της υγείας του. Όμως ενώ θα βγει ελεύθερος υπηρεσιών, δεν θα του δοθεί καμία συγκεκριμένη αγωγή ούτε θα υπάρξει κάποια διάγνωση για την κατάσταση του. Για 10 μέρες παραπονιέται ότι πονά, ότι υποφέρει, αλλά δεν του δίνουν Παραπεμπτικό. Οι συνάδελφοι τον παρακολουθούν να αγκομαχεί, καθώς πασχίζει και χρειάζεται μισή ώρα για να διανύσει την απόσταση από τους κοιτώνες στα ιατρεία, που απέχουν 5 λεπτά. Όταν πλέον η κατάσταση της υγείας του χειροτερεύει, όταν πνίγεται από το βήχα, ουσιαστικά “τον φυγαδεύουν” εσπευσμένα στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Εντυπωσιακό της ξεφτίλας τους είναι όχι μόνο δεν νοσηλευόταν στο ιατρείο γιατί δεν υπήρχε ελεύθερη κλίνη αλλά και ότι όταν αποφασίστηκε η μεταφορά του στο νοσοκομείο αυτή έγινε μέσω ΚΤΕΛ και όχι με ασθενοφόρο όπως επέβαλε η σοβαρότητα της κατάστασης του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το ΓΕΣ ανακοινώνει ότι νοσηλεύτηκε από τις 13-18-/3 στο 401 ΣΝ, μόλις την τελευταία στιγμή και λίγο πριν πεθάνει ενημερώνουν τους γονείς του. Στα δραματικά ερωτήματα που προκύπτουν ποιος θα απαντήσει; Ποιες ευθύνες, από ποιον και πότε θα αποδοθούν;

Αντίθετα, τόσο η ανακοίνωση του ΓΕΣ, όσο και η συμπεριφορά των διοικητών σε Γύθειο-Σπάρτη αποκαλύπτουν ότι έχει επιλεγεί ο δρόμος της συγκάλυψης και της απόκρυψης του φονικού υπενθυμίζοντάς μας ότι η απανθρωπιά τους δεν έχει προηγούμενο.
Και στις δύο μονάδες, στελέχη και διοικητές κάνουν σαν να μην έχει συμβεί τίποτε, σαν να μην πέθανε ένας συνάδερφός μας εξαιτίας της εγληματικής τους αμέλειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε ένα λεπτό σιγής δεν κράτησαν στη μνήμη του, είναι λογικό και αναμενόμενο όμως αυτοί που δεν σε σέβονται ζωντανό, να σε προσβάλλουν νεκρό!

Είναι εντυπωσιακή η αποφασιστικότητα των ανωτέρων στο Γύθειο να συνεχίσουν να λειτουργούν με το ίδιο θανάσιμο μοτίβο, το τρέξιμο και η η πίεση είναι διαρκής ακόμα και τώρα, ενώ η καταπόνηση εντείνει και την νοσηρότητα στο στρατόπεδο που με την σειρά της διογκώνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

Πολλά ερωτηματικά για τις συνθήκες που επικρατούν στο συγκεκριμένο στρατόπεδο δημιουργεί το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα δεκάδες φαντάροι οι οποίοι νόσησαν με παρόμοια συμπτώματα και υπήρξαν καθυστερήσεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους.
Εμείς απαιτούμε το ΓΕΣ και το Υπουργείο Άμυνας να διερευνήσουν τα αίτια του θανάτου του 22χρονου Νηκήτα και να αποδώσουν ευθύνες.
Είναι η ελάχιστη υποχρέωση που έχουν στο παλικάρι, την οικογένεια του και τους συνάδελφους του.