Tο δίκτυο αλληλεγγύης κοινωνικών ιατρείων καταγγέλλει την ολοφάνερη περίπτωση κακοδικίας στη δίκη των νεαρών Αφγανών προσφύγων που κατηγορούνται για τον εμπρησμό του στρατοπέδου της Μόριας τον Σεπτέμβριο του 2020, που έγινε στη Χίο στις 11 & 12 Ιουνίου. Στους 6 από τους έξι ανήλικους πρόσφυγες το δικαστήριο της Χίου εξάντλησε όλη του την αυστηρότητα επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 10 ετών χωρίς αναστολή και ελαφρυντικά. Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα αναγνώρισης ελαφρυντικών και συγκεκριμένα αυτό της μετεφηβικής ηλικίας. Δύο άλλοι ανήλικοι πρόσφυγες είχαν ήδη καταδικαστεί πριν λίγους μήνες με τον ίδιο άθλιο τρόπο από δικαστήριο ανηλίκων με εξίσου εξοντωτικές ποινές.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, η κατηγορία για κακοδικία στηρίζεται σε μια σειρά γεγονότα:

• Στη δίκη το δικαστήριο απαγόρευσε την παρουσία δημοσιογράφων και διεθνών παρατηρητών, ακόμη και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Συνεπώς μια δίκη με τεράστια διεθνή σημασία και ενδιαφέρον κρατήθηκε μυστική από τα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης

• Οι δύο βασικοί μάρτυρες κατηγορίας, ένας Αφγανός από αντίπαλη φυλή με τους κατηγορούμενους και ένας Μαροκινός, ήταν απόντες από τη διαδικασία, πράγμα που υποδείχθηκε με ένσταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης και η κατάθεσή τους διαβάστηκε χωρίς δυνατότητα εξέτασης. Μάλιστα και οι δύο μάρτυρες κατηγορίας φέρεται να πήραν άσυλο την επαύριον της αρχικής κατάθεσης τους, με βάση την οποία συντάχθηκε το κατηγορητήριο. Παρά τις κλήσεις τους να παρουσιαστούν «δεν στάθηκε εφικτό να εντοπιστούν» και η τύχη τους αγνοείται. Η ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης που ζητούσαν την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των μαρτύρων απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

• Απορριπτική απόφαση υπήρξε και στην ένσταση ακαταλληλότητας του δικαστηρίου που έκαναν οι συνήγοροι που ζητούσαν να ανατεθεί η υπόθεση για κάποιους εκ των κατηγορούμενων σε δικαστήριο ανηλίκων καθώς την κρίσιμη ημερομηνία δεν είχαν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

• Νέα αίτηση των συνηγόρων για να γίνει εξέταση ηλικίας από ιατρό πραγματογνώμονα απορρίφθηκε επίσης.

• Η δικογραφία είχε κοινοποιηθεί στους κατηγορούμενους στα Ελληνικά χωρίς μετάφραση στην γλώσσα τους, κατά παράβαση των στοιχειωδών δικονομικών κανόνων. Η ένσταση για αυτό επίσης απορρίφθηκε.

• Τέλος στην αγόρευση – πρότασή του ο εισαγγελέας πρότεινε και οι ορκωτοί ένορκοι από την τοπική κοινωνία ομόφωνα αποδέχτηκαν, το μέγιστο δυνατό της προβλεπόμενης από τον νόμο ποινής (δέκα χρόνια) χωρίς κανένα ελαφρυντικό, ούτε καν το αυτονόητο της μετεφηβικής ηλικίας.

Οι νεαροί κρατούμενοι οδηγήθηκαν σιδηροδέσμιοι στις φυλακές καθώς η έφεση που έκαναν δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Οι συνήγοροι υπεράσπισής τους, από την διεθνή νομική ομάδα Legal Center προανήγγειλαν προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το δίκτυο αλληλεγγύης κοινωνικών ιατρείων καταγγέλλει ιδιαίτερα τον υπουργό (αντι)μεταναστευτικής πολιτικής Νότη Μηταράκη που με δημόσιες δηλώσεις του ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2020 είχε προαναγγείλει τη σύλληψη και «αυστηρή καταδίκη» των νεαρών Αφγανών προσφύγων πράγμα που αποτελεί καραμπινάτη παρέμβαση και υπόδειξη στο έργο της δικαιοσύνης. Για να μην υπάρχει καμιά αυταπάτη από πού υπαγορεύεται αυτή η πολιτική, μόλις 4 μέρες μετά, οι θεσμοί δημοσιονομικής επιτήρησης της μνημονιακής πολιτικής από μεριάς ΕΕ και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενέκριναν την επ’ αόριστο πολιτική μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που έχουν στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων. Δηλαδή, μια ρητή και ξεκάθαρη απόπειρα δωροδοκίας των τοπικών κοινωνιών με σκοπό να συνεχιστεί η ύπαρξη του τεράστιου αυτού διεθνούς αίσχους των στρατοπέδων!

Η δίκη αυτή, αναπόφευκτα διεξάχθηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να δοθεί ένα απειλητικό μήνυμα προς τους πρόσφυγες που εγκλωβίστηκαν στα Ελληνικά νησιά στα άθλια καμπ της ΕΕ, της Frontex και του Υπουργείου.

Μια μεγάλη διεθνή καμπάνια έχει ξεκινήσει και ήδη πάνω από 70 οργανώσεις από όλη την Ευρώπη ζητούν δικαιοσύνη για τους 6 της Μόριας. https://freethemoria6.noblogs.org/

Το δίκτυο αλληλεγγύης κοινωνικών ιατρείων ενώνει την φωνή του με αυτές και ζητάει δικαιοσύνη για τους 6 της Μόριας τόσο αυτούς που δικάστηκαν τώρα όσο και για τους δύο ανήλικους που είχαν δικαστεί και καταδικαστεί πριν λίγους μήνες με τον ίδιο άθλιο παρακρατικό τρόπο από δικαστήριο ανηλίκων με εξίσου εξοντωτικές ποινές.

Καλεί κάθε οργάνωση, συλλογικότητα, φορέα και άτομο που συμμετέχει στο εργατικό κίνημα και στο κίνημα αλληλεγγύης να στηρίξει τη διεθνή καμπάνια για τη δικαίωση των 6 της Μόριας.

Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων Ίλιου, Νέας Σμύρνης, Εξαρχείων, Αγίου Νεκταρίου Βόλου

17/6/2021