Τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στις φυλακές Χαλκίδας καταγγέλλουν οι κρατούμενοι.

Αναδημοσιεύουμε από το dikografies.blogspot.comΤο μπλογκ προτάσσει ένα σχόλιο.

«Προς  Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής: Nα πάτε… διακοπές και στις φυλακές Χαλκίδας κ. Νικολάου!

                                                                                                                                            31.07.2020     

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Οι “Δικογραφίες” παρακολουθούν με πραγματική  έκπληξη και ανεπιτήδευτο… θαυμασμό, την ειλικρινή προσήλωση και την… αυτοθυσία της Γενικής Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου, που επέλεξε αυγουστιάτικα, να συνδυάσει εργασία και… χαρά, επιλέγοντας για τις καλοκαιρινές της διακοπές, μετά συνοδείας τετραμελούς κρατικής ασφάλειας, την νήσο Κω, προκειμένου να επιθεωρήσει επί… εννέα ημέρες τις φυλακές του νησιού.

Παρά το γεγονός, όπως η ίδια διακηρύσσει δημόσια ότι θα επισκεφθεί το κατάστημα κράτησης από τις 6 Αυγούστου έως τις 8 Αυγούστου, από την Κυριακή 9 Αυγούστου θα παραμείνει στο νησί με δικές της δαπάνες έως τις 15 Αυγούστου, οι “Δικογραφίες” προτείνουν στην κ. Νικολάου να επιλέξει ως επόμενο προορισμό διακοπών, για τα ουζάκια και τα τσιπουράκια της, τις φυλακές Χαλκίδας  που βρίσκονται πολύ πιο κοντά στην Αθήνα από ό,τι η Κως  και δεν χρειάζεται να πληρώνουν οι φορολογούμενοι για  τις διανυκτερεύσεις της.

Επειδή κατανοούμε τον φόρτο εργασίας της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου -εξάλλου όταν ταξιδεύεις από φυλακή σε φυλακή, δεν είναι εύκολο να τα προλάβεις όλα- και προς υποβοήθηση του έργου της, δημοσιεύουμε επιστολή των κρατουμένων των φυλακών Χαλκίδας, καθώς και  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ από τα κελιά και τους χώρους της φυλακής, που αποτελούν ΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ, για τις άθλιες και τραγικές συνθήκες διαβίωσης τους.

Στην επιστολή τους οι κρατούμενοι αναφέρουν αναφέρουν:

“Κάκιστες συνθήκες διαβίωσης επικρατούν στην αποθήκη ξεχασμένων ανθρώπων, που πνίγουν τα δικαιώματα τους οι σωφρονιστικοί εκδικητές, στο Κατάστημα Κράτησης Χαλκίδας.

Κάνουμε αυτή την ενέργεια ως ένδειξη διαμαρτυρίας, για τις άθλιες συνθήκες, που επικρατούν και μαυρίζουν ολοένα και περισσότερο τις ψυχές ανθρώπων, που εκτίουν ποινές, επιβαλλόμενες από το κράτος δικαίου της χώρας μας, με στόχο το “σωφρονισμό”.

Θέλουμε νακοινοποιήσουμε και να εκθέσουμε και να επισημάνουμε στην Πολιτεία, τον εξευτελισμό και την εξαθλίωση των κρατουμένων, που ζουν και εκτίουν ποινές, σε αυτό το κατάστημα κράτησης, με σκοπό να κοινοποιήσουμε, σε φορείς που μπορούν να μεριμνήσουν στην καλυτέρευση της εκδικητικής καθημερινότητας, που επιδιώκουν ολοένα και περισσότερο, με την πάροδο του χρόνου, σε αυτό το σωφρονιστήριο–κολαστήριο που είναι λίαν επιεικώς “διατηρητέο”.

Οι συνθήκες που επικρατούν όσον αφορά τη στέγαση, τη σίτιση και την υγιεινή των κρατουμένων είναι χείριστες και δεν αξίζουν ούτε σε εκτροφείο χοίρων.

Οι κατσαρίδες και οι αρουραίοι είναι οι πρώτοι επισκέπτες που περνούν επάνω από το φαγητό των κρατουμένων, οι κοριοί και οι ψύλλοι και όλα τα συναφή ακάρεα κάνουν βόλτες πάνω στα ταλαιπωρημένα από την υγρασία και την παλιότητα και ακαταλληλότητα του κρεβατιού, κορμιά των κρατουμένων…

Κάνουμε έκκληση σε οποιονδήποτε κρατικό ή δημόσιο αρμόδιο φορέα, για τη μέριμνα αυτής της άθλιας κατάστασης και εκφράζουμε την κραυγή αγωνίας μας, για την, κυριολεκτικά, υγιειονομική βόμβα που απειλεί, ολοένα περισσότερο την υγεία όλων μας.

Θα θέλαμε με αυτή την επιστολή, να παρακινήσουμε, με σκοπό να συσταθεί μια επιτροπή αξιολόγησης και επίβλεψης του, λίαν επιεικώς, διατηρητέου κτιρίου, όσον αφορά τη διαμονή μας και έναν υγειονομικό έλεγχο, όσον αφορά την υγεία και την υγιεινή μας.

Επίσης καταγγέλλουμε ότι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι μηδαμινή και χορηγούνται μόνον τα απαραίτητα ψυχότροπα φάρμακα, για την καταστολή και τον αποπροσανατολισμό των κρατουμένων, απέναντι σε αυτή την εξαθλιωτική απάνθρωπη καθημερινότητα.

Ελπίζουμε η Πολιτεία να ανταποκριθεί και να βοηθήσει, ώστε να καλυτερεύσει η καθημερινότητα και η διαβίωση όλων των κρατουμένων, με μόνο σκοπό το σωφρονισμό και την επανένταξη τους, αφού εκτίσουν τις ποινές τους, απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων

Οι κρατούμενοι του ΚΚ Χαλκίδας”.

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ ΨΥΧΩΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ