ΦΥΛΑΚΕΣ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΔΕΝΔΙΑΣ-ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Για το τέλος Μαρτίου δρομολογείται από την ακροδεξιά Κυβέρνηση Σαμαρά-Δένδια -Αθανασίου η κατάθεση στη βουλή του νέου νόμου-έκτρωμα με το οποίο επιχειρούν να σκληρύνουν το καθεστώς καταστολής και φυλάκισης όσων κατηγορούνται για «τρομοκρατία» και όσων κρίνονται «επικίνδυνοι»  για τη «δημόσια ασφάλεια της χώρας».

 

Όπως καταγγέλλει η «Πρωτοβουλία αντίστασης και αλληλεγγύης»: το νέο νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων «δημιουργία Φυλακών Υψίστης Ασφαλείας, τύπου Γ, οπουδήποτε ανά την Ελληνική Επικράτεια, αλλά και δημιουργία αυτοτελών τμημάτων τύπου Γ σε υφιστάμενα σωφρονιστικά καταστήματα, με αποτέλεσμα τη διάχυση αυτού του μοντέλου κράτησης και την επιβολή του σε ολόκληρο το πλέγμα των σωφρονιστικών καταστημάτων, «μια φυλακή, μέσα στη φυλακή»! Οι κρατούμενοι αυτής της κατηγορίας, θα υποστούν «αυστηρότερη» μεταχείριση από εδώ και στο εξής με συνέπειες: την απαγόρευση για τουλάχιστον 10 χρόνια οποιουδήποτε δικαιώματος άδειας, την στέρηση επικοινωνίας με φιλικά, συγγενικά πρόσωπα, την αύξηση της υποχρεωτικής φυλάκισης από τα 16 χρόνια που ισχύει έως σήμερα στα 20 χρόνια, αυξημένα μέτρα αστυνομικής επιτήρησης της φυλάκισής τους, τον σχεδόν αποκλειστικό περιορισμό τους στο κελί και άλλα.    

Το αίσχος δεν τελειώνει όμως εδώ. Το νομοσχέδιο προβλέπει ευεργετική μεταχείριση, μέχρι και αποφυλάκιση σε όσους «ποινικούς κρατούμενους» δώσουν στοιχεία για «υποθέσεις τρομοκρατίας» στις αρχές. Όπως σωστά έχει παρατηρηθεί με αυτό το ανθρωποφαγικό μέτρο, όχι απλώς επιβραβεύεται η ρουφιανιά και η κατάδοση (ούτως ή άλλως η «αντι-τρομοκρατική εκστρατεία» είναι αδύνατη χωρίς την εκμετάλλευση του φόβου και της ρουφιανιάς) αλλά στόχος είναι ο πολιτικός και ηθικός εξανδραποδισμός των κρατούμενων για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο όλων των φυλακισμένων.

Ο νόμος Αθανασίου-Δένδια δεν αφορά μόνο σε όσους έχουν καταδικαστεί αλλά και όσους είναι, ή πρόκειται να γίνουν υπόδικοι, κατηγορούμενοι για τρομοκρατία ή  «επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια της χώρας». Όσα έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια, με τις πολύμηνες, νομικά καταχρηστικές προφυλακίσεις αγωνιστών, τις διώξεις και τις φυλακίσεις χωρίς δίκες ή στοιχεία, τις εισβολές στα σπίτια και όλα τα υπόλοιπα φαινόμενα καταστολής μιας αστικής εξουσίας σε αποσύνθεση, θεσμοθετούνται σε αυτό το νομοσχέδιο και ό,τι άλλο το ακολουθήσει. Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη την  Παρασκευή 28 Μάρτη στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια, η «Πρωτοβουλία αντίστασης και αλληλεγγύης» διοργανώνει διαδήλωση.     

Η ύπαρξη και η λειτουργία των φυλακών είναι βασικό τμήμα μιας αστικής εξουσίας που ιδιαίτερα μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008,  είναι σε κρίση και κυβερνά με νομοθετικά διατάγματα σε ένα καθεστώς ακήρυκτης έκτακτης ανάγκης. Είναι προφανές ότι το ζήτημα της υπεράσπισης των διωκόμενων για τρομοκρατία αφορά κάθε εργατική οργάνωση και συλλογικότητα της αριστεράς. Αυτή η πρόκληση δεν πρέπει να περάσει. Πρέπει να κινητοποιηθούμε και να την αποτρέψουμε, ανατρέποντας τους οργανωτές της.
Ε.Α