Γαλλία : «Μακρόν είσαι τελειωμένος οι τεμπέληδες είναι ξανά στους δρόμους»

Γαλλία

«Μακρόν είσαι τελειωμένος

οι τεμπέληδες είναι ξανά στους δρόμους»

(Σύνθημα διαδηλωτών στην πόλη της Τουλούζης)

 

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν στις 12 Σεπτεμβρίου σε όλη τη Γαλλία οι απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις που είχαν κηρύξει η Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας (CGT) ενάντια στις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που επιχειρεί να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση του τραπεζίτη και σκληρού νεοφιλελεύθερου προέδρου Μακρόν.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της CGT πάνω από 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις προγραμματισμένες διαδηλώσεις και απεργίες σε πανεθνικό  επίπεδο. Οι διαδηλώσεις ήταν αρκετά δυναμικές τόσο στο Παρίσι, όπου περίπου 60.000 εργαζόμενοι και νεολαίοι συμμετείχαν, όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Μια καλή  εικόνα δίνει ο δικτυακός τόπος Mediapart όπου στη Μασσαλία συμμετείχαν 60.000, στη Νάντη 15.000, στο Μπορντό 12.000, στη Λυών 10.000 κ.λπ. Ειδικότερα στο Παρίσι, εκτός των συνδικάτων και των κομμάτων της Αριστεράς, συμμετείχαν δυναμικά μαθητές Λυκείων με αποκλεισμούς των σχολείων τους, όσο και φοιτητικές οργανώσεις. Οι διαδηλωτές αντιμετώπισαν αρκετές φορές την αστυνομική καταστολή και υπάρχουν αρκετές εικόνες και βίντεο από την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ακόμα και πλαστικών σφαιρών. Στο Παρίσι υπολογίζεται ότι τα CRS (Γαλλικά ΜΑΤ) έριξαν τουλάχιστον 33 χειροβομβίδες κρότου λάμψης κατά του πλήθους και πυροβόλησαν 18 φορές με πλαστικές σφαίρες!

 Οι διαδηλώσεις έρχονται μερικές μέρες μετά από την πομπώδη επίσκεψη του Μακρόν στην Ελλάδα και τις δηλώσεις του περί συμπάθειας στη χρεοκοπημένη χώρα και της πλήρους στήριξής του στην κυβέρνηση Τσίπρα. Όμως, αυτό που εξόργισε ακόμα περισσότερο το Γαλλικό λαό ήταν η ομιλία του Μακρόν στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή στην Αθήνα, που μεταξύ άλλων αποκάλεσε τεμπέληδες και ακραίους όσους αντιδρούν στα διατάγματά του λέγοντας ότι δεν πρόκειται να ενδώσει. Γι’ αυτό και η λέξη «τεμπέληδες» σαρκαστικά κυριάρχησε στα συνθήματα των διαδηλωτών.

Οι πρώτες επιτυχημένες κινητοποιήσεις ήρθαν σε μια περίοδο όπου το άστρο του Μακρόν γρήγορα φθίνει. Όχι μόνο η Γαλλική αλλά και η Ευρωπαϊκή μπουρζουαζία επένδυσαν παρά πολλά στον νεαρό τραπεζίτη που τον είδαν σαν σωτήρα τους μετά την εντυπωσιακή κατάρρευση των παραδοσιακών αστικών κομμάτων στις πρόσφατες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία. Τα καθεστωτικά media, από την κάποτε αριστερή και εναλλακτική Liberation μέχρι όλα τα μεγάλα Αμερικανικά και Αγγλοσαξονικά συγκροτήματα περιέγραφαν με ύμνους το άτομό του. Απίστευτα ποσά ξοδεύτηκαν για τη δημόσια εικόνα του: από το στήσιμό του στην Τηλεόραση έως τις φαντασμαγορικές φιέστες στο Λούβρο το βράδυ της εκλογής του.

Όμως, όλα τα λεφτά και οι ελπίδες που επενδύθηκαν από τα αφεντικά του φαίνεται να καταλήγουν στα σκουπίδια από την κίνηση των εργατικών μαζών που πλέον πάνε για δεύτερο γύρο σκληρής σύγκρουσης με την κυβέρνηση και την μπουρζουαζία. Ο πρώτος γύρος έλαβε χώρα την άνοιξη του 2016 όταν επί 4 μήνες εργαζόμενοι και νεολαίοι ήταν σχεδόν σε καθημερινή βάση στους δρόμους. Αφορμή ήταν ο τότε αντεργατικός νόμος της κυβέρνησης Ολάντ. Ένας νόμος ο οποίος στην πράξη δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Οι  άγριες, αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που προσπαθεί να επιβάλλει ο Μακρόν, με διατάγματα και λεονταρισμούς, θέτουν νέα καθήκοντα και στο εργατικό κίνημα αλλά και στην Αριστερά η οποία προς το παρόν δείχνει να μην ανταποκρίνονται αρκετά στις απαιτήσεις  των μαζών παρά τη μαχητικότητα των εργατικών οργανώσεων και των απλών αγωνιστών. Στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι ένας ακόμα αντεργατικός νόμος που επιθυμεί να περάσει μια ακόμα αντιλαϊκή κυβέρνηση. Πλέον η καπιταλιστική κρίση και χρεοκοπία βρίσκεται σε φάση όπου χτυπάει την καρδιά της Ευρωζώνης. Η Γαλλία όσο και επιμελώς κι αν κρύβεται, έχει χτυπηθεί από την κρίση. Η ανεργία καλπάζει, εργοστάσια εξακολουθούν να κλίνουν για να ανοίξουν στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολικής Ευρώπης (και πιθανόν προσεχώς στην Ελλάδα?), κομμάτια της μεσαίας τάξης πετάγονται με αμείωτους ρυθμούς στο περιθώριο και προστίθενται στους ήδη απόκληρους και η ίδια η επιβίωση όσων ακόμα έχουν εργασία γίνεται πιο σκληρή και ανυπόφορη. Με την ατζέντα Μακρόν η μπουρζουαζία δίνει μια χαριστική βολή στην ήδη τσακισμένη εργατική και μεσαία τάξη. Το ζήτημα που τίθεται από την ίδια την αντικειμενική κατάσταση δεν είναι να αποσυρθεί μόνο ένας αντιλαϊκός και εργατοκτόνος νόμος. Ή αστική τάξη θα επιβιώσει γδέρνοντας και σκοτώνοντας κυριολεκτικά την εργατική και το φτωχό λαό ή η εργατική τάξη θα παλέψει για την εργατική εξουσία σκοτώνοντας την αστική. Μέση λύση δεν υπάρχει ακόμα και για την Ιμπεριαλιστική Γαλλία.

     

Οι επόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις που κήρυξε η CGT ήταν προγραμματισμένες για τις 21/9, παραμονή του υπουργικού συμβουλίου, όπου ο Μακρόν θα παρουσίαζε τα διατάγματά του. Σίγουρα η οργή του λαού ξεχειλίζει. Και ιστορικά γνωρίζουμε πως ο Γαλλικός λαός έφτανε την ταξική πάλη ως την τελική αναμέτρηση, δηλαδή στα οδοφράγματα. Και ίσως για ακόμα μια φορά ισχύσει η γνωστή φράση του Μαρξ «όταν λαλήσει ο Γαλλικός κόκορας αυτό σημαίνει επανάσταση στην Ευρώπη».

 

Π.Βλ.