Διάσημη φωτογραφία των 4 Γάλλων στρατηγών που προσπάθησαν να ανατρέψουν τον Πρόεδρο Charles de Gaulle ώστε να παραμείνουν τα γαλλικά τμήματα της Αλγερίας ως μέρη της Γαλλίας. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1961 στο Αλγέρι. Από τα αριστερά προς τα δεξιά οι στρατηγοί André Zeller, Edmond Jouhaud, Raoul Salan and Maurice Challe.
Πηγή: By Source, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=26700491

του Εμιλιάνο Μόνγκε

Σε μια άμεση παρέμβασή τους στα πολιτικά πράγματα, ομάδα στρατηγών προειδοποίησε για την εθνική “καταρράκωση” της Γαλλίας και επισήμανε την ανάγκη να ξεσηκωθεί ενάντια στον κίνδυνο του “ισλαμισμού”. Το άρθρο τους δημοσιεύτηκε στο αντιδραστικό περιοδικό Valeurs Actuelles και προκάλεσε μεγάλη συζήτηση στη Γαλλία.

Τον Μάρτιο, η εφημερίδα Mediapart εντόπισε τουλάχιστον μισή εκατοντάδα εν ενεργεία στρατιωτικών με νεοναζιστικές διασυνδέσεις, αλλά αυτή η είδηση ήταν ήδη γνωστή και είχε ανησυχήσει την DGSI (Γαλλική Υπηρεσία Πληροφοριών) το 2018. “Αυτό ονομάζεται πραξικόπημα”, λέει ο Jean-Yves Camus, διευθυντής του Παρατηρητηρίου πολιτικών ριζοσπαστικοτήτων στο Ίδρυμα Ζαν Ζωρές, αναφερόμενος στην παρέμβαση των στρατιωτικών.

Οι στρατηγοί λένε ότι για την εθνική κατάρρευση “φταίνε οι “αντιρατσιστές”, οι “ισλαμιστές και οι ορδές της περιφέρειας” (…), μια γλώσσα παρόμοια με εκείνη που βιώσαμε στην Ισπανία μετά την επιστολή που 73 απόστρατοι αξιωματικοί έγραψαν στον βασιλιά Φελίπε ΣΤ’ εναντίον της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ” (El País, 26/4). Η επιστολή αυτή υποδηλώνει ότι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα θα μπορούσε να είναι απαραίτητο για να σταματήσει ένας “εμφύλιος πόλεμος” εναντίον των μουσουλμάνων (La Razón, 27/4). Η Γαλλία έχει πέντε εκατομμύρια μουσουλμάνους, τη μεγαλύτερη κοινότητα στην Ευρώπη. Ο Μακρόν είχε προωθήσει το “νόμο για την παγκόσμια ασφάλεια” για να προσπαθήσει να ενισχύσει την καταστολή ενάντια σε αυτό που αποκάλεσε “Iσλαμική τρομοκρατία”.

Σημερινές Αξίες

Η επιστολή Σημερινές Αξίες συντάχθηκε από τον Jean-Pierre Fabre-Bernadac, πρώην αξιωματικό, και υπογράφεται από περίπου 120 πρώην ανώτερους αξιωματικούς (συνολικά 350 αξιωματικοί) και άλλους 1.000 κατώτερους αξιωματικούς. Σύμφωνα με τη Le Parisien, στους αρχικούς υπογράφοντες προστέθηκαν άλλοι 8.000, στη συνέχεια 10.000, μέχρι που σταμάτησε η καταμέτρηση. Η κυβέρνηση και το γενικό επιτελείο του στρατού απέρριψαν το αίτημα ως “περιθωριακό”. Πρόκειται για “συνταξιούχους”, επισημαίνουν.

“Μια έρευνα του ινστιτούτου Harris Interactive για το δίκτυο LCI αποκαλύπτει ότι το 58% των ερωτηθέντων υποστηρίζει τους υπογράφοντες. Επιπλέον, ένα μεγάλο ποσοστό δηλώνει ότι συμμερίζεται τις απόψεις του περιοδικού Tribune, ότι οι νόμοι της χώρας δεν ισχύουν για όλους (86%). Σχεδόν οι μισοί, το 49%, δηλώνουν υπέρ της επέμβασης του στρατού, “για την εγγύηση της τάξης και της ασφάλειας στη Γαλλία”, ακόμη και αν αυτό γίνεται χωρίς διαταγή” (El País, 29/4). Σύμφωνα με άλλες δημοσκοπήσεις, ο στρατηγός ντε Βίλιερς1Ο Pierre François Marie Le Jolis de Villiers de Saintignon (γεννημένος στις 26 Ιουλίου 1956) είναι στρατηγός του γαλλικού στρατού και πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Άμυνας. Μετά από διαφωνία με τον Εμανουέλ Μακρόν, αρχιστράτηγο των Ενόπλων Δυνάμεων, υπέβαλε την παραίτησή του στις 19 Ιουλίου 2017 συγκεντρώνει το 20% των προθέσεων ψήφου και 6 στους 10 υποστηρίζουν το κείμενο του πραξικοπήματος (https://harris-interactive.fr/opinion_polls/reactions-des-francais-a-la-tribune-des-militaires-dans-valeurs-actuelles/).

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien, ο François Lecointre (αρχηγός του στρατού), δήλωσε ότι οι στρατηγοί βρίσκονται στο “δεύτερο τμήμα” – κοντά στην αποστρατεία, αλλά ότι θα μπορούσαν ακόμη να κληθούν για μια αποστολή. Αναγνωρίζει ότι είναι ενεργοί και με επιρροή στρατιωτικοί.

Η υπουργός Άμυνας, Florence Parly, απάντησε καθυστερημένα και ήπια. Ο Μακρόν και ο Καστέ (πρωθυπουργός), παρέμειναν σιωπηλοί. Η Parly είπε ότι “όλοι θα πρέπει να παρουσιαστούν ενώπιον ενός στρατιωτικού ανώτατου συμβουλίου”, σαν αυτό να μην αποτελούσε εγγύηση ατιμωρησίας.

Το κάλεσμα υιοθετήθηκε γρήγορα από τη φασίστρια Μαρίν Λεπέν, διεκδικήτρια της προεδρίας στις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Δύο ημέρες αργότερα, έγραψε στο ίδιο περιοδικό για να καλέσει τους “κυρίους στρατηγούς” να συμμετάσχουν στο εκλογικό της σχέδιο. “Οι ανησυχίες που εκφράζετε με θάρρος (…) απαιτούν την αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης (…). Αυτός είναι ο στόχος της υποψηφιότητάς μου για την προεδρία”, δήλωσε, αν και αυτή η δήλωση θεωρήθηκε ως “αδέξια προσπάθεια στρατολόγησης”.

Η πολιτική τάση στις ένοπλες και αστυνομικές δυνάμεις – δεν είναι μυστικό. Το 2017, το 41% των στρατιωτικών και το 54% των αστυνομικών που συμμετείχαν σε έρευνα του ινστιτούτου Cevipof δήλωσαν ότι ψήφισαν τη Λεπέν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, σε σύγκριση με το 16% του συνολικού πληθυσμού (ό.π.). Υπάρχουν 210.000 εν ενεργεία στρατιωτικοί στη Γαλλία και πάνω από το 10% υπέγραψε το παραπάνω γράμμα, ενώ εικάζεται ότι η πλειοψηφία το υποστηρίζει, χωρίς να φοβάται για κυρώσεις. Κατά τη διάρκεια των τεράστιων κινητοποιήσεων και της γενικής απεργίας στις μεταφορές (2019), καθώς και κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της ρατσιστικής βίας πέρυσι, οι αστυνομικοί βγήκαν να διαμαρτυρηθούν ότι δεν έχουν τα νομικά και πολιτικά μέσα για να επιτελέσουν το καθήκον τους. Διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν χρήση όπλων ή να εκτελούν ελιγμούς ασφυξίας εναντίον κρατουμένων (όπως αυτοί στις ΗΠΑ που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ). Παρόμοιες καταγγελίες ακολούθησαν τις κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων το 2018.

08/05/2021

Μετάφραση Αρ. Μα.

Υποσημειώσεις[+]