του Salah Musa

Είμαστε αυτοί στη Γάζα, έχουμε ό,τι έχει απομείνει από το χθες, αλλά το χρώμα του ουρανού έχει αλλάξει.

Το πνεύμα μας είναι ψηλά και τα αστέρια είναι λόγια που λάμπουν… Αν τα κοιτάξεις θα διαβάσεις ολόκληρη την ιστορία μας. Εδώ γεννηθήκαμε ανάμεσα στο νερό και τη φωτιά… και ξαναγεννιόμαστε στα σύννεφα.

Γιατί ο φασίστας συνεχίζει τον εξοντωτικό πόλεμο από τον τάφο του, μέχρι τέλους; Και δεν μένει τίποτα από εμάς παρά στολίδια στα ερείπια. Έχουμε ό,τι έχουμε… Τα ονόματά μας είναι δέντρα των λόγων του Θεού και τα πουλιά πετούν ψηλότερα από ένα όπλο. Μην κόβετε τα δέντρα τού ονόματος, εσείς που στον πόλεμο προέρχεστε από τη Δύση· και μην αναπνέεται τη φωτιά σας στον αέρα. Έχεις τον Κύριό σου κι εμείς τον Κύριό μας, κι εσύ τη θρησκεία σου κι εμείς τη θρησκεία μας. Μην θάβεις τον Θεό σε βιβλία που όπως ισχυρίζεσαι σου υποσχέθηκαν μια γη πάνω στη γη μας, και μην κάνεις τον Κύριό σου κυρίαρχο στα σπίτια των παιδικών μας χρόνων. Πάρε τα λουλούδια των ονείρων μας για να δεις τη χαρά που βλέπουμε!

Εσένα που έρχεσαι θα σου λείψει η ανάμνηση να φύγεις από τη θάλασσα μας, θα σου λείψει η απομόνωση της αιωνιότητας σε ένα δάσος που δεν αγνοεί την άβυσσο, θα σου λείπει η σοφία των ηττών, θα σου λείπει η οπισθοδρόμηση στους πολέμους, θα σου λείπει μια ώρα να συλλογιστείς οτιδήποτε, για να ωριμάσει μέσα σου ένας ουρανός απαραίτητος για τη σκόνη. Και αν πρέπει να μας σκοτώσεις, μην σκοτώσεις τα πλάσματα που μας έκαναν φίλο και μη σκοτώσεις τo χθες μας. Θα σου λείψει μια ανακωχή με τα φαντάσματά μας τις άγονες νύχτες του χειμώνα, ένας λιγότερο φλεγόμενος ήλιος και μια λιγότερο φωτεινή πανσέληνος, έτσι ώστε το έγκλημα θα φαίνεται λιγότερο εορταστικό στην οθόνη της ταινίας, οπότε αφιερώστε χρόνο για να σκοτώσετε τον Θεό.

Καθώς λαμβάνουμε τα πυρά σου, δεν ανταποδίδουμε τον χαιρετισμό… Μη γράφεις πάνω μας τις εντολές του νέου θεού, του σιδερένιου θεού και μη ζητάς συνθήκη ειρήνης από τους νεκρούς, γιατί δεν υπάρχει ούτε μία από αυτές· άφησε να σας δώσει καλά νέα για ειρήνη με τον εαυτό σας και με τους άλλους. Θα ζούσαμε περισσότερο εδώ αν δεν υπήρχαν τα όπλα της Αγγλίας, το κρασί της Γαλλίας και η κορώνα της Αμερικής… και θα είχαμε ζήσει. Επίσης, ζήστε και διατηρήστε την προφορική μας ιστορία, και θα σας λέγαμε καλά νέα για την αθωότητα και τα χρυσάνθεμα. Σε σας είναι ο Κύριός σας και σε εμάς είναι ο Κύριός μας. Σε εσάς είναι το πρωί σας και σε εμάς είναι το χθες μας. Δεν αποστηθίζεις λίγη ποίηση για να σταματήσεις τη σφαγή;

Δεν είσαι φύτρα γυναικών; Δεν θήλασες, όπως εμείς το γάλα της λαχτάρας για μαμάδες; Δεν φορούσατε φτερά όπως εμείς για να ενώσετε τα πουλιά; δεν σας λέγαμε καλά νέα για την άνοιξη; Γι’ αυτό μην κραδαίνετε τα όπλα.