του Θόδωρου Κουτσουμπού

[ Η απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, με παραμονή μόνο μίας ταξιαρχίας, ελάττωσε ελαφρώς την πίεση, όμως οι Παλαιστίνιοι πέφτουν καθημερινά θύματα της Ισραηλινής βαρβαρότητας. Τελευταίο συμβάν η δολοφονία τριών παιδιών και τριών εγγονών του ηγέτη της Χαμάς Χανίγιε, με στοχευμένο βομβαρδισμό στο κέντρο της Γάζας. Στο μεταξύ, αν και οι διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή ομήρων συνεχίζονται, ο Ισραηλινός στρατός διακηρύσσει ότι επόμενος στόχος του είναι η Ράφα, όπου έχουν καταφύγει περί τους 1,7 εκατομμύρια πρόσφυγες. Παράλληλα, με όπλο της πείνα, η ηγεσία του Ισραήλ επιχειρεί να τσακίσει το φρόνημα του Παλαιστινιακού λαού που παρά την εξάμηνη γενοκτονική επίθεση παραμένει υψηλό, ενώ η μάχιμη δύναμη της παλαιστινιακής αντίστασης δεν έχει καμφθεί όπως δείχνουν στιγμιαίες αντεπιθέσεις με καταστροφή τανκς και ένοπλων δυνάμεων του “Τσαχάλ”, του Ισραηλινού στρατού.

Στο άρθρο που ακολουθεί περιγράφεται η δολοφονική στοχοποίηση από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραηλινού κράτους των γιατρών και άλλων αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο λαό της Γάζας. ]

Photograph: Belal Khaled/IRC

Ο Καθηγητής Iατρικής Nick Maynard χειρουργούσε έναν ασθενή με τραύματα από βόμβα στην κοιλιά και στο στήθος όταν ένας ισραηλινός πύραυλος έπληξε τη μονάδα εντατικής θεραπείας τού νοσοκομείου al-Aqsa στο παρακείμενο κτίριο, αναγκάζοντας την ομάδα επειγόντων περιστατικών να αποσυρθεί από τη Γάζα αρκετές ημέρες νωρίτερα από ό,τι είχαν προγραμματίσει.

Ο γιατρός Nick Maynard εργάζεται ως χειρουργός στην Οξφόρδη αλλά ταξιδεύει συχνά στη Γάζα από το 2010. «Έχω δει με τα μάτια μου επίθεση του IDF (του ισραηλινού στρατού) σε μονάδα εντατικής θεραπείας εκεί», λέει.

Η εφημερίδα Guardian πήρε συνεντεύξεις με τον χειρούργο γιατρό Maynard και άλλους γιατρούς και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που από το Ηνωμένο Βασίλειο ταξίδεψαν για να προσφέρουν εθελοντικά ιατρικές υπηρεσίες στους τραυματίες και ασθενείς της Γάζας. Οι συνεντεύξεις πάρθηκαν ύστερα από την σφαγή, την Δευτέρα 1/4/2024, επτά εργαζομένων της World Central Kitchen, της οργάνωσης που είχε φθάσει στη Γάζα για διανομή τροφής στον λιμοκτονούντα παλαιστινιακό πληθυσμό. Οι τρεις από τους επτά νεκρούς εργαζόμενους ήταν Βρετανοί πολίτες, οι υπόλοιποι από την Πολωνία, Αυστραλία, Ιρλανδία, μαζί με τον Παλαιστίνιο οδηγό και μεταφραστή. Όλοι επέβαιναν σε κομβόι τριών οχημάτων που επλήγησαν σε τρεις στοχευμένες επιθέσεις της ισραηλινής αεροπορίας. Ας σημειωθεί ότι η ίδια οργάνωση σε άλλη ανεξάρτητη αποστολή μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023 είχε προσφέρει δωρεάν χιλιάδες μερίδες φαγητού στον ισραηλινό στρατό. Όμως, αι βουλαί των Ισραηλινών στρατηγών στη Γάζα ήταν άλλες. Και σίγουρα υποκρύπτεται ένα πολιτικό ισραηλινό σχέδιο και όχι λαθεμένες πληροφορίες ή άσχημα σχεδιασμένα πλήγματα της ισραηλινής αεροπορίας – το σχέδιο εκτοπισμού όλου του Αραβικού Παλαιστινιακού πληθυσμού της Γάζας, 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων, αυτό που καταγγέλλεται από τους Παλαιστίνιους ως νέα Νάκμπα. Με δεδομένο τον θάνατο των επτά εργαζομένων της WCK, οι ανησυχίες όλων όσων μετείχαν στις ανθρωπιστικές αποστολές ήταν διάχυτη.

Γιατροί, νοσηλευτές και ανθρωπιστικές οργανώσεις από διάφορες χώρες, έχουν προστρέξει εθελοντικά για να προσφέρουν περίθαλψη στους τραυματίες, στα θύματα του πολέμου και των ανελέητων βομβαρδισμών. Ανάμεσα στους τραυματίες πολλά είναι τα παιδιά, πάνω από το 1/3 του συνόλου, που πρέπει να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία ημικατεστραμμένα, με μεγάλες ελλείψεις ιατροφαρμακευτικού υλικού, ελλείψεις προσωπικού, και ελλείψεις τροφής. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας, όσο και οι τραυματίες, πρέπει να προστατεύονται. Αντ’ αυτού, γίνονται επίλεκτος στόχος των ισραηλινών δυνάμεων.

«Στόχευαν σκόπιμα εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, οχήματα υγειονομικής περίθαλψης, κτίρια υγειονομικής περίθαλψης από τις 7 Οκτωβρίου», είπε ο Maynard, επικεφαλής ομάδας επειγόντων περιστατικών στη Γάζα τον περασμένο Δεκέμβριο με την Medical Aid for Palestinians (MAP) και την International Rescue Committee (Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης).

Από τις επιθέσεις του Ισραηλινού στρατού έχουν σκοτωθεί πάνω από 33.000 Παλαιστίνιοι. Από αυτούς τουλάχιστον 700 είναι/ήταν εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, στα νοσοκομεία, κλινικές και κέντρα του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας. Πάνω από το 1/3 των νεκρών είναι παιδιά. Οι τραυματίες ξεπερνούν τις 76.000 και με έναν πρόχειρο υπολογισμό πάνω από 25.000 πρέπει να είναι παιδιά. Όλες οι υποδομές της Λωρίδας της Γάζας έχουν συστηματικά καταστραφεί από τα πλήγματα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Δίκτυα νερού, αποχεύτευσης, ηλεκτρικού, σχολεία έχουν καταστραφεί. Τα νοσοκομεία φαίνεται να αποτελούν επίλεκτο στόχο. Από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας πριν τον παρόντα πόλεμο, μόνο τα 10 λειτουργούν και αυτά εν μέρει, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο Ισραηλινός Στρατός δικαιολογεί τις επιθέσεις κατά των νοσοκομείων ισχυριζόμενος ότι «η Χαμάς χρησιμοποιεί συστηματικά» τα νοσοκομεία και τα ιατρικά κέντρα για τις τρομοκρατικές της δραστηριότητες. Τελευταία, πολύ βάρβαρη επίθεση ήταν στο νοσοκομεία Αλ-Σίφα, όπου μετά την αποχώρηση των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων βρέθηκαν τουλάχιστον 400 πτώματα, πολλά σε ημιαποσύνθεση. Παρά τους ισχυρισμούς για ύπαρξη, στα υπόγεια του νοσοκομείου, αρχηγείου ένοπλων της Χαμάς, καμμία απόδειξη δεν προσκομίστηκε από το Ισραήλ.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία στο μυαλό μου ότι αυτό είναι απλώς ένα ακόμη παράδειγμα σκόπιμης στόχευσης επαγγελματιών υγείας και οχημάτων υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε ο καθηγητής Nick Maynard.

Αντίθετα, ο αρχηγός του επιτελείου του IDF, Herzi Halevi, είπε ότι το χτύπημα κατά των επτά μελών των εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια της World Central Kitchen ήταν «λάθος», αποδίδοντάς το σε εσφαλμένη αναγνώριση μέσα στη νύχτα. Όμως, είναι γνωστό ότι όλες οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας και οι ιατρικές ομάδες, δίνουν εκ των προτέρων το στίγμα τους και παίρνουν την άδεια από τον Ισραηλινό στρατό για κάθε μετακίνησή τους.

Γιατροί και ανθρωπιστική βοήθεια είναι στόχος των ισραηλινών δυνάμεων. Τον Ιανουάριο, όταν η ομάδα του γιατρού καθηγητή Maynard είχε φύγει και αντικατασταθεί από άλλη, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε το κατάλυμά τους στο al-Mawasi, τραυματίζοντας αρκετά μέλη της ομάδας και τον φρουρό ασφαλείας του συγκροτήματος.

Ένας άλλος γιατρός, ο Δρ Abdel Hammad, δηλώνει:

«Αυτό το επίπεδο καταστροφής είναι απίστευτο». «Επειδή ξεφεύγουν από το πρώτο χτύπημα στο χτύπημα στο νοσοκομείο έχει γίνει κανονική ρουτίνα σε αυτόν τον πόλεμο». Ο Δρ Abdel Hammad είναι χειρουργός μεταμοσχεύσεων στο Λίβερπουλ και εργαζόταν στο νοσοκομείο της Γάζας al-Shifa με μια φιλανθρωπική οργάνωση μεταμοσχεύσεων τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Hammad είπε ότι οι συνάδελφοι στο al-Shifa μοιράζονταν «απίστευτες» ιστορίες ανθρώπων και ασθενών που αφέθηκαν να πεθάνουν. Του είπαν ότι ένας πλαστικός χειρουργός, ο Δρ Ahmed Almaqadma, συνελήφθη από το νοσοκομείο με τη μητέρα του Yusra και τα πτώματά τους βρέθηκαν εκεί κοντά όταν οι δυνάμεις του Ισραήλ αποσύρθηκαν.

Ο Ισραηλινός Στρατός περιέγραψε την επιχείρηση στο αλ-Σίφα ως μια από τις πιο επιτυχημένες της εξάμηνης σύγκρουσης και ανέφερε το θάνατο 200 μαχητών, μεταξύ των οποίων και ανώτερα στελέχη. Αργότερα, οι νεκροί αυξήθηκαν στους 400. Ο ισχυρισμός όμως ότι ήταν όλοι μαχητές δεν μπόρεσε να επιβεβαιωθεί.

Ο Δρ James Smith περιέγραψε την πρώτη του νύχτα – νύχτα αγρύπνιας στη Γάζα. Προσπάθησε να μετρήσει τα συνεχή χτυπήματα από τις αεροπορικές επιδρομές. Γύρω στα 200 έχασε το μέτρημα.

«Το μόνο που θα κάνατε είναι να σκεφτείτε, πού έπεσε αυτός ο πύραυλος; Σε ποιον προσγειώθηκε;», είπε ο 35χρονος γιατρός των επειγόντων περιστατικών από το Λονδίνο.

«Το να βρισκόμαστε τόσο κοντά σε πυρά και αεροπορικές επιδρομές κάθε δευτερόλεπτο, κάθε μέρα, ήταν απίστευτα τρομακτικό και να γνωρίζουμε ότι το μόνο πράγμα που μας κρατούσε ασφαλείς ήταν ότι η τοποθεσία μας υποτίθεται ότι είχε αποσυρθεί από σύγκρουση με τον ισραηλινό στρατό, αυτό ήταν τρομακτικό, ειλικρινά.»

Η σοβαρότητα των τραυματισμών που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της εργασίας δύο εβδομάδων στο νοσοκομείο al-Aqsa της Γάζας δεν έμοιαζε με τίποτα απ’ ό,τι είχε δει ποτέ. Ένα παιδί είχε ακρωτηριαστεί λόγω τραύματος στα δύο άκρα, με τα δύο εναπομείναντα άκρα βαριά παραμορφωμένα. Ένα άλλο παιδί είχε σοβαρά εγκαύματα που δεν μπορούσε να επιβιώσει. Άνθρωποι πέθαναν στο πάτωμα χωρίς τους συγγενείς τους. Άλλοι αιμορραγούσαν μέχρι θανάτου.

«Μου είναι αδιανόητο ότι αυτές δεν είναι στοχευμένες επιθέσεις, είτε είναι εναντίον Παλαιστινίων, είτε εναντίον εργαζομένων στον τομέα της υγείας, είτε εναντίον εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα», είπε ο Smith.

«Εάν στοχεύετε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και εάν στοχεύετε το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, επιδεικνύετε μια μορφή ψυχολογικού πολέμου όπου λέτε ότι κανείς και πουθενά δεν είναι ασφαλής».

Η Δρ Deborah Harrington, μια μαιευτήρας που εργάζεται στην Οξφόρδη και ταξίδεψε στη Γάζα με τη MAP, περιέγραψε ένα υπερπλήρες νοσοκομείο al-Aqsa με πάμπολλα θύματα παιδιά τραυματισμένα από τους βομβαρδισμούς. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί, αυτή και ο Σμιθ είπαν ότι ένα βλήμα έπεσε στη μονάδα εντατικής θεραπείας, αν και κανείς τους δεν ήταν εκεί εκείνη τη στιγμή.

Η Χάρινγκτον, η οποία επισκέπτεται τη Γάζα από το 2016, περιέγραψε τις επιθέσεις στα νοσοκομεία ως «συστηματική διάλυση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης».

«Ντρέπομαι και αηδιάζομαι που αυτές οι προστασίες δεν παρέχονται σε κανέναν που προσπαθεί να προσφέρει βοήθεια, ούτε και σε αμάχους», είπε. «Η σύγκρουση δεν πρέπει να αφορά τους αμάχους και δεν πρέπει να αφορά τους ανθρώπους που προσπαθούν να τους βοηθήσουν».

Photograph: Belal Khaled/IRC

Η Κωνσταντίνα Ηλία Καρύδη, είναι «γνωστή μας» στην Ελλάδα. Στη neaprooptiki.gr μάλιστα φιλοξενούμε μια μεγάλη συνέντευξή της (βλέπε https://www.neaprooptiki.gr/ellinida-giatros-anaisthisiologos-se-nosokomeio-tis-gazas/ ). H Κωνστήλια είναι γιατρός αναισθησιολόγος από την Τρίπολη, εργάζεται σε νοσοκομείο στην Αγγλία και συμμετείχε εθελοντικά στην αποστολή γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στη Γάζα με την Medical Aid for Palestinians (ΜΑΡ) σε συνεργασία με την International Rescue Committee. Εργάστηκε για δύο εβδομάδες στο τμήμα επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο European Gaza Hospital στα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου.

Όταν έφτασαν στο European Gaza Hospital, ένα δημόσιο νοσοκομείο στη νότια Γάζα, στην περιοχή Χαν Γιούνις, η Δρ Κωνσταντίνα Ηλία Καρύδη και η ομάδα της ενημερώθηκαν ότι το νοσοκομείο, χωρητικότητας 220 κλινών πριν από τον πόλεμο είχε περίπου 1.000 ασθενείς. Στον περίβολο, στους διαδρόμους και όπου μπορεί κανείς να φανταστεί, περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι, οικογένειες, γυναίκες και παιδιά, είχαν βρει καταφύγιο ζώντας σε σκηνές ή έχοντας χωρίσει με σεντόνια κάποιο χώρο.

«Δεν μπορείτε να φανταστείτε τις τρομερές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι», είπε η 43χρονη αναισθησιολόγος.

Για δύο εβδομάδες αντιμετώπισαν ανοιχτά κατάγματα, επανορθωτικές επεμβάσεις, τραυματισμούς από έκρηξη ή θραύσματα και τραύματα από πυροβόλα όπλα. Οι ιατρικές μάσκες πλένονταν και επαναχρησιμοποιούνταν, είπε, και τα οπιοειδή για την ανακούφιση του πόνου χρησιμοποιούνται μόνο στα χειρουργεία. Η ομάδα για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο ισραηλινών πυρών περιόρισε τις κινήσεις της, παραμένοντας μέσα στο νοσοκομείο μετά τον βομβαρδισμό του συγκροτήματος τον Ιανουάριο.

«Είναι απλά αδύνατο ο IDF να μην ήξερε ποιος ήταν στο αυτοκίνητο», είπε η κυρία Καρύδη σχολιάζοντας την αεροπορική επιδρομή της Δευτέρας 1/4/2024. Οι ομάδες βοήθειας που εργάζονται στη Γάζα παρέχουν τις συντεταγμένες των κινήσεών τους στις ισραηλινές δυνάμεις μέσω ενός συστήματος το οποίο λειτουργεί μέσω του ΟΗΕ».

«Στοχοποιείτε ανθρωπιστικές οργανώσεις γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους», είπε. «Τι σημαίνει αυτό; Προσπαθείς να τρομάξεις τους ανθρώπους, προσπαθείς να τους κάνεις να φύγουν», συμπεραίνει.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Από την έναρξη της σύγκρουσης, ο ΠΟΥ έχει επαληθεύσει 906 επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη στη Γάζα, την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, το Ισραήλ και τον Λίβανο, με αποτέλεσμα 736 θανάτους και περισσότερους από 1.000 τραυματισμούς.

«Τα νοσοκομεία πρέπει να γίνονται σεβαστά και να προστατεύονται, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως πεδία μάχης», είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Για τους στρατηγούς του Ισραήλ και την ακροδεξιά κυβέρνηση με τους φασίστες που την στηρίζουν τέτοιες εκκλήσεις δεν έχουν καμμία σημασία. Η «ολοκληρωτική νίκη», την οποία εξήγγειλε ο Νετανιάχου ισοδυναμεί με την ολοκληρωτική καταστροφή όχι μόνο όλων των ανθρώπων της Παλαιστίνης αλλά και της έννοιας της ανθρωπινότητας. Υπό την ένοχη σιωπή ή τα υποκριτικά ευχολόγια των κυρίαρχων της Δύσης, συμπεριλαμβανομένου του Μητσοτάκη από την Ελλάδα.