ΓENIKH AΠEPΓIA ΣTHN APΓENTINH κατά της οικονομικής πολιτικής του δεξιού προέδρου Μάκρι και του ΔΝΤ

 

 

Iσχυρή παρέμβαση των μαχητικών ταξικών δυνάμεων

 

             

Η Αργεντινή παρέλυσε τη Δευτέρα 25 Iουνίου λόγω της εικοσιτετράωρης γενικής απεργίας που πραγματοποιήθηκε έπειτα από κάλεσμα των συνδικαλιστικών ενώσεων σε διαμαρτυρία για την οικονομική πολιτική του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι και τη συμφωνία του με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 

Η γραφειοκρατική περονική Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων (CGT) απηύθυνε το κάλεσμα για την απεργία, θέλοντας να την περιορίσει σε μια ακίνδυνη “ντουφεκιά”.  Ωστόσο τα μαχητικά, αντιγραφειοκρατικά, ταξικά συνδικάτα κι οι οργανώσεις της επαναστατικής Αριστεράς οργάνωσαν διαδηλώσεις και μπλόκα στους δρόμους  όλων των πόλεων της Αρεγεντινής.

Στο Μπουένος Άιρες, όπου αναπτύχθηκαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας αποκλείστηκε η πρόσβαση. Γύρω στις 07:00 το πρωί τοπική ώρα, οι διαδηλωτές  είχαν κλείσει τους κεντρικούς οδικούς άξονες της πρωτεύουσας.

 

Ανάλογες ενέργειες γίνανε σε όλες σχεδόν τις πόλεις, από το Τουκουμάν και την Σάλτα στον Βορρά ως την Σάντα Κρουζ στο Νότο.

Τρένα, λεωφορεία και ταξί συμμετείχαν στην απεργία, με αποτέλεσμα οι δρόμοι του Μπουένος Άιρες να είναι σχεδόν άδειοι. Τα δημόσια σχολεία παρέμειναν κλειστά και η πλειονότητα των πολιτών δεν πήγε στη δουλειά. Οι διοργανωτές υπολογίζουν ότι τουλάχιστον 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι συμμετείχαν στην απεργία.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στις 00:00 τοπική ώρα είχαν ως αποτέλεσμα να καθηλωθούν τα αεροσκάφη στα αεροδρόμια. Όλες οι εσωτερικές πτήσεις ακυρώθηκαν όπως και οι πτήσεις εξωτερικού από και προς το Μπουένος Άιρες και άλλα αεροδρόμια της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομίας Νικολάς Ντουχόβνε διατύπωσε την εκτίμηση ότι η απεργία θα στοιχίσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια στην οικονομία της Αργεντινής.

 

“Μια γενική απεργία δεν επαρκεί. Χρειάζεται να εκπονήσουμε ένα σχέδιο μάχης, για να οδηγήσουμε στην αποτυχία το σχέδιο ταξικού πολέμου εναντίον των εργαζομένων” είπε από ένα οδόφραγμα ο Μαρσέλο Ραμάλ, ηγετικό στέλεχος του τροτσκιστικού Εργατικού Κόμματος (Partido Obrero).

 

 

Eπαναστατική Aριστερά

 

Στην Πανεθνική Εργατική Συνέλευση του μαχητικού ταξικού συνδικαλισμού που κάλεσε η SUTNA (το συνδικάτο  των εργατών στην βιομηχανία ελαστικών, στην ηγεσία του οποίου βρίσκονται σύντροφοι του Partido Obrero) ανταποκρίθηκαν 30 συνδικάτα, εκατοντάδες εργοστασιακές επιτροπές και πολλές οργανώσεις της επαναστατικής Αριστεράς (PO, PTS, IS/FIT, MST κ.ά). Συναντήθηκαν το Σάββατο 23 Ιουνίου, στο Στάδιο Λούνες του Μπουένος Άιρες, για να ετοιμάσουν την ενεργητική παρέμβαση του ταξικού κινήματος στη Γενική Απεργία της 25ης Ιουνίου.

Η Πανεθνική Εργατική Συνέλευση προετοιμάστηκε και η πραγματοποίησή της ψηφίστηκε από την βάση μέσα από επιμέρους συνελεύσεις των ταξικών συνδικάτων και στους τόπους δουλειάς.

Μαζί με την προετοιμασία της επέμβασης στην κινητοποίηση της 25 Ιουνίου, στις 23 Ιουνίου πάρθηκαν μια σειρά από  σημαντικές αποφάσεις.

Επιτροπές εργασίας της Συνέλευσης επεξεργάστηκαν ένα σχέδιο δράσης που ψηφίστηκε από την ολομέλεια για μια σειρά κινητοποιήσεων για την αμέσως επόμενη περίοδο, μαζί και την ετοιμασία μιας νέας 36ωρης Γενικής Απεργίας.

Εκπόνησαν ένα  προωθημένο διεκδικητικό πρόγραμμα που συνδέει τις άμεσες απαιτήσεις με την ρήξη με το ΔΝΤ και την κυβέρνηση Μάκρι, την εθνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας κάτω από εργατικό έλεγχο, το κρατικό μονοπώλιο του εξωτερικού εμπορίου κ.ά. Με αυτόν τον τρόπο για πρώτη φορά οι  δυνάμεις του μαχητικού ταξικού αντιγραφειοκρατικού συνδικαλισμού στην Αργεντινή δεν περιορίστηκαν απλώς σε μια συμφωνία για τον συντονισμό των  αγώνων.

Ακόμα, σημαντικότερο: απερίφραστα η Πανεθνική Εργατική Συνέλευση αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου της SUTNA να τεθεί σαν στόχος του μαχητικού συνδικαλισμού η ανάπτυξη μιας νέας αντιγραφειοκρατικής ηγεσίας στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας.