Γερμανία : Η ακροδεξιά ‘στερεί’ στη Μέρκελ τους βουλευτές της
Μειοψηφία στο ίδιο της το κόμμα φαίνεται πως είναι πλέον η πάλαι ποτέ κραταιά Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.
Την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου, οι βουλευτές του CDU-CSU απέρριψαν την πρότασή της για την ανάληψη της προεδρίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τον Φόλκερ Κάουντερ.
Αντί για τον Κάουντερ, εξελέγη ο Ραλφ Μπρινκχάουζ. Ο Μπρινκχάουζ τοποθετείται σε πτέρυγες του CDU οι οποίες κινούνται δεξιότερα από τη γραμμή Μέρκελ.
Δεν είναι τυχαία, μάλιστα, σύμπτωση το γεγονός ότι το περασμένο διάστημα, ο άφαντος μέχρι πρότινος, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας και τέως Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έδωσε δύο απανωτές συνεντεύξεις επικεντρώνοντας τις δηλώσεις στο προσφυγικό, το οποίο έχει στοιχήσει ακριβά στη Μέρκελ, όπως φαίνεται από την άνοδο του ακροδεξιού AfD.
O Σόιμπλε δεν διαφωνεί με την κεντρική γραμμή Μέρκελ στο προσφυγικό, αλλά διαφωνεί μαζί της, εκ δεξιών, στα ευρωπαϊκά δημοσιονομικά ζητήματα.
Mε άλλα λόγια, η εκλογή του Μπρινκχάουζ σηματοδοτεί μάλλον μια δεξιά μετατόπιση της πλειοψηφίας των βουλευτών του CDU-CSU σε βάρος της Μέρκελ.
Η διαφορά αυτή στο συσχετισμό δυνάμεων εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU-CSU εκδηλώθηκε αμέσως μετά την αναθεώρηση της αρχικής συμφωνίας της ηγεσίας του Μεγάλου Συνασπισμού (Μέρκελ-Ζέεχοφερ -Νάλες) για την τύχη του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος, Χανς -Γκέοργκ Μάασεν, o oποίος τέθηκε σε πολιτική ”διαθεσιμότητα” αφού δήλωσε πως στο Κέμνιτς δεν διεξήχθησαν επιθετικές ενέργειες νεοναζί σε βάρος μεταναστών.
Αρχικά αποφασίστηκε η απόλυση του εν λόγω κρατικού αξιωματούχου και η μετακίνησή του στη θέση του Υφυπουργού Κρατικής Ασφάλειας υπό τον Ζέεχοφερ, τον ηγέτη του βαυαρικού CSU.
Αυτή η λύση ικανοποιούσε τον ηγέτη του βαυαρικού CSU και Ομοσπονδιακό ΥΠΕΣ, Ζέεχοφερ, ο οποίος κινείται στα δεξιά της Μέρκελ αν και το κόμμα του είναι ”αδελφό” με το κόμμα της Μέρκελ (CDU). Ικανοποιούσε, όμως, και τους υποστηριχτές του ακροδεξιού AfD, καθώς όπως έδειξε δημοσκόπηση, η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν ήθελαν την απόλυση του Μάασεν!
Επειδή, όμως, η λύση της μετάταξης του Μάασεν στο Υπουργείο του Ζέεχοφερ δεν έγινε αποδεκτή από το SPD (το οποίο απειλούσε με έξοδο από την κυβέρνηση) η Μέρκελ τελικά δέχτηκε να υποβιβασθεί ο Μάασεν σε… σύμβουλο.
Η Μέρκελ φαίνεται πως ”υπάκουσε” όχι μόνο στο SPD, αλλά και στην πλειοψηφία της γερμανικής κοινής γνώμης (όπως εκφράστηκε σε δημοσκοπήσεις), η οποία ήθελε την απόλυση του Μάασεν.
Έτσι η Μέρκελ αποφάσισε να κάνει τη χάρη της Νάλες από το SPD και όχι του Zέεχοφερ στην υπόθεση Μάασεν.
Έτσι όμως έχασε τους δεξιότερους βουλευτές του κόμματός της, οι οποίοι κατά βάση συμφωνούν περισσότερο με το Ζέεχοφερ σε σχέση με τη Μέρκελ.
Η ”ανταρσία” των βουλευτών του CDU-CSU ενάντια στην ίδια του την ηγεσία είναι το κορυφαίο έως τώρα επεισόδιο στην κρίση πολιτικής εξουσίας, η οποία έχει ξεσπάσει στη Γερμανία μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017.
Υπενθυμίζεται πως την επομένη των εκλογών, ξεκίνησαν συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης CDU-CSU με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους. Ωστόσο, κατέρρευσαν με ευθύνη, μάλλον, του CSU και των Φιλελευθέρων.
Έτσι ξεκίνησαν συνομιλίες μεταξύ CDU-CSU και SPD, αν και το SPD απέκλειε αρχικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λόγω των απωλειών που υπέστη στις τελευταίες εκλογές.
Τελικά, ο νέος Μεγάλος Συνασπισμός CDU-CSU-SPD επιτεύχθη τον περασμένο Φλεβάρη -Μάρτη, με μία μίνιμουμ, αλλά όπως αποδείχτηκε στην πράξη ανύπαρκτη πολιτική συμφωνία.
Αυτό φάνηκε κραυγαλέα τον περασμένο Ιούνιο με το προσφυγικό.
Στο μεταξύ, ο Μάρτιν Σουλτς έφυγε από την προεδρία του SPD και ανέλαβε η αριστερότερη Άντρεα Νάλες, η οποία όμως απέτυχε να αυξήσει την επιρροή του κόμματος της.
Πιο πριν ο Ζέεχοφερ άφησε την Πρωθυπουργία της Βαυαρίας για να αναλάβει το Υπουργείο Εσωτερικών, αν και δεν εγκατέλειψε την ηγεσία του CSU.
Ωστόσο, τα ποσοστά του CSU συνέχισαν να πέφτουν, γεγονός που θα φανεί στις επερχόμενες τοπικές εκλογές στη Βαυαρία στις 14 Οκτωβρίου.
Τα ίδια το CDU: Στις δημοσκοπήσεις στο Έσσεν, ενόψει των τοπικών εκλογών της 28ης Οκτωβρίου, πέφτει από το 37% στο 28%!
Βασικός πολιτικός πυροδότης αλλά και κερδισμένος της πτώσης του CDU-CSU είναι το ακροδεξιό AfD, δηλαδή η ”γερμανική εκδοχή” της ανόδου της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη.
Αν και με σχετική καθυστέρηση το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται και στη Γερμανία. Ωστόσο, παρά τα κοινά της στοιχεία με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η άνοδος της ακροδεξιάς στη Γερμανία δεν ταυτίζεται ως προ την ακριβή αφετηρία της με την άνοδο της ακροδεξιάς στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ούτε θα είναι οι ίδιες οι συνέπειές της. Και αυτό λόγω του πρωταγωνιστικού ρόλου της ιμπεριαλιστικής Γερμανίας τόσο στη διαδιακασία ευρωπαϊκής ενοποίησης, όσο και στην ντε φάκτο αποδόμησης της, ιδίως από το 2008- 2010 και έπειτα.
Έτσι, ενδεχόμενη άνοδος της ακροδεξιάς στη γερμανική πολιτική εξουσία (είτε μόνη της, είτε με άλλα κόμματα) θα είναι ίσως πιο δύσκολη-περίπλοκη από ό,τι συνέβη στην Ιταλία ή τις ανατολικές χώρες της Ευρώπης.
Ωστόσο, ήδη, επιταχύνει τις φυγόκεντρες τάσεις στην ΕΕ, αλλά και προπαντός τη χρονική στιγμή εκκκίνησης πρωτοφανών μετά τη δεκαετία του 1930 κοινωνικών και πολιτικών αναμετρήσεων, όχι μόνο στη Ευρώπη αλλά και σε όλον τον κόσμο.
Δ.Κ.