Γερμανία Η νεολαία του SPD φρενάρει το Μεγάλο Συνασπισμό

Γερμανία

Η νεολαία του SPD φρενάρει το Μεγάλο Συνασπισμό

Aπό μία κλωστή κρεμονται οι συνομιλίες μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών –Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία για το σχηματισμό κυβέρνησης ‘Μεγάλου Συνασπισμού’.

Και αυτό γιατι μόλις το 56% των συνέδρων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) ψήφισε, την Κυριακή 21 Γενάρη, υπέρ της συγκυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες, ενώ γύρω στα μέσα Φλεβάρη αναμένεται εσωκομματικό δημοψήφισμα για το ίδιο θέμα στο οποίο θα συμμετάσχουν 440.000 μέλη του SPD.

Εκείνο που, πλέον, πανθομολογείται στη Γερμανία είναι  πως το 44% των συνέδρων του SPD που  ψήφισε κατά του Μεγάλου Συνασπισμού, θα μπορούσε να αυξηθεί οδηγώντας στην έξοδο του Κόμματος από τις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Αξίζει να σημειωθεί πως επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών  που αντιτάσσονται στο Μεγάλο Συνασπισμό είναι ο επικεφαλής της Νεολαίας του Κόμματος (Junge Sozialisten /Νέοι Σοσιαλιστές) Κέβιν Κιούνερτ .

Tην ίδια στιγμή, ενισχύεται δημοσκοπικά το κόμμα της ‘Αριστεράς’ (Linke) και οι Πράσινοι, γεγονός που σημαίνει πως μέσα στη γερμανική κοινωνία υπάρχει ένα μαζικό κύμα αριστερής αμφισβήτησης δίπλα στην άνοδο της ακροδεξιάς όπως φάνηκε στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017 με την είσοδο στη Βουλή  των φασιστοειδών της AfD, αλλά και την επιστροφή των Φιλελευθέρων .

O Kιούνερτ της Νεολαίας των Σοσιαλδημοκρατών καλεί πλέον σε εγγραφή νέων μελών στο Κόμμα προκειμένου να ενισχυθεί το μπλοκ όσων τάσσονται ενάντια στη συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες στο επικείμενο δημοψήφισμα των μελών του SPD.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών και πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς,  βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Στις ομοσπονδιακές εκλογές πριν 3 μήνες, οι Σοσιαλδημοκράτες έλαβαν το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία τους.

Έπειτα ο μεγάλος χαμένος των εκλογών, Σουλτς,  ειπε ‘όχι’ σε κυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες, θεωρώντας ότι ο Μεγάλος Συναπισμός της περιόδου 2013-2017 έβλαψε πολιτικά το κόμμα του.

Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για σχηματισμό κυβέρνησης ‘Τζαμάικα’, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας και στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών, Στάινμάγερ κάλεσε το SPD να συμμετάσχει σε συνομιλίες με το κόμμα της Μέρκελ.

Το κάλεσμα του Στάινμαγερ ακολούθησε ο Σουλτς, ενώ στο μεταξύ επανεκλέγηκε πρόεδρος στο SPD με 82%.

Μετά όμως από το οριακό ‘ναι’ των συνέδρων του Κόμματός τους στο Μεγάλο Συνασπισμό, αμφισβητείται από όλους στο κόμμα του.

Την ίδια στιγμή, το κόμμα της Μέρκελ έχει αποκλείσει υποχωρήσεις στο σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος το οποίο συμφωνήθηκε στα μέσα Γενάρη. Κι αυτό γιατί και η ίδια δέχεται πιέσεις από τα δεξιά τόσο εντός του κόμματός της, όσο και εκτός, δηλαδή από τους Φιλελεύθερους του FDP και τους φασιστοειδείς της AFD.

Σύμφωνα, μάλιστα, με διαρροές από το ίδιο κόμμα, η Μέρκελ ετοιμάζεται να τινάξει στον αέρα τις συνομιλίες με το  Σουλτς, αν αυτός επιμείνει να περάσει τις θέσεις του, προκειμένου αυξήσει τις επιρροή του μέσα στο κόμμα του μέχρι το εσωκομματικό δημοψήφισμα. Σ’ αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, θα σχηματισθεί κυβέρνηση μειοψηφίας με συμμετοχή μόνο των Χριστιανοδημοκρατών και των Βαυαρών ‘αδελφών’ τους, των Χριστιανοκοινωνιστών, και θα προκηρυχθούν νέες ομοσπονδιακές εκλογές για τα μέσα Οκτώβρη, μαζί με τις εκλογές στο κρατίδιο της Βαυαρίας.

Δ.Κ.