Γερμανία (ανταπόκριση)

20 Ιανουαρίου 2024 

Πλατεία Willy Bradt Nυρεμβέργης

“Ενάντια στην κοινωνική στροφή προς τα δεξιά και το AfD, ενάντια στη φασιστική ιδεολογία του AfD και των δεξιών συμπολεμιστών του. Για τη διαφορετικότητα και τη δημοκρατία”.

Παρά τη χαμηλή θερμοκρασία, ένα πολύχρωμο πλήθος όλων των ηλικιών συγκεντρώνεται και κατακλύζει το κεντρικό σημείο της πόλης. Ταχύτατα όλο το ανατολικό  τμήμα αυτής πλημμυρίζει με 20 χιλιάδες κόσμου φωνάζοντας “κατάργηση του AfD, όλη η Νυρεμβέργη μισεί το AfD”.

Η συγκέντρωση είναι μια από τις πολλές συγκεντρώσεις που κάλεσαν οργανώσεις και συλλογικότητες στις 19, 20 και 21 Ιανουαρίου σε κεντρικά σημεία αστικών κέντρων σε όλα τα ομόσπονδα κρατίδια της  Γερμανίας.  Βερολίνο,  Μόναχο, Νυρεμβέργη, Στουτγάρδη, Βρέμη, Ανόβερο, Δρέσδη, Λειψία, Φράιμπουργκ αποτελούν μερικές από τις πόλεις στη μακρά λίστα όσων έγιναν απροσδόκητα μαζικές διαδηλώσεις.

Αφορμή στάθηκε η συνάντηση, τέλη του 2023  στο Πόστνταμ, φασιστών,  μελών  του AfD, επιχειρηματιών, νεοναζί, μελών του κινήματος των Ταυτοτήτων,  αλλά και της νεοεμφανιζόμενης “ένωσης αξιών ” προερχόμενης από το (δεξιό) CDU. Κύριο θέμα τους η μεταναστευτική πολιτική και το φασιστικό σχέδιο Remigration, δηλαδή η επιβολή απέλασης εκατομμυρίων πολιτών, αιτούντων άσυλο, μεταναστών με δικαίωμα παραμονής και των “μη αφομοιωμένων πολιτών”.

Όμως ο Λαός βγήκε στο προσκήνιο ενάντια στα πιο σκοταδιστικά, δυστοπικά, ναζιστικής έμπνευσης σχέδιά τους. Εκφωνήθηκαν λόγοι, υπήρξαν αυτοσχέδια πολύχρωμα πλακάτ, δηλώσεις, μουσική, θεατρικά δρώμενα και μεγάλες πορείες όπου ο λαός διακήρυξε την / και υπερασπίστηκε την διαφορετικότητα, την κοινωνική συνύπαρξη και ανθρωπιά.

“Οι μη αφομοιωμένοι πολίτες”, οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, βρίσκονται στις οικογένειες μας, είναι φίλοι μας και συγγενείς μας, η επίθεση [εναντίον] τους αφορά όλους εμάς” ακουγόταν παντού.  “Ποτέ ξανά είναι τώρα”, “Ανθρώπινα δικαιώματα”, “το AfD και ο ρατσισμός δεν είναι καμμιά εναλλακτική για τη Γερμανία”, είναι μερικά από τα πολυάριθμα συνθήματα.

Σε δηλώσεις προέβησαν βέβαια και τα αστικά κυβερνητικά, φιλελεύθερα, συντηρητικά κόμματα κάνοντας λόγο για “διαδηλώσεις που στηρίζουν τη δημοκρατία μας”! Φυσικά ο Λαός όχι μόνο δεν ξεχνά αλλά και βλέπει, κρίνει και ρίχνει στα σκουπίδια της Ιστορίας τόσο τα μισανθρωπικά φασιστικά μορφώματα όσο και το Κράτος και το Κεφάλαιο που στηρίζει αυτά με όλους τους δυνατούς τρόπους στα πλαίσια της “δημοκρατίας τους”.

Καλέσματα για νέες διαδηλώσεις έχουν ήδη βγει και άλλα επίκεινται.

Ε.Μ.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλώνουν κατά της ακροδεξιάς

Η δημόσια κατακραυγή ακολούθησε τις αποκαλύψεις ότι το ακροδεξιό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) είχε συζητήσει σχέδια για μαζική απέλαση μεταναστών.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε όλη τη Γερμανία για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο ακροδεξιό πολιτικό κόμμα και τη στάση του κατά των μεταναστών. Οι άνθρωποι διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις και μικρές κωμοπόλεις το Σάββατο 20/1.

Η αστυνομία είπε ότι περίπου 35.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε κάλεσμα με το πανό «Υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία – Φρανκφούρτη ενάντια στο AfD», κάνοντας πορεία στην οικονομική καρδιά της Γερμανίας.

Ένας παρόμοιος αριθμός, ορισμένοι κρατώντας αφίσες όπως «Έξω οι Ναζί», συγκεντρώθηκε στη βόρεια πόλη του Ανόβερου. Άλλες 30.000 συμμετείχαν στη δυτική πόλη του Ντόρτμουντ.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε πόλεις όπως το Μπράουνσβαϊγκ, η Ερφούρτη και το Κάσελ και πολλές μικρότερες πόλεις, αντικατοπτρίζοντας την κινητοποίηση κάθε μέρα την περασμένη εβδομάδα.

Η δημόσια τηλεόραση ARD της Γερμανίας ανέφερε τη συνολική συμμετοχή το Σάββατο σε πάνω από 200.000 άτομα.

Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις σε περίπου 100 διαφορετικές πόλεις σε όλη τη Γερμανία από την Παρασκευή έως το Σαββατοκύριακο, συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου την Κυριακή.