Γερμανία: Σάπια η συμφωνία για το ''Μεγάλο Συνασπισμό''

Γερμανία
Σάπια η συμφωνία για το ”Μεγάλο Συνασπισμό”

Το τελικό ”σύμφωνο” για το σχηματισμό συγκυβέρνησης υπέγραψαν Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, πέντε μήνες μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία.
Ωστόσο, για να μπουν και τυπικά οι Σοσιαλδημοκράτες στην κυβέρνηση, θα πρέπει το ”σύμφωνο” αυτό να εγκριθεί από το εσωκομματικό δημοψήφισμά τους.
Υπενθυμίζεται πως στο περασμένο συνέδριο του SPD, μόλις το 56% των αντιπροσώπων τους τάχθηκε υπέρ ενός νέου ”Μεγάλου Συνασπιμού”.
H ηγεσία του SPD ελπίζει να πετύχει τη στήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας των μελών του κόμματος στο προσεχές δημοψήφισμα, βασιζόμενη σε κάποιες προγραμματικές υποχωρήσεις των Χριστιανοδημοκρατών, αλλά κυρίως στην επικείμενη ανάληψη των καθηκόντων του νέου Υπουργού Οικονομικών από τον κεντρώο Σοσιαλδημοκράτη και δήμαρχο Αμβούργου, Όλαφ Σολτζ. Επίσης διαρρέεται πως ο νυν πρόεδρος του SPD, Μάρτιν Σουλτζ, θα γίνει Υπουργός Εξωτερικών και θα αφήσει την ηγεσία του κόμματος υπέρ της σχετικά ”αριστερότερης” Άντρεα Νάλες.
Με άλλα λόγια με Σοσιαλδημοκράτη ΥΠΟΙΚ και ”αριστερότερη” πρόεδρο στο κόμμα, οι επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών ελπίζουν να μειώσουν την απήχηση της αριστερής τάσης στο κόμμα που τάσσεται κατά του Μεγάλου Συνασπισμού.
Αν τα μέλη του SPD ψηφίσουν ”ναι” στο εσωκομματικό δημοψήφισμα, τότε αναμένεται να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση στη Γερμανία γύρω στα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου. Αν ψηφίσουν ”όχι”, η χώρα θα οδηγηθεί άμεσα ή σε λίγους μήνες σε νέες πρόωρες εκλογές.
Το επόμενο εκλογικό κρας τεστ του ”Μεγάλου Συνασπισμού” -εφόσον αυτός σχηματισθεί- θα είναι οι εκλογές στο κρατίδιο της Βαυαρίας, όπου κυβερνούν οι Χριστιανοκοινωνιστές, δηλαδή το τοπικό ”αδελφό” κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών.
Το γεγονός ότι ο ηγέτης των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών θα αναλάβει το Υπουργείο Εσωτερικών που είναι καθ’ ύλην αρμόδιο για τους πρόσφυγες εκτιμάται ότι θα μπορούσε να βοηθήσει το κόμμα αυτό στις επικείμενες τοπικές εκλογές, δεδομένου ότι έχει στα δεξιά του το φασίζον κόμμα της AfD.
Σε κάθε περίπτωση, κανείς στη Γερμανία δεν περιμένει να μακροημερεύσει η νέα κυβέρνηση ”Μεγάλου Συνασπιμού”, δίνοντας χρόνο ζωής το πολύ δύο χρόνων. Εκείνο που αποτελεί το σημαντικότερο σημείο τριβής μεταξύ των εταίρων της είναι το ”ευρωπαϊκό ζήτημα”.
Δ.Κ.