Ζητούν αυξήσεις που να καλύπτουν τον πληθωρισμό

του Θόδωρου Κουτσουμπού

Η μεγαλύτερη απεργία στα γερμανικά λιμάνια εδώ και 40 χρόνια πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Ιουλίου. Τα συνδικάτα ζητούν αυξήσεις που να καλύπτουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

Χάος επικράτησε το 48ωρο 14 και 15 Ιουλίου στα λιμάνια της βόρειας Γερμανίας, από το Αμβούργο, το Mπρέμερχαφεν και τη Βρέμη έως το Όλντενμπουργκ και το Βίλελμσχαφεν, από την απεργία των λιμενεργατών. Οι οικονομικές επιπτώσεις της απεργίας είναι τεράστιες, καθώς υπολογίζεται ότι το 2% της παγκόσμιας εμπορευματικής κίνησης “έχει κολλήσει” στη Βόρεια Θάλασσα. Αλλά και οι πολιτικές επιπτώσεις στην ταξική πάλη είναι τεράστιες, ανοίγοντας ένα νέο γύρο στην αναμέτρηση της εργατικής τάξης με τα αφεντικά, την κυβέρνηση και το κράτος (δικαστήρια και αστυνομία) που αντιμετωπίζει τους απεργούς ως εχθρούς.

Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων των Γερμανών λιμενεργατών βρίσκονται εδώ και καιρό σε διαπραγματεύσεις με τις λιμενικές μεταφορικές εταιρείες ζητώντας την αναπροσαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των μισθών των 12.000 περίπου εργαζομένων σε 58 εταιρείες. Τα αιτήματα για αυξήσεις είναι κεντρικά, εξαιτίας του διαρκώς διογκούμενου πληθωρισμού (7,5% φθάνει στη Γερμανία), της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία. Το συνδικάτο Ver.di ζητά συγκεκριμένα αύξηση του ωρομισθίου κατά 1,20 ευρώ και αναπροσαρμογή των μισθών.

Για να ανακόψουν την απεργία, τα αφεντικά, οι μεγάλες εταιρείες logistics του Αμβούργου HHLA και η (ανταγωνίστριά της) Eurogate, με έδρα τη Βρέμη, προσέφυγαν στα δικαστήρια ζητώντας την απαγόρευση της απεργίας. Αλλά η δικαστική απόφαση έκρινε νόμιμη την απεργία του διημέρου, απαγορεύοντας όμως τη συνέχιση των απεργιών τις επόμενες ημέρες μέχρι τις 26 Αυγούστου.

Ουσιαστικά τα δικαστήρια παρεμβαίνουν υπέρ των αφεντικών στην απεργία, εμποδίζοντας τη διεκδίκηση αυξήσεων έναντι των απωλειών του εργατικού μισθού λόγω του πληθωρισμού. Παράλληλα, η αστυνομία έκανε εμφανή τη συμπαράταξή της στο πλευρό των μεγάλων αφεντικών εξεπολύοντας βίαιη επίθεση κατά της μεγάλης απεργιακής διαδήλωσης την Παρασκευή 15/07 με γκλοπ και σπρέι πιπεριού.

Πολλοί θεωρούν την απεργία των λιμενεργατών πρόγευση της κοινωνικής έκρηξης που εγκυμονείται καθώς και άλλα στρώματα της εργατικής τάξης ωθούνται από την κρίση στο δρόμο του αγώνα. “Όλα αυτά αποτελούν ίσως μια πρόγευση του δύσκολου χειμώνα, για τον οποίο προετοιμάζουν πολίτες και εργαζομένους οι Γερμανοί πολιτικοί, με τον καγκελάριο Σολτς να έχει μιλήσει πρόσφατα για κίνδυνο «κοινωνικής έκρηξης» εξαιτίας του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης”, σημειώνει ανταποκριτής της Ντόϋτσε Βέλλε.

Η απεργία και οι απεργίες που θα ακολουθήσουν, για τη διεκδίκηση αυξήσεων αλλά και του δικαιώματος στην απεργία, έρχονται να προσθέσουν τις επιπτώσεις τους στη γερμανική και την παγκόσμια οικονομία που, πριν συνέλθει από την πανδημία, βρίσκεται στις συμπληγάδες του πολέμου στην Ουκρανία και του ενεργειακού προβλήματος της Γερμανίας, που εξαρτάται κατά 50% από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αλλά ο πληθωρισμός είναι πληθωρισμός, και για τη Γερμανία εδώ και έναν αιώνα αποτελεί αγιάτρευτη πληγή.

Επιπλέον, φόβοι εκφράζονται και για τις αντιδράσεις των συνδικάτων στο θέμα των εξαγωγών όπλων, ύστερα από τη σχετική απόφαση που εδώ και καιρό έχουν πάρει οι λιμενεργάτες της Γένοβας. Και καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, οι γερμανικές εξαγωγές, ουσιώδεις για την συνέχιση του ιμπεριαλιστικού πολέμου, βρίσκονται υπό την απειλή της εργατικής δράσης…

Απεργοί λιμενεργάτες στο Mπρέμερχαφεν τον Ιούνιο.