Για τα σχολεία των φυλακών

Τα Σχολεία 2ης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) απευθύνονται σε ενήλικες που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, δηλαδή το Γυμνάσιο. Για όσους όμως ενήλικες δεν έχουν ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση (Δημοτικό) ή δεν έχουν καν πάει στην Α’ Δημοτικού ή δεν γνωρίζουν την Ελληνική Γλώσσα, δεν υπάρχει καμία επιλογή εκπαίδευσης. Παραμένουν αγράμματοι. Όσοι βρίσκονται σε αυτή τη θέση, βιώνουν απόρριψη, υποτίμηση, μειονεξία και θεωρούν το πρόβλημα προσωπικό τους, ενώ στην πραγματικότητα είναι δομικά κοινωνικό και πολιτικό.
Στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως και σε όλες τις φυλακές, το οξυμένο πρόβλημα του αναλφαβητισμού δεν αντιμετωπίζεται και ερχόμαστε επανειλημμένως αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση όπου οι εκπαιδευτικές ανάγκες των κρατουμένων δεν βρίσκουν λύση.
Για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν στο Λύκειο, υπάρχει η επιλογή να εγγραφούν σε Γενικό Λύκειο και χωρίς να παρακολουθούν μαθήματα, να διαβάζουν μόνοι τους ή με τη συνδρομή εθελοντών.

Με το άρθρο 31 του ν.4521/2-3-2018: “1. Σε κάθε κατάστημα κράτησης […] ιδρύονται σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο ή Σ.Δ.Ε., ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ.), Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.), Δ.Ι.Ε.Κ. ενηλίκων αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και Τμήματα εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας.”
Αν και ο νόμος έχει ψηφιστεί από τον Μάρτη 2018 και τα σχολεία έχουν ξεκινήσει, καμία επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει για το χρόνο εφαρμογής του.
Ως εκπαιδευτικοί του 2ου ΣΔΕ Κορυδαλλού (Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού), γινόμαστε καθημερινά δέκτες τέτοιων αιτημάτων εκ μέρους των κρατουμένων και βιώνουμε τη μεγάλη ανάγκη ύπαρξης των προβλεπόμενων δομών. Ως εκ τούτου, ζητάμε την ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων στο αγαθό της εκπαίδευσης. Ζητάμε την έναρξη λειτουργίας των σχολείων που προβλέπονται.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ 2ου ΣΔΕ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
(ακολουθούν υπογραφές)

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Ο Σύλλογος καθηγητών του 2ου ΣΔΕ Κορυδαλλού (Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού) εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στη δοκιμασία που περνάει ο μαθητής Δημήτρης Βαρβαρέσος.

Ο Δημήτρης αποφοίτησε από το ΣΔΕ με άριστα το 2016, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο για τις επιδόσεις του όσο και για τον χαρακτήρα, το ήθος, την ευγένεια, την αξιοπρέπεια και τη διάθεσή του για προσφορά. Τις επόμενες δύο σχολικές χρονιές συνέχισε στο Λύκειο ως κατ’ ιδίαν διδαχθείς, όπου και αρίστευσε στην Α’ και στη Β’ Λυκείου, μελετώντας συνήθως μόνος του και μερικές φορές με τη συνδρομή εθελοντών εκπαιδευτικών. Τη φετινή σχολική χρονιά βρίσκεται στη Γ’ Λυκείου και σε λίγους μήνες θα διεκδικήσει με αξιώσεις την είσοδό του σε ΑΕΙ και στη σχολή που διακαώς επιθυμεί.

Ο ρόλος του εκπαιδευτικού ενηλίκων ιδιαίτερα σε χώρους όπως οι φυλακές, έχει πολλαπλές πτυχές. Η πιο σημαντική και απαιτητική είναι η ενεργοποίηση της μαθησιακής επιθυμίας και στη συνέχεια η κατάκτηση γνωσιακών στόχων από τους μαθητές. Ο Δημήτρης τα πέτυχε όλα αυτά και οι καθηγητές που είχε όλα αυτά τα χρόνια μπορούν να περηφανεύονται δικαίως και χωρίς ίχνος μετριοφροσύνης ότι πέτυχαν ως Δάσκαλοι.

Πριν λίγες μέρες μάθαμε ότι θα απομακρυνθεί από τον χώρο του σχολείου παίρνοντας μεταγωγή για κάποιο άλλο κατάστημα κράτησης. Θεωρούμε ότι η αλλαγή αυτή είναι αντιπαιδαγωγική και θα επιδράσει πολλαπλώς στην αξιέπαινη προσπάθεια που καταβάλλει ώστε, μέσω της επιστημονικής εξέλιξης και μόρφωσης να ξεφύγει από το κοινωνικά καθορισμένο μέλλον που επιφυλάσσεται σε όσους αποφυλακίζονται. Θεωρούμε ότι η απομάκρυνσή του από τους καθηγητές με τους οποίους συνεργαζόταν αλλά και από το σχολείο όπου δανειζόταν βιβλία, αντάλλασε απόψεις και έλυνε απορίες, θα αποτελέσει τροχοπέδη στην μαθησιακή του πορεία. Θα τον γεμίσει θλίψη, θα απογοητευτεί και ο μεγάλος φόβος μας είναι μήπως παραιτηθεί.

Επίσης αυτή η απομάκρυνσή του έρχεται να ματαιώσει και στα μάτια των υπολοίπων μαθητών μας τα όσα με τόσο κόπο προσπαθούμε να μεταδώσουμε για την αξία της μόρφωσης.

Ευελπιστούμε λοιπόν πως δεν θα βιώσει διάψευση της έως τώρα προσπάθειάς του και θα του επιτραπεί να εκμεταλλευτεί πλήρως τη δεύτερη ευκαιρία που δίνει η Πολιτεία.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ 2ου ΣΔΕ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
(ακολουθούν υπογραφές)