ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 20 ΜΑΗ: ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ! ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ! ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ!

Στις 20 Μαΐου με την 24ωρη πανελλαδική απεργία  της ΠΟΕΔΗΝ, την συμμετοχή της ΕΙΝΑΠ και την τρίωρη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ, οι απεργιακές κινητοποιήσεις «από τα κάτω», που άρχισαν οι ειδικευόμενοι, κύρια, γιατροί του ΕΣΥ, με επισχέσεις, κλιμακώνονται και παίρνουν πανυγειονομικό πανελλαδικό χαραχτήρα.

Η σπίθα στον κατάξερο κάμπο του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ έχει ανάψει. Τα αυτονόητα και στοιχειώδη αιτήματα των εργαζομένων στον χώρο της υγείας για αξιοπρεπή εργασία και αμοιβή, για δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, είναι η σπαρακτική κραυγή όλου του λαού. Είναι αίτημα δικαιοσύνης και ζωής και έχει θορυβήσει τους νέους διαχειριστές της εξουσίας, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία αντιμετωπίζει την κατάσταση, μέχρι στιγμής, με δηλώσεις κατανόησης, αλλά χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα. Η διάλυση της δημόσιας υγείας που έχει αρχίσει από πολύ νωρίτερα, οδηγείται με ταχύτατους ρυθμούς σε σημείο μη αντιστρεπτό. Οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, η υποχρηματοδότηση, το κλείσιμο  νοσοκομείων, η απόλυση χιλιάδων γιατρών από την πρωτοβάθμια υγεία, το νεοφιλελεύθερο θεσμικό πλαίσιο  (ΠΕΔΥ , ΚΕΝ, ΕΣΑΝ),  η διαφθορά, η  ανικανότητα και ο αυταρχισμός των διοικούντων, η συμμετοχή στα φάρμακα και στις ιατρικές πράξεις, η συρρίκνωση  και των κοινωνικών υπηρεσιών τα εκατομμύρια των ανασφάλιστων, των προσφύγων και των αποκλεισμένων, δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση που οδηγείται εκτός ελέγχου.

Όλα αυτά συμβαίνουν στον χώρο της υγείας, σε μια στιγμή που η διαχείριση της χρεωκοπίας της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει φτάνει σε αδιέξοδο.  Η δύναμη, πού γέννησε το αγωνιστικό λαϊκό τσουνάμι και ανέτρεψε όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις, και έφερε την κυβερνητική εξουσία τον αριστερό  ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν να την εκτονώσουν με τις “διαπραγματεύσεις” και με τους “έντιμους συμβιβασμούς”.

Με κυβέρνηση που βάζει το «νέο κρασί της αριστερής νίκης, στους παλιούς ασκούς της μνημονιακής πολιτικής», που ταλαντεύεται ανάμεσα στις πιέσεις της ΕΕ-ΔΝΤ και τις προσδοκίες των κατεστραμμένων λαϊκών μαζών δεν μπορούμε να πάμε πουθενά. Πρέπει να αποφασίσουμε, ή θα σεβαστούμε το χρέος των κανίβαλων/τοκογλύφων ή το αίμα και τον ιδρώτα της εργατικής τάξης και του λαού. Η μόνη “συμφωνία γέφυρα ” που μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον λαό και να οδηγήσει σε πραγματική λύση και ριζική αναδιοργάνωση της ζωής μας είναι η μονομερής διαγραφή του χρέους εδώ και τώρα.

Δεν μπορούμε  να “διαπραγματευτούμε” τα αμέτρητα θύματα από την πείνα και τις αρρώστιες. Δεν έχουμε δικαίωμα να “συμβιβαστούμε” με την κοινωνική καταστροφή. Δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε καμία αστική κυβέρνηση, κανένα γραφειοκράτη ότι απόχρωση και να έχει.

Τώρα είναι η ώρα να βάλουμε ένα τέλος στην κατάρρευση του ΕΣΥ και των νοσοκομείων. Να ενωθούμε όλοι οι εργαζόμενοι, να οργανωθούμε ανεξάρτητα και από τα κάτω, να  απαιτήσουμε και να επιβάλουμε, αξιοπρεπή υγεία, αξιοπρεπή εργασία, αξιοπρεπή  ζωή.

Την  πραγματική διέξοδο πρέπει να την αναζητήσουμε στον διαρκή και ασυμβίβαστο αγώνα που θα φέρει τους ιδίους τους εργαζόμενους στο τιμόνι της εξουσίας.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ