Τρία χρόνια συμπληρώνονται την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου από το απάνθρωπο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου από “νοικοκυραίους” και την αστυνομία. Την Τρίτη 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην οδό Γλάδστωνος και Πατησίων στις 18:00 και μία ώρα αργότερα πορεία στη Βουλή.

Της Βίκυ Κ.

Στις 21 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται τρία χρόνια από την ημέρα που δολοφονήθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος. Ήταν αρχές φθινοπώρου του 2018 και σχεδόν 10 χρόνια από την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, όταν κατάπληκτοι παρακολουθούσαμε στις οθόνες μας να διαδραματίζεται η δολοφονία ενός ανθρώπου.

Ενός νέου ανθρώπου που χαρακτηριζόταν ως ληστής και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από ιδιοκτήτες καταστημάτων και αστυνομικούς του τμήματος της Ομόνοιας που έσπευσαν στο σημείο.

Στη συνέχεια, οι πληροφορίες στον τύπο άρχισαν σιγά σιγά να ρέουν, όπως άρχισε σιγά σιγά να κατασκευάζεται και το αφήγημα της συγκάλυψης της δολοφονίας και της διαπόμπευσης του νεκρού. Το αφήγημα του δήθεν κακοποιού, του τάχα  τοξικοεξαρτημένου και  “παραβατικού” που μπήκε στο κοσμηματοπωλείο ενός “υποδειγματικού” κυρίου και ιδιοκτήτη με σκοπό να το ληστέψει. Ο κοσμηματοπώλης με την συνδρομή ενός γείτονα επίσης “εξαιρετικού” κυρίου και ιδιοκτήτη μεσιτικού γραφείου, προσπαθώντας να διώξουν τον ληστή, να προστατέψουν την περιουσία του και πάντα νομίμως αμυνόμενοι τον τραυμάτισαν. Το ίδιο έκανε και η αστυνομία που είχε κληθεί να συλλάβει τον εισβολέα, αφού ο ίδιος όντας “σκληρός κακοποιός” αντιστάθηκε, επιτέθηκε και παραλίγο να διαφύγει την σύλληψη. Ο “ληστής” τελικά ακινητοποιήθηκε και το ΕΚΑΒ τον μετέφερε, σιδηροδέσμιο, στο νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Λίγο αργότερα οι πρώτες πληροφορίες έγιναν πιο συγκεκριμένες και άρχισε να διαρρέει  στη δημοσιότητα υλικό από κάμερες της περιοχής. Ο άγνωστος μέχρι τότε “ληστής” αναγνωρίστηκε. Ήταν ο Ζακ, η Zackie  ή για άλλους πιο κοντινούς ο Ζαχαρίας! Η Zackie που ούτε ναρκωτικά, έπινε ούτε παραβατική ήταν. Και να ήταν όμως, έστω και υποθετικά, δεν είναι λόγοι που δικαιολογούν το λιντσάρισμα! Η Zackie που δεν απείλησε ποτέ κανένα, που δεν χτύπησε κανένα παρά μόνο προσπαθούσε να προστατευθεί από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δεχόταν άλλοτε με γυαλιά στο πρόσωπο και άλλοτε με κλωτσιές στο σώμα. Και στο ερώτημα που συχνά τίθεται, αντιστρέφοντας τις σχέσεις εξουσίας “τι γύρευε μέσα στο μαγαζί”  αρνούμαι να απαντήσω! Ήταν η Zackie που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου!

Ο τόπος του εγκλήματος έγινε για όλ@ μας πολύ συγκεκριμένος. Δεν έγινε  κάπου αφηρημένα στην Ομόνοια. Έγινε στον πεζόδρομο της οδού Γλάδστωνος. Ένα σημείο που αμέσως μετά τον θάνατο του Κωστόπουλου γέμισε με γκλίτερ, χρυσόσκονες και αποτελεί μέχρι σήμερα αφετηρία αντιφασιστικών αγώνων και διαδηλώσεων κατά της πατριαρχίας και των έμφυλων διακρίσεων.

Ο Ζακ ήταν ένα νέο παιδί ακτιβιστής του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος και των οροθετικών ανθρώπων, drag queen και genderqueer που αγωνιζόταν για την εξάλειψη της βίας, της καταπίεσης, του ρατσισμού και του φασισμού.

Η Zackie ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου επειδή θεωρήθηκε κίνδυνος όχι μόνο  για την ατομική ιδιοκτησία του κοσμηματοπώλη κυρ Παντελή αλλά και για την ιδιοκτησία εν γένει. Η δε μεταγενέστερη προσπάθεια διαπόμπευσής του από τον αστικό τύπο, τους μπάτσους και τους τηλεθεατές του ΣΚΑΙ και κάθε ΣΚΑΙ, έναν μόνο στόχο είχε: τον εκφασισμό της κοινωνίας και  την δημιουργία των τόσο αναγκαίων εσωτερικών εχθρών της κοινωνίας των νοικοκυραίων – των παραβατικών.

Η βιοπολιτική του φόβου είναι το πιο αποτελεσματικό κρατικό εργαλείο πρόληψης, ελέγχου, νομιμοποίησης και  εγκλημάτων και εγκληματιών. Ο φόνος του Ζακ φέρνει στην επιφάνεια όλες τις παθογένειες της Ελλάδας της κρίσης του 2018. Δολοφονήθηκε από ακροδεξιούς ιδιοκτήτες και από ένα άπραγο πλήθος που παρατηρούσε,  ξεβράζοντας στη θέα του  εγκλήματος κάθε βίαιο, αρρωστημένο και καταπιεσμένο ένστικτό του. Ένα πλήθος και μία κοινή γνώμη που έχουν ανάγκη τους παράνομους, τους πρόσφυγες, τους τοξικοεξαρτημένους και τις οροθετικές γυναίκες του 2012, ούτως ώστε να κανονικοποιήσουν οι ίδιοι  άλλοτε την εξουσία τους και άλλοτε την δυστυχία τους. Ας μην ξεχνάμε και το  γκάλοπ που έκανε Τατιάνα Στεφανίδου λίγες μέρες μετά το θάνατο του Ζακ όπου ρωτούσε τους τηλεθεατές της εάν έπραξαν  καλά οι δράστες του εγκλήματος ή όχι!

Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Κωστόπουλου κυκλοφορούν όλοι ελεύθεροι, η δίκη  δεν έχει γίνει ακόμα και η κατηγορία που αποδόθηκε στους δολοφόνους του  ήταν τελικά η πιο ελαφριά και συγκεκριμένα αυτή της θανατηφόρου σωματικής βλάβης. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες συγκάλυψης του εγκλήματος και παραποίησης της αλήθειας. Εμείς όμως θα είμαστε εκεί μέχρι το τέλος απαιτώντας την ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΤΙΜΩΡΙΑ τους. Η δύναμή τους και η δύναμή μας για ακόμα μια φορά σε μάχη.

Ο φασίστας μάλιστα δικηγόρος των δολοφόνων του  Ζακ, Θάνος Πλεύρης, λόγω της υπουργοποίησής του αναγκαστικά αποσύρθηκε από τη δίκη μιας και ανέλαβε τα καθήκοντα του υπουργείου Υγείας. Ανέλαβε ως επικεφαλής  ώστε να τελειώσει μία ώρα αρχύτερα τη βρώμικη δουλειά.

Λίγα  χρόνια πιο πριν άλλο ένα διαμάντι της ακροδεξιάς ο  Κών/νος Μπογδάνος μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή με παρρησία δήλωνε  “όταν ακούω το όνομα Ζακ Κωστόπουλος σκέφτομαι τους βρωμιάρηδες και τους αναρχομπάχαλους”. Εμείς όταν ακούμε το όνομα Κ. Μπογδάνος σκεφτόμαστε κάθε φασίστα, ομοφοβικό, πατριάρχη και εξουσιαστή.

Αλλά η εξουσία τους θα τελειώσει εκεί που θα αρχίσει η δική μας. Η εξουσία των εργατών, των καταπιεσμένων, των καταφρονεμένων, των περιθωριοποιημένων, των απόκληρων. Μέχρι τότε θυμόμαστε και τιμούμε όλους τους νεκρούς, τις νεκρές και τ@ νεκρ@ μας.

Η Ελλάδα με την δολοφονία του  Κωστόπουλου λειτούργησε ως πρωτοπόρος και έδειξε  τον δρόμο στον Derek Chauvin, τον Αμερικανό αστυνομικό που δολοφόνησε τον George Floyd. Ολα@ θυμόμαστε το “i can’t breathe”  που αποτελεί άλλη μια φράση υπενθύμισης του αγώνα μας. Για τον αγώνα που δίνουμε καθημερινά και παντού ενάντια σε κάθε βιαστή, γυναικοκτόνο, ρατσιστή, πατριάρχη και μπάτσο. Για τον Παύλο Φύσσα, τον Αλέξη Γρηγορόπουλο,  τον Εμπούκα, την Κάρολαϊν, την Σούζαν Ίτον, τον Βασίλη Μάγγο, τον Σάμουελ, άλλο ένα θύμα ομοφοβικού εγκλήματος  πριν λίγους μήνες στην Ισπανία, τον Λουκμάν, τον Γιακουμάκη, την Τοπαλούδη, την καθαρίστρια στα Πετράλωνα, τους τραυματίες στα γεγονότα  της Νέας Σμύρνης και όλ@ όσ@ σκότωσαν ή χτύπησαν με τα ίδια τους τα χέρια.

Κλείνοντας παραθέτω δυο λόγια της Zackie που μπορούν να θεωρηθούν και προφητικά : “Κοίτα να δεις εγώ με τη βία δεν το έχω, δεν το είχα ρε παιδί μου. Δεν το ’χω παρότι έχω έρθει αντιμέτωπος με αυτή πολλές φορές στη ζωή μου. Όσες και όσοι θέλετε βία είστε απέναντι από εμένα. Εγώ στη βία απαντάω με λόγια, με πράξεις που δεν την αναπαράγουν, με αντίσταση και πάνω από όλα με χιούμορ και αγάπη. Και ξέρεις κάτι;  Το ότι έχω δεχτεί τόση βία και αρνούμαι να της επιτρέψω να με κάνει να μοιάσω με το τέρας δεν με κάνει δειλά ανήμπορο ή μη επαναστάτη. Με κάνει δυνατότερο  από τον καθένα που νομίζει ότι η δύναμη   βρίσκεται στους μυς”.

                Στην Ομόνοια δεν έγινε ληστεία – μπάτσοι και αφεντικά κάναν δολοφονία.

                        Απαιτούμε να εκδικαστεί άμεσα η υπόθεση του/της Ζακ/Zackie Oh!

                        Απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία των δολοφόνων του/της

                                             Δεν ξεχνάμε δεν συγχωρούμε.