Aντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού. Στις 24/1 ήλθε το σχετικό νομοσχέδιο Βρούτση σε “δημόσια διαβούλευση”, η οποία έληξε στις 7/2.

Έως τις 12/2 αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, ενώ έως τις 21/2 εκτιμάται ότι θα ψηφισθεί. Ωστόσο, οι ρυθμοί της εφαρμογής του θα διαφοροποιηθούν ανά βασικό τομέα.

Όσον αφορά τις νέες εισφορές για 1,5 εκατομμύριο επαγγελματιών και αγροτών, το κατώτατο επίπεδο των οποίων θα είναι κατά 20% υψηλότερο σε σχέση με εκείνο του ν. Κατρούγκαλου, θα εφαρμοσθούν αμέσως μετά την ψήφιση του ν/σ, δηλαδή το πολύ έως τις αρχές Μάρτη.
Μάλιστα, η ισχύς τους θα είναι αναδρομική και θα ξεκινά από το Γενάρη.

Αντίθετα, ο τομέας του νέου Ασφαλιστικού, ο οποίος θα αφορά τις αυξήσεις σε συντάξεις θα εφαρμοσθεί με αρκετή καθυστέρηση.
Συγκεκριμένα, θα καταβληθούν τον ερχόμενο Ιούνιο, αντί για Απρίλιο. Ο λόγος για τις αυξήσεις κατά μέσο όρο 5% σε 50.000 -70.000 “νέες” κύριες συντάξεις όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και 30% σε κοντά 300.000 επικουρικές συντάξεις που κόπηκαν το 2016. Αμφότερες αυτές οι αυξήσεις θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Οκτώβρη του 2019.

Κάπως έτσι αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο Βρούτση, το οποίο θα έλθει, όπως ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε, να “ευθυγραμμίσει” το Ασφαλιστικό σε σχέση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με το νόμο Κατρούγκαλου. Ανεξάρτητα, από το αν κάτι τέτοιο ισχύει από νομική άποψη, είναι πολύ αμφίβολες οι συνέπειές του στο δημοσιονομικό κομμάτι των ταμείων. Παράλληλα, -και αυτό είναι το πιο σημαντικό!- το νομοσχέδιο  “δεν θα αίρει τις αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου”, όπως διατείνεται ο Βρούτσης.

Ας τα πάρουμε, όμως, τα πράγματα, από την αρχή. Το κόστος των αυξήσεων δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ (έναντι περικοπών σχεδόν 10 δισ. ευρώ που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι κατά την περίοδο των Μνημονίων).
Το Υπουργείο Εργασίας έχει στη διάθεσή του φέτος κοντά στο 1 δισ. ευρώ για να καλύψει το κόστος αυτών των αυξήσεων ή όποιων άλλων, μη προβλεπόμενων, αναγκών των ταμείων.
Συνεπώς θα έλεγε κανείς πως το ποσό των 500 εκατ. ευρώ φτάνει και… περισσεύει για τις αυξήσεις.

Δεν είναι, όμως, έτσι, καθώς η έως τώρα εκτέλεση του προϋπολογισμού του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) δείχνει πως οι δαπάνες για την καταβολή συντάξεων (χωρίς να συμπεριληφθεί καμία από τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις) θα είναι έως και κατά 500 εκατ. ευρώ υψηλότερες σε σχέση με τις προβλεπόμενες.

Συνεπώς, τα 500 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να περισσέψουν από τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις, θα χρειαζόνταν πιθανότατα για την κάλυψη της “τρύπας” στη δαπάνη συνολικά για τις κύριες συντάξεις.
Έτσι, ενδεχομένως να εξανεμισθεί οποιαδήποτε ελπίδα για την καταβολή κάποιου ποσού στήριξης, ιδίως, των χαμηλοσυνταξιούχων, δεδομένου ότι φέτος δεν θα δοθεί η “13η σύνταξη” την οποία έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) πέρσι το Πάσχα, καθώς το ποσό που είχε από πέρσι εξασφαλισθεί θα δοθεί στις αυξήσεις σε κύριες -επικουρικές συντάξεις και στην κάλυψη της “τρύπας” στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ. Ωστόσο, μπορεί ούτε αυτό το επιπλέον 1 δισ. ευρώ να φτάσει για να μην ξεφύγει ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ.
Και αυτό λόγω του αυξανόμενου αριθμού εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Το 2019 ανήλθε στις 150.000 έναντι 100.000 το 2018. Παράλληλα, σημειώνεται αύξηση των έγκυρων έναντι των άκυρων αιτήσεων.

Έτσι αυξάνεται δυνάμει το κόστος εξόφλησής τους. Και αυτό την ώρα που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλλει… αύξηση των ρυθμών καταβολής νέων συντάξεων.

Μία αύξηση μόλις 20% των σχετικών ρυθμών θα οδηγούσε σε επιπλέον δαπάνη 250 εκατ. ευρώ και αυτομάτως σε εξανέμιση της πρόβλεψης για πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ.
Την ίδια ώρα, εκκρεμούν οι αποφάσεις του ΣτΕ ιδίως για τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων για την επιστροφή των περικοπών που υπέστησαν μεταξύ Ιουλίου 2015 -Απριλίου 2016 (βάσει των νόμων του 2011-2012 που η ίδια ΝΔ ψήφισε !).

Το κόστος τους ανέρχεται σε 3,8 δισ. ευρώ. Στο Υπ. Εργασιας θεωρούν πολύ πιθανό το ΣτΕ να επιδικάσει το ποσό αυτό και, έτσι, η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να το δώσει στους συνταξιούχους.
Ήδη τα ταμεία ψάχνουν πόρους προκειμένου να διασφαλίσουν την καταβολή αυτών των αναδρομικών σε 2 – 3 ετήσιες μεγάλες δόσεις.

Οι μόνοι πόροι που υπάρχουν βρίσκονται στα αποθεματικά των Ταμείων.
Συνεπώς, θα πρέπει να “σπάσουν” οι κουμπαράδες τους, οι οποίοι, όμως, γέμισαν από τις εισφορές των ίδιων συνταξιούχων (από το 2011 πληρώνουν “εισφορές αλληλεγγύης” υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών-ΑΚΑΓΕ) αλλά και τους φόρους τους οποίους δυσανάλογα πληρώνουν τόσο οι ίδιοι οι συνταξιούχοι, όσο και οι μισθωτοί.
Έτσι, μπορεί η κυβέρνηση, στην περίπτωση που επιλέξει να πάρει ένα μέρος των αποθεματικών των ταμείων, να παρουσιάσει μία τέτοια κίνηση ως “σωτήρια” (καθώς “δεν υπάρχει”, κατά την ίδια, άλλος τρόπος καταβολής των αναδρομικών), αλλά οι συνταξιούχοι θα πρέπει να ξέρουν τα λεφτά τα οποία μπορεί να πάρουν “εφάπαξ” και όχι μόνιμα θα είναι… δικά τους, δηλαδή θα προέρχονται ιδίως από τις δικές τους ασφαλιστικές “αποταμιεύσεις”.

Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων και συγκεκριμένα, πάνω από τα 3/4, δεν θα δει καμία αύξηση από αυτές που προβλέπει το νομοσχέδιο. Μεσοσταθμικά δε η αύξηση στις αποδοχές του 1/4 των συνταξιούχων (από κύριες και επικουρικές συντάξεις) δεν θα ξεπερνά το 10%.

Αυτή είναι η “δικαιοσύνη” την οποία θα φέρει η Νέα Δημοκρατία στο Ασφαλιστικό… Η Νέα Δημοκρατία που, συγκυβερνώντας με το ΠΑΣΟΚ, ψήφισε τις πιο άγριες περικοπές το 2011-2012, αλλά -ας μην ξεχνάμε!- και το 3ο Μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο οδήγησε στο νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή στην κατάργηση του ΕΚΑΣ (η οποία αφαίρεσε το 15% του εισοδήματος από 300.000 χαμηλοσυνταξιούχους), την μείωση των εφάπαξ κατά 20% κ.λπ. Το κόμμα αυτό, χωρίς ίχνος ντροπής, θέλει τώρα να εμφανισθεί ως “Μεσσίας” των συνταξιούχων….
Δ.Κ.