της Τρισεύγενης Βαρελά
Την Παρασκευή 27 Μάη 2022 η “Συνέλευση Χρηστών και Υγειονομικών της Το.Μ.Υ. Κεραμεικού” κάλεσε στην πλατεία της Αγίας Αικατερίνης στα Κάτω Πετράλωνα, τους κατοίκους των γύρω περιοχών σε μία εκδήλωση – συζήτηση σχετικά με το νέο νόμο του υπουργείου υγείας που ουσιαστικά καταργεί την πρωτοβάθμια δωρεάν δημόσια φροντίδα υγείας και αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας και παροχής υπηρεσιών στη δευτεροβάθμια περίθαλψη ιδιωτικοποιώντας ουσιαστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν γύρω στα 100 άτομα, χρήστες υπηρεσιών υγείας. Αναλύθηκε ο νόμος που υποβαθμίζει τις δημόσιες δομές, Κέντρα Υγείας και Το.Μ.Υ και αλλάζει ριζικά όσα ξέραμε για το ήδη αποψιλωμένο από παροχές υπηρεσιών Εθνικό Σύστημα Υγείας, τέθηκαν ερωτήματα από τους παρευρισκόμενους και ακολούθησε συζήτηση.
Το υπουργείο μιλά για τον θεσμό “Γιατρός για όλους” και τον προσωπικό γιατρό που θα αντικαταστήσει τον οικογενειακό γιατρό. Μιλά για την καθολικότητα της κάλυψης του πληθυσμού, όμως, τη στιγμή που δεν δίνει χρήματα για νέες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και υλικοτεχνικών υποδομών, στρέφει αναγκαστικά στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα όλο και πιο πολλούς ασθενείς. Τα ιδιωτικά πολυϊατρεία κοστολογούν κατά βούληση στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς. Μεγαλώνει το χάσμα στο ταξικό κατά βάση σύστημα υγείας και διευρύνει και μεγεθύνει τις κοινωνικές ανισότητες με αποτέλεσμα μεγάλα στρώματα πληθυσμού να μη μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες φροντίδας της υγείας τους.

Για ένα πληθυσμό 11 εκατομμυρίων υπάρχουν αυτή τη στιγμή 846 οικογενειακοί γιατροί (γενικοί, παθολόγοι, παιδίατροι). Με ελάχιστο αριθμό ασθενών που μπορεί να έχει κάθε γιατρός 2000 άτομα, χρειάζεται το σύστημα υγείας κοντά στους 5-5.500 γιατρούς για να καλυφθεί ο πληθυσμός. Αυτό χωρίς προσλήψεις δεν μπορεί να επιτευχθεί και έτσι αφήνει παράθυρο ο προσωπικός γιατρός να μπορεί να είναι και ένας ιδιώτης γιατρός. Ο νέος νόμος διοικητικά ενσωματώνει Το.Μ.Υ και Κέντρα Υγείας για να είναι πιο εύκολο να μετακινούν γιατρούς όπου αυτοί αποφασίζουν. Οι χρήστες υπηρεσιών υγείας με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών ραντεβού τα οποία θα έχουν πανελλαδική εμβέλεια και μεγάλη ζήτηση, θα δυσκολεύονται να βρουν γιατρό στην δομή της γειτονιάς τους εφ’ όσον και αν υπάρχει και αυτή.
Η σχέση γιατρού – ασθενούς δεν είναι μία τυπική διαδικασία που ορίζουν οι διατάξεις, οι κανονισμοί και οι νόμοι. Είναι καθαρά μία προσωπική σχέση εκτίμησης και εμπιστοσύνης από την μεριά του ασθενούς, η γνώση του ιστορικού του ασθενούς με υπευθυνότητα και φροντίδα από τη μεριά του γιατρού.
Για τα νοσοκομεία που ήδη έχει επιδεινωθεί η κατάσταση από την περίοδο της καραντίνας εξ αιτίας του κορονοϊού με υποστελεχωμένες ΜΕΘ, ράτζα στις κλινικές, αναστολές νοσηλευτικού προσωπικού, συνταξιοδοτήσεις που δεν αναπληρώνονται οι θέσεις, πτέρυγες νοσοκομείων που έχουν κλείσει, το τοπίο θα γίνει ακόμη πιο δυστοπικό για την νοσοκομειακή περίθαλψη.
Για μία εγχείρηση όταν δεν υπήρχε επειγότητα περιστατικού οι ασθενείς έμπαιναν σε μία λίστα αναμονής για να γίνει ένα πρωινό χειρουργείο, όσοι ήθελαν απογευματινά, πλήρωναν φακελάκι με όχι και τόσο ευτελή ποσά.
Τα χρήματα που πληρώνουν τα ταμεία μας για μία εγχείρηση περιλαμβάνουν νοσήλεια, φάρμακα, υγειονομικό προσωπικό, καθαρίστριες κ.λπ., ό,τι γενικότερα αφορά νοσοκομείο και γιατρό.

Τώρα, με το νέο νόμο, στο απογευματινό χειρουργείο το 70% θα το καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και το 30% ο ασθενής όπου ένα μέρος θα πηγαίνει για το νοσοκομείο και ένα άλλο ως φόρος στο κράτος και την αμοιβή του γιατρού, χρήματα που δεν υπάρχουν στις τσέπες του φτωχοποιημένου λαού.
Ουσιαστικά νομιμοποιεί το φακελάκι που γίνεται οργανικό κομμάτι λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων.
Και όλα αυτά τη στιγμή που ο λαός εν μέσω ενός συνεχιζόμενου πολέμου, στενάζει από ανεργία, φτώχεια, αδυνατεί να πληρώσει υπέρογκες υποχρεώσεις σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας, ρήτρες, αγκομαχά με τον ΕΝΦΙΑ, τις φορολογίες, τις βενζίνες, ζει μέσα σε ένα δυστοπικό τοπίο.
Ενάντια στις θανατοπολιτικές της κυβέρνησης
Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη Ζωή και την Αξιοπρέπεια !
Ένα κίνημα υγειονομικών και χρηστών πρέπει να απαιτήσει:
Προσλήψεις μόνιμου δημόσιου προσωπικού
Καμμία απόλυση υγειονομικών
Επαναπρόσληψη του προσωπικού που είναι σε αναστολή
Χρήματα για υλικοτεχνική υποδομή στα νοσοκομεία, τις Το.Μ.Υ και τα Κέντρα Υγείας
Καμία σύμπραξη με εργολάβους της υγείας, καμιά παράδοση της δημόσιας περίθαλψης στους ιδιώτες
Δικαίωμα στη δωρεάν δημόσια υγεία για όλες/ους χωρίς αποκλεισμούς φύλου, φυλής, εισοδήματος, εθνικότητας