της Κατερίνας Μάτσα

Εκατομμύρια φτωχές οικογένειες στη Βρετανία αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Η κατάσταση είναι δραματική, ιδιαίτερα για τα παιδιά, για τους συνταξιούχους και τους ανάπηρους. Ο αριθμός των απόκληρων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Η «Επιτροπή Στρατηγικής για τη Φτώχεια», που συστάθηκε γι’ αυτό το λόγο και στην οποία συμμετέχουν προσωπικότητες από όλα τα βρετανικά κόμματα, προειδοποιεί τους αρμόδιους ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μέγιστο κίνδυνο, που πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί από την κυβέρνηση με συγκεκριμένα μέτρα.

Η Επιτροπή, όπως αναφέρει ο Guardian (19/9/23), έχει υπολογίσει ότι το ετήσιο κόστος των μέτρων μείωσης της φτώχειας στη Βρετανία φτάνει τα 36 δισεκ. λίρες, ποσό που ισοδυναμεί με 6.000 λίρες το χρόνο για 6 εκατομμύρια φτωχές οικογένειες. Το νούμερο αυτό προκύπτει από το συνδυασμό επιδομάτων, μισθολογικών αυξήσεων, μείωσης ενοικίων και ενέργειας καθώς και βελτιωμένες υπηρεσίες υγείας. Η κυβέρνηση, βέβαια, του δισεκατομμυριούχου Σούνακ δεν βάζει το πρόβλημα στις άμεσες προτεραιότητές της και δεν σχεδιάζει να πάρει μέτρα.

Κατά τη Επιτροπή, το 31% των ατόμων που επίσημα θεωρούνται φτωχοί βιώνουν την απόλυτη φτώχεια, δηλαδή βρίσκονται κατά 50% κάτω από το κατώφλι της φτώχειας. Οι αιτίες είναι πολλές και σε πολλά επίπεδα. Ευθύνονται οι χαμηλοί μισθοί, η τρομερή αύξηση των ενοικίων, οι ανεπάρκειες του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και άλλα.

Είναι φανερό ότι η ανθρωπότητα – μαζί κι ο φτωχοποιημένος λαϊκός πληθυσμός της Ελλάδας, βρίσκεται μπροστά σε μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή σε παγκόσμια κλίμακα. Το φάσμα της πείνας δεν απειλεί μόνο τις καθυστερημένες χώρες, αλλά τις ίδιες της ιμπεριαλιστικές μητροπόλεις, με πρώτες τη Βρετανία και την Αμερική.