Νέες μεγάλες διαδηλώσεις στο Παρίσι

Νέες μεγάλες διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία στο Παρίσι πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 28 Νοέμβρη σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη Γαλλία. Οι αρχές αναφέρουν ότι διαδήλωσαν πάνω από 133.000(!) άτομα. Τους μέτρησαν φαίνεται έναν έναν…

Οι διαδηλωτές κρατούσαν κόκκινες σημαίες των συνδικάτων, την τρίχρωμη σημαία και πλακάτ με καταγγέλλοντας την αστυνομική βία. Απαιτούσαν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Γκεράλντ Νταρμάνιν.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον του πλήθους, όταν διαδηλωτές πυροδότησαν πυροτεχνήματα. Οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και πέταξαν πέτρες. Τριάντα επτά αστυνομικοί και χωροφύλακες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, σύμφωνα με την αστυνομία. “Καταδικάζω για άλλη μια φορά την απαράδεκτη βία κατά των δυνάμεων ασφαλείας”, έγραψε ο υπουργός εσωτερικών Darmanin στο Twitter, αλλά δεν ήταν καταδικαστικός για την αγριότητα και το ρατσισμό των αστυνομικών του κατά του μαύρου μουσικού παραγωγού Michel Zecler, μέσα στο στούντιο όπου εργάζεται. Ούτε για την βαρβαρότητα και το ρατσισμό κατά μεταναστών που στην αρχή της περασμένης βδομάδας πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία σε σκηνές στο κέντρο του Παρισιού. Οι αστυνομικοί εκκένωσαν τον χώρο πετώντας τους ανθρώπους σα σκουπίδια από τις σκηνές τους.

Στις περισσότερες μεγάλες πόλεις χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν για μια ακόμη φορά στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την αστυνομική βία και τον νόμο για τη φωτογράφηση των αστυνομικών (το νομοσχέδιο περί «Καθολικής Ασφάλειας» που απαγορεύει τη δημοσίευση φωτογραφιών αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας και ο οποίος περιορίζει το δικαίωμα των δημοσιογράφων να φωτογραφίζουν, να βιντεοσκοπούν και να καταγγέλλουν την αστυνομική βία).

Αφορμή για τις νέες διαδηλώσεις στάθηκε ο πρόσφατος ξυλοδαρμός ενός μαύρου μουσικού παραγωγού από αστυνομικούς (διάβαζε και παρακάτω).

Εκτός από το Παρίσι, διαδηλώσεις έγιναν στο Μπορντό, τη Λιόν, το Στρασβούργο, τη Μασσαλία, την Γκρενόμπλ, το Κλερμόν-Φεράν και άλλες πόλεις.

Στη Λιλ, περίπου 1.000-1.500 διαδηλωτές, με επικεφαλής τη δήμαρχο, συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας το σύνθημα «Ελευθερία, Ισότητα, Βιντεοσκόπηση».

Στο Μονπελιέ, περίπου 4-5.000 διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως: «Περισσότεροι αστυνομικοί παρά γιατροί – αυτή είναι η προτεραιότητα».

Αντιμέτωπη με την καθολική αντίδραση και ίσως ελισσόμενη, η κυβέρνηση άφησε ένα παράθυρο υποχώρησης ως προς την σκληρότητα του νόμου, με τον πρωθυπουργό Jean Castex να ανακοινώνει, την Παρασκευή 27/11, ότι θα διορίσει επιτροπή για την αναδιατύπωση του άρθρου 24.

Σύμφωνα με το άρθρο, οι παραβάτες θα μπορούσαν να καταδικαστούν σε ένα έτος φυλάκισης και να τους επιβληθεί πρόστιμο 45.000 ευρώ για την κοινή χρήση εικόνων αστυνομικών.

Θ.Κ.

Από το Παρίσι ο σ. Γκυ Εσέρ γράφει για τη Νέα Προοπτική:

Ο Μακρόν οικοδομεί αστυνομικό κράτος

Ο «νόμος Καθολικής Ασφάλειας»

του Γκυ Εσέρ

Οι λεγόμενες δυνάμεις “του νόμου και της τάξης” της Γαλλίας του Μακρόν έχουν πάρει την εντολή να τρομοκρατούν τους διαδηλωτές. Σε πρώτο χρόνο τα συστημικά ΜΜΕ δεν είδαν τίποτε, δίνοντας στους μακρονικούς τη δυνατότητα να αρνούνται τις βιαιοπραγίες της αστυνομίας.

Όμως τα βίντεο που είχαν ληφθεί από αυτόπτες μάρτυρες και από τα θύματα τίναξαν στον αέρα τη λογοκρισία και τα ψέματα του κράτους. Όλη η Μακρονιάδα, ο Πρόεδρος, οι υπουργοί, οι βουλευτές, μαζί με πολιτικούς της Δεξιάς και της Ακρας Δεξιάς άρχισαν να ζητούν όλο και πιο ελευθεροκτόνους νόμους. Και χρησιμοποίησαν όλα τα προσχήματα, τους τζιχαντιστές, τα Κίτρινα Γιλέκα, τον κορονοϊό, τις διαδηλώσεις, για να κάνουν την Γαλλία στυγνό αστυνομικό κράτος. Πρέπει, βέβαια, να πούμε ότι ο Μακρόν, πριν ακόμα εκλεγεί, είχε ανακοινώσει ότι θα έκανε αγώνα ενάντια στα «fake news“. Σε όλα τα πεδία, από το σφίξιμο των λουριών των βουλευτών, την κατάσταση εξαίρεσης, το νόμο AVIA, το νόμο LPR (απαγόρευση στους φοιτητές και το προσωπικό να διαδηλώνουν εντός του Πανεπιστημίου) και τώρα τον «νόμο Καθολικής Ασφάλειας», που, μεταξύ των άλλων, απαγορεύει την βιντεοσκόπηση και φωτογράφηση αστυνομικών που βιαιοπραγούν και καταργεί τα δικαιώματα των δημοσιογράφων. Σε όλα τα πεδία η γαλλική μπουρζουαζία ανανεώνει τους δεσμούς της με τις Βερσαλλίες και το Βισύ.

Στη δεκαετία του 30 ο Τρότσκι έγραψε σημαντικά κείμενα που πρέπει να ξαναδιαβάσουμε, για τα μέσα της πάλης ενάντια στην κρατική βία και το θανάσιμο κακό, τον φασισμό.

Στη Γαλλία, άρχισαν να εκδηλώνονται πολυάριθμες αντιδράσεις τις τελευταίες μέρες. Έγιναν διαδηλώσεις, παρά την καταστολή. Όμως εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις, η καταγγελία περιορίζεται στην απειλή κατά των δικαιωμάτων στην πληροφόρηση, οπωσδήποτε πολύ σημαντικό, αλλά το διακύβευμα ξεπερνά κατά πολύ τον Τύπο. Αφορά στα πολιτικά δικαιώματα των λαϊκών τάξεων, που γίνονται στόχος άγριας επίθεσης.

Στη Γαλλία δεν έχουμε γνωρίσει τέτοιες επιθέσεις παρά μόνο στο καθεστώς του Βισύ (1940 – 1944) και στη διάρκεια του πραξικοπήματος των στρατηγών στην Αλγερία στις 21 Απρίλη 1961

GuyH.

Σημείωμα της Νέας Προοπτικής

Δεν είχαμε προλάβει να ολοκληρώσουμε την μετάφραση ενός χαρακτηριστικού αποσπάσματος από ευρύτερη ανάλυση του συντρόφου μας στο Παρίσι για την κατάσταση στη Γαλλία και τον «νόμο καθολικής ασφάλειας”, όταν έφτασε η είδηση ότι αυτός ο νόμος που είχε ήδη περάσει από την Βουλή και επρόκειτο να πάρει και την έγκριση της Γερουσίας, θα επανεξετασθεί, ειδικά το περιβόητο άρθρο 24. Στο μεταξύ είχε αποκαλυφθεί, μέσα από ένα βίντεο, στα μάτια των πάντων η εγκληματική δράση της αστυνομίας του Μακρόν- του πρότυπου του “δικού μας” Κούλη και του Βεληγκέκα του Χρυσοχουντίδη.

Συγκεκριμένα, πριν μια εβδομάδα 4 αστυνομικοί εισέβαλαν, χωρίς λόγο, στο στούντιο ηχογράφησης του παραγωγού μουσικής Μισέλ Λεκλέρ και τον έσπασαν στο ξύλο με γροθιές, κλωτσιές, γκλομπιές. Αποκαλώντας τον «βρωμοαράπη» τον έσυραν μέχρι την έξοδο του στούντιο, πέταξαν μέσα ένα δακρυγόνο -πράγμα που απαγορεύεται σε κλειστούς χώρους- και τον συνέλαβαν για «αντίσταση κατά της Αρχής». Ευτυχώς λειτουργούσε κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του στούντιο και το βίντεο κατέγραψε τις ανατριχιαστικές σκηνές. Οι αστυνομικοί, βέβαια, ισχυρίστηκαν ότι επιτέθηκαν γιατί δεν φορούσε μάσκα προφύλαξης από την πανδημία! Του έκαναν, μάλιστα, και μήνυση με αυτή την καταγγελία…

Όταν προβλήθηκε το βίντεο ο Μακρόν δήλωσε “σοκαρισμένος”, το ίδιο και οι υπουργοί Εθνικής Ασφάλειας και Δικαιοσύνης, που δήλωσαν ότι οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί “θα αποπεμφθούν από το σώμα, γιατί ντροπιάζουν τη Δημοκρατία”..

Φαντάζεται, όμως, κανείς τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε το βίντεο; Ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχτηκε δημόσια, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, ότι χωρίς το βίντεο δεν θα είχαμε μάθει τί ακριβώς έγινε. Σίγουρα το θύμα του ξυλοδαρμού θα ήταν τώρα στη φυλακή.

Κι ο δαρμένος, το θύμα, θα πλήρωνε τις παρανομίες των οργάνων του νόμου: ο συγκεκριμένος Μακρονικός νόμος προβλέπει τιμωρία όσων φωτογραφίζουν ή βιντεοσκοπούν αστυνομικούς «εν ώρα υπηρεσίας», ένα χρόνο φυλακή και 45.000 ευρώ πρόστιμο!

Κατερίνα Μάτσα

Προηγούμενο άρθρο

π