της Κατερίνας Μάτσα

Οι φοβερές εικόνες από στρατιές απελπισμένων προσφύγων, χωρίς κατάλυμα, μέσα στη καταρρακτώδη βροχή και το χιόνι που πέφτει πυκνό κι αδιάκοπα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, δίνουν το μέτρο της αναλγησίας των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των ανδρεικέλων τους στις Βαλκανικές χώρες, μαζί και στην Ελλάδα.

Στο βορειοδυτικό άκρο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης συσσωρεύονται άνθρωποι σε απόγνωση, πεινασμένοι, σχεδόν γυμνοί, με τις σκηνές τους κατεστραμμένες από πυρκαγιά -όπως στην Μόρια της Λέσβου- αντιμέτωποι με τη βία των αστυνομικών.

Πρόσφυγες από την Κεντρική Ασία, από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, από χώρες κατεστραμμένες από τις ιμπεριαλιστικές πολεμικές επιχειρήσεις, έχουν φτάσει κι εγκλωβιστεί στα Βαλκάνια, διασχίζοντας την Μακεδονία, τη Σερβία, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, προσπαθώντας να περάσουν στη Δύση. Η οδύσσεια τους στον βαλκανικό λαβύρινθο, όμως, δεν τελειώνει εδώ. Αντίθετα, τώρα αρχίζει ο Γολγοθάς τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το προσφυγικό κύμα του 2015, έχει κλείσει ερμητικά τα σύνορά της στους πρόσφυγες και πληρώνει αδρά τις ηγεσίες των Βαλκανικών χωρών για να τα «προστατεύουν» σαν συνοριοφύλακες. Τα Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων, που τα διαχειρίζεται ο Διεθνής Οργανισμός για τους πρόσφυγες, σε όποιες περιοχές κατάφεραν να στηθούν, έκλεισαν και οι πρόσφυγες έμειναν κυριολεκτικά στους πέντε δρόμους.

Αυτή τη στιγμή, στα σερβο-ουγγρικά σύνορα έχουν μπλοκαριστεί περί τους 8.000 πρόσφυγες. Οι αστυνομικές δυνάμεις τούς απωθούν βίαια. Καταγγέλλονται όχι μόνο άγριοι ξυλοδαρμοί, αλλά και σεξουαλική κακοποίηση, βιασμοί γυναικών και εφήβων. Η κατάσταση είναι γνωστή στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά οι υπεύθυνοι/ένοχοι κάνουν το κορόϊδο. Κανείς δεν θέλει να μιλά για αυτές τις θηριωδίες σε βάρος ανυπεράσπιστων ανθρώπων. Η μόνη βοήθεια, που δίνεται, είναι οικονομική και διοχετεύεται εξ ολοκλήρου στις κυβερνήσεις.

Όπως έχει ανακοινωθεί, στο διάστημα 2015-2019 η Κροατία έλαβε πάνω από 130 εκατομμύρια ευρώ για το προσφυγικό. Όλα χρησιμοποιήθηκαν για τον εξοπλισμό της κροατικής αστυνομίας, με θερμικές κάμερες και drones, για να μην ξεφεύγει κανένας. Ούτε ένα ευρώ δεν διατέθηκε για να βελτιωθούν, έστω και στο ελάχιστο, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων.

Στα μέσα Δεκέμβρη 2020, το « Δίκτυο Διαχείρισης της Βίας στα Σύνορα», μια ΜΚΟ, έδωσε στη δημοσιότητα την ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟ των παράνομων απωθήσεων προσφύγων στη λεγόμενη Βαλκανική Οδό. Αποτελείται από 1500 σελίδες και περιλαμβάνει μαρτυρίες για χιλιάδες περιπτώσεις κάθε είδους κακοποίησης προσώπων, κάθε ηλικίας και των δύο φύλων, από τις δυνάμεις καταστολής των βαλκανικών χωρών. Οι απωθήσεις από τη μια χώρα στην άλλη είναι διαρκείς, από τα σύνορα με την Ιταλία στη Σλοβενία, από εκεί στην Κροατία, στα σύνορα με την Ουγγαρία και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ένα ασταμάτητο μαρτύριο κι άγριες ανθρωποθυσίες μπροστά στις εφτασφράγιστες πύλες της Ευρώπης-Φρούριο, προς δόξαν του ευρωπαϊκού “πολιτισμού”.

Είναι φανερό ότι στα Βαλκάνια -όπως και στην Ελλάδα- συντελείται μια χωρίς ορατό τέλος ανθρωπιστική καταστροφή σε βάρος των προσφύγων. Μαζί της καταστρέφεται και κάθε έννοια ανθρωπιάς.

15-1-21

Χαρακτηριστική εικόνα: Ggia, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons