ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΟΔΗΣΣΟ (ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ)

 Αυτά που είδα στο Αντί-Μαϊντάν

 

Έκανα τη θεωρητική υπόθεση , οτι μετά την νίκη του Μαϊντάν, το κίνημα αντί-Μαϊντάν θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα μαζικό κίνημα, αντικειμενικά εναντίον του αστικού κράτους. Στην Οδησσό την πρώτη του Μάρτη, στο αντί-Μαϊντάν προσήλθαν 7.000 άνθρωποι. Ούτε μια εθνική σημαία της Ουκρανίας δεν είδα. Υπήρχαν σημαίες κόκκινες και σημαίες ρώσικες. Υπήρχαν και λίγες αυτοκρατορικές, υπήρχε και η σημαία της σοβιετικής Ουκρανίας. Πολλοί από αυτούς που κρατούσαν τις κόκκινες, ήρθαν μη οργανωμένοι. Δεν φαινόταν κάποια σύνδεση με το ΚΚ-Ουκρανίας.

 Άνθρωποι διαφόρων ηλικιών , κυρίως της μέσης ηλικίας. Γενικότερα υπήρχε ειρηνική διάθεση, προβοκάτορες και μπάχαλοι δεν εντοπίστηκαν στο πλήθος ούτε ασφαλίτες (Титушки-Τιτούσσκι) ούτε φασίστες του Μπαντέρα (бандерлогi- Μπαντερλόγκι). Οι οργανωτές και οι συμμετέχοντες προέβαλαν αρκετά κοινωνικά αιτήματα τα οποία συνάντησαν θερμή ανταπόκριση , μεταξύ των οποίων η αιρετότητα των δικαστών , η επέκταση της τοπικής αυτοδιοίκησης , η επιστροφή της λεηλατημένης περιουσίας της πόλης και σειρά από άλλα. Οι συμμέτεχοντες έχουν εχθρική στάση και διάθεση εναντίον της κυβέρνησης του Κιέβου και στους συνεργάτες της, όπως βλέπουν επίσης και τους περιφεριακούς διοικητές. Αποδοκίμασαν την περιφεριοποίηση του Τρουχανοβ — του μοναδικού βουλευτή αυτού του κόμματος (ΣτΜ : Partija Regionov — Κομμα των Περιφερειών, κομμα του Γιαννουκόβιτς) που κατόρθωσε να μιλήσει στον κόσμο. Αρνητική στάση είχαν και προς την παρουσία της εκκλησίας — την απειλή της επίσημης ορθόδοξης εκκλησίας, οι παρευρισκόμενοι την αντιμετώπισαν με υγιή αδιαφορία .

  Την ίδια στιγμή , μέρος των διαδηλωτών χαιρέτησε θερμά τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας Μπερκούτ (ΣτΕ: «Χρυσός Αετός» στα ουκρανικά, υπεύθυνες για τις αιματηρές καταστολές των διαδηλώσεων) .

 Στις ομιλίες θέσανε τη σύνθεση των παρόντων προβλημάτων και συχνά ετίθετο η ιδέα της ομοσπονδιοποίησης . Δηλαδή οι διαθέσεις στη σύσκεψη ήταν υπέρ της ανατροπής της τοπικής κυβέρνησης αλλά δεν συνασπίζονταν σε μια πανουκρανική κίνηση κατά των κατακτητών και των συνεργατών τους.

 Οι διοργανωτές του κινήματος εξέδωσαν τελεσίγραφο προς το τοπικό συμβούλιο για να ξεκαθαρίσει μεχρι τέλους της βδομάδας με ποιά πλευρά είναι. Κρίνοντας από τα πλάνα που ακούστηκαν, οι διοργανωτές είναι αποφασισμένοι για την ανατροπή της αντιλαϊκής κυβέρνησης για την οποία σχεδιάζουν δράσεις εναντίον των παρατεταγμένων στρατιωτικών τειχών και διαβουλεύσεις με τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας. Τη Δευτέρα στις 11.00 ειναι προγραμματισμένη διαδήλωση κάτω από το τοπικό συμβούλιο. Οι γενικές διαθέσεις των διαδηλωτών, όπως φαίνονται μέσα απο τα κοινωνικά προγράμματα του κινήματος, οδηγούν στο συμπέρασμα οτι οι ταξικά συνειδητοποιημένες δυνάμεις, οφείλουν ανεξαίρετα να συμμετέχουν, με σκοπό να προωθήσουν τη στροφή του στη μαρξιστική κατεύθυνση .

 Στο κινημα συμβιβάζονται το ταξικό μίσος προς το κράτος και ο ρωσικός εθνικισμός. Γι’ αυτό πρεπει να στρέψουμε την οργή του κόσμου στο εξης σχημα:

1) την συνειδητοποίηση οτι η κυβέρνηση πρόδωσε τον κόσμο

2) η αιτία αυτής της προδοσίας δε βρίσκεται στο ότι είναι αντιρωσσική, αλλά στο ότι είναι καπιταλιστική

3)να εμβαθύνουμε στα κοινωνικά αιτήματα και να αποσαφηνίσουμε το ταξικό τους περιεχόμενο

 

Ειρήνη στον Λαό — Όλη η εξουσία στα Σοβιέτ !

 

 

 Αγαπητοί Σύντροφοι, 

Ήρθε η ώρα της δοκιμασίας. Τώρα έχουμε μια αυθόρμητη διαμαρτυρία ενάντια στην αστική-εθνικιστική κυβέρνηση. Στον ίδιο χρόνο υπήρξε απειλή επέμβασης της Ρωσίας σε μέρη της Ουκρανίας. Ξέρουμε οτι αυτό δεν προέρχεται από βοήθεια από τον αδερφό μας ρωσικό λαό, αλλα απο ένα ζιζάνιο που φύτεψαν στο αντί-Μαϊντάν οι Ρωσοι Ιμπεριαλιστες. Αυτή η επέμβαση απειλεί να διακόψει την πορεία της ταξικής πάλης, όπως εξελίσσεται μεσα στο αντί-Μαϊντάν, όσο και στο Μαϊντάν. To καθεστως απολαμβανει πρακτικά αυτή την κατάσταση, αξιοποιώντας κάθε πηγή πολεμικής υστερίας, προσπαθώντας να συσπειρώσει όλους τους πολίτες της Ουκρανίας κάτω από συνθήματα σάπιου πατριωτισμού. Αυτός ο πατριωτισμός όπως πάντα κρύβει τα ιδιοτελή συμφέροντα της αστικής τάξης, που θέλει με πρόσχημα της απατηλή αγάπη για την πατρίδα, να στηρίξουμε την κυβέρνηση των Ναζί και των ολιγαρχών, η οποία ανήγειρε νέες χρυσές τουαλέτες (ΣτΕ : όπως το σκάνδαλο με τις χρυσές τουαλέτες στη βίλα του Γιανουκόβιτς), αντί να κατατροπωθεί.

 Οι Ρώσοι Αριστεροί, έχουν εκδηλώσει ήδη την αντίθεση τους, καταδικάζοντας τον ιμπεριαλισμό και προβαίνοντας σε πράξεις διαμαρτυρίας. Τώρα είναι η σειρά μας, που στην πράξη σημαίνει καμία υποστήριξη στην αστική-εθνικιστική κυβέρνηση της Ουκρανίας και στους συνεργούς της. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε η εξουσία να περάσει στα χέρια του εργαζόμενου λαού

 

Σ’ αυτή την κυβέρνηση ούτε ενα καπίκι, ούτε έναν άνθρωπο.

Ειρήνη στα καλύβια — πόλεμο στα παλάτια

Ειρήνη στο λαό — όλη η εξουσία στα Σοβιέτ

 

Ποιός θα ωφεληθεί από τη ρωσική εισβολή:

Η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την κινητοποίηση και την εδραίωση του έθνους «προς όφελος των συμπατριωτών»

Η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας (πρώην αντιπολίτευση) για την κινητοποίηση και την εδραίωση του έθνους «για την καταπολέμηση του εξωτερικού εχθρού» και τη φίμωση «της αντιπολίτευσης για την αντιπολίτευση»

Ρώσοι και Ουκρανοί ακροδεξιοί

 

Ποιός δε θα ωφεληθεί απο τη ρωσική εισβολή: 

Οι λαοί της Ουκρανίας και της Ρωσίας που θα πληρώσουν με τα χρήματα τους, το αίμα και τον ιδρώτα τους τις νέες αγορές για το υπερεθνικό κεφάλαιο

Η βάση των κινήσεων και πρωτοβουλιών που γεννήθηκαν στην Ουκρανία τους τελευταίους 3 μηνες και αντιστέκονται στην παλιά αντιπολίτευση/νέα κυβέρνηση (που να μην ήτανε) για την επέκταση της δημοκρατίας και εναντίον των γραφειοκρατών-κεφαλαιοκρατών κλεφτών όλων των αποχρώσεων.

Σύντροφος ANDREI
(οργάνωση Eνάντια στο Pεύμα)

 

Μετάφραση: Σπυρίδων Τσάρος SoS R

Επιμέλεια: Γιάννης Σιμ.