Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα καταγγέλλει με αγανάκτηση και οργή την απόφαση του Εφετείου Λαμίας να αναγνωρίσει το “ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου” στον δολοφόνο του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008, τον καταδικασμένο πρωτόδικα σε ισόβια για φόνο από πρόθεση και με άμεσο δόλο Κορκο(φο)νέα, απορρίπτοντας ουσιαστικά την έφεση επί της πρώτης δίκης που άσκησε ο Εισαγγελέας ζητώντας, το 2019, την επανάληψή της. Η απόφαση αυτή είναι μια εκδικητική πρόκληση ενάντια σε όλο τον λαό και τη νεολαία αυτής της χώρας και δεν μπορεί και ούτε πρέπει να μείνει αναπάντητη!

Είναι μια πρόκληση που φέρει όλα τα γνωρίσματα της κυβέρνησης του κράτους του κεφαλαίου, στην φάση της αποτρόπαιας, κυριολεκτικά φρικαλέας και επικίνδυνης σήψης και παρακμής της ίδιας και όλου του αστικού κόσμου στον οποίο ανήκει και υπηρετεί. Μια σήψη αποδεδειγμένη πλέον σ’ εκείνο το κορυφαίο πολιτικό ζήτημα – που αντιμετώπισε ο λαός και η εργατική τάξη αυτής της χώρας από την αρχή της παγκόσμιας κρίσης, που είχε και έχει τέτοιο διεθνή αντίκτυπο και δυναμική: την δεκεμβριανή εξέγερση του 2008 ενάντια στο κράτος-φονιά του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, για την ανατροπή του. Γιατί η γραμμένη με το αίμα του δεκαπεντάχρονου μαθητή αλήθεια της ιστορίας, είναι ότι το συλλήβδην δολοφονικό σώμα της ελληνικής αστυνομίας, προκάλεσε με τα πυρά που εξαπέλυσε το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου του 2008, στις 9 το βράδυ, στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου στα Εξάρχεια, την πρώτη πολιτική έκρηξη της παγκόσμιας κρίσης του 2007-2008, που συνεχίζει να είναι η μεγαλύτερη κοινωνική εξέγερση μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την ανατροπή της χούντας, με την τότε δεξιά κυβέρνηση επικεφαλής του, να αδυνατεί και να αποτυγχάνει να επιβάλλει το “νόμο και την τάξη” στους δρόμους της για πάνω από ένα μήνα φλεγόμενης χώρας.

Και ήταν την επαύριο της ανόδου της δεξιάς στην κυβέρνηση, τον Ιούλη του 2019, που η επί χρόνια μεθοδευμένη και από το Σύριζα της “συνέχειας του κράτους” απαλλαγή του Κορκονέα, προκάλεσε μεγάλη οργή και κινητοποιήσεις πανελλαδικά, καθώς με την αναγνώριση του “ελαφρυντικού” ο αρχικά καταδικασμένος σε ισόβια μπάτσος-φονιάς, έχοντας τυπικά εκτίσσει τα 11 από τα 13 χρόνια της φυλάκισής του, αποφυλακίστηκε, επαναλαμβάνοντας το εκδικητικό ενάντια στο λαό σκηνικό της πορείας που είχε η έκτιση της ποινής των δολοφόνων του Μιχάλη Καλτεζά, του Νίκου Τεμπονέρα και όλων των άλλων θυμάτων της κρατικής και παρακρατικής βίας.

Η τωρινή απόφαση επιστεγάζει το σκάνδαλο της διαχρονικά ευνοϊκής μεταχείρισης του ειδικού φρουρού από τις κρατικές αρχές. Είναι μια απόφαση που είχε προετοιμαστεί από την απόρριψη του αιτήματος της Πολιτικής Αγωγής των οικείων του αδικοχαμένου Αλέξανδρου, να είναι παρόντες στην δίκη. Και είναι μια απόφαση που συνιστά μια προσβολή της μνήμης του δολοφονημένου μαθητή Αλέξανδρου και μια ευθεία πρόκληση ενάντια σε όλη εκείνη την γενιά, που ωρίμασε πολιτικά μέσα από την εξέγερση ενάντια στο κράτος των δημίων του και των φονιάδων όλων όσων έχουν δολοφονηθεί από αυτούς. Το σύνθημα-καταγγελίας της ΕΛΑΣ, “Κουμής, Κανελλοπούλου, Μιχάλης Καλτεζάς, Αλέξης Γρηγορόπουλος / αυτή είναι η ΕΛΑΣ” γίνεται επίκαιρο όσο ποτέ, όπως έδειξε και η πορεία αλληλεγγύης στον απεργό πείνας αναρχικό Γιάννη Μιχαηλίδη.

Καμία εξοργιστικά άδικη και προκλητικά εκδικητική δικαστική απόφαση δεν πρόκειται να ακυρώσει την ζωντανή λαϊκή απαίτηση για δικαιοσύνη, με την τιμωρία των φυσικών και πολιτικών αυτουργών της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Το υπάρχον δικαστικό σύστημα και οι νόμοι του, που επιβεβαιώνονται ως η οργανωμένη εξουσία της ταξικής ανομίας και αποδεικνύοντας, δυστυχώς για ακόμα μια φορά, ότι δεν πρόκειται να ικανοποιήσει το δίκαιο, πάνδημο αυτό αίτημα δικαιοσύνης, εκδηλώνουν με την απόφασή τους συν τοις άλλοις και μια αλήθεια που συνιστά τρομερή προειδοποίηση ενάντια σε όσους καλλιεργούν αυταπάτες για το ρόλο των δικαστηρίων ιδιαίτερα και σε σχέση με την εκδικαζόμενη δίκη σε δεύτερο βαθμό των χρυσαυγιτών, των ναζιστών δολοφόνων του Παύλου Φύσσα και των μεταναστών. Καμιά δικαιοσύνη δεν πρόκειται να απονεμηθεί ποτέ από τους μηχανισμούς της εκμετάλλευσης και αδικίας και τους αστούς κυβερνητικούς προϊσταμένους τους και μόνο η ανατροπή τους μέσα από την κοινωνική επανάσταση, μπορεί να επιβάλλει το δίκαιο του λαού.

Η άσβεστη φλόγα του Δεκέμβρη του 2008 αντιπροσωπεύει την ετυμηγορία της ιστορίας για την εγκληματική ενοχή του δολοφόνου Κορκονέα. Την αναζωπύρωση αυτής της φλόγας είναι που οι κυρίαρχοι αυτού του τόπου, τρέμουν και προσπαθούν να αναβάλουν. Αποφασίζουν να απελευθερώσουν τον Κορκονέα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν προληπτικά την απειλή που εκπροσωπεί για την εξουσία τους ο Δεκέμβρης, μέσα στην νέα κατάσταση κρίσης και ταξικής πάλης που διαμορφώνεται. Δίνοντας σήμα στους ταγούς της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της αστικής κρατικής εξουσίας, για την όξυνση της κρατικής καταστολής στην επερχόμενη κοινωνική σύγκρουση του προλεταριάτου, που πλησιάζει, στην Ελλάδα και διεθνώς. Ξεπλένοντας τους φονιάδες, επιχειρούν να πλήξουν όχι μόνο τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και την ιστορική μνήμη, αλλά και τους ζωντανούς, όπως γράφουν τα συνθήματα και οι στίχοι στο μνημείο που στήθηκε στο σημείο της δολοφονίας του στα Εξάρχεια αλλά και αλλού. Επιχειρούν και ευελπιστούν μέσα στον πανικό τους καθώς βουλιάζουν μέσα στην κρίση, την διαφθορά και την λαϊκή οργή, ότι θα μας υποτάξουν. Είναι καιρός να προετοιμαστούμε για την επερχόμενη κοινωνική επανάσταση, στην χώρα αυτή και διεθνώς, που θα τους σαρώσει από το πρόσωπο της γης, κάνοντας την δικαιοσύνη όχι μια ευχή, αλλά την πραγματικότητα επί της γης, για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, τον Μπερκίν Ελβάν, τον Νίκο Σαμπάνη και κάθε καταπιεσμένο του κόσμου τούτου.

Όλοι στους δρόμους! Κάτω η κυβέρνηση του κράτους των δημίων!

ΕΕΚ-Τροτσκιστές
28/6/2022